News Detail

"Van het enkelvoudig coachen van groepen en teams, zoals kijken naar communicatieprocessen, moeten we eigenlijk af. Want zonder oog voor de context waarin groepsactiviteiten plaatsvinden, mis je wezenlijke informatie."

header_0005

Wim Goossens, expertdocent aan de Zuyd Hogeschool en trainer bij het Europees Instituut en de Baak, ontwikkelde het IPG-model (Integrale Procesbegeleiding van Groepen) voor complexe groepsdynamieken, -fenomen en -processen.

Dit model zoekt een samenhang tussen de volgende vier kernelementen:

 • de context van de groep
 • groepsontwikkeling
 • niveaus
 • leiderschap

5 soorten context

In elk team spelen meerdere contexten een rol. Ik ga hierbij uit van vijf contexten die in elk team in mindere of meerdere mate aanwezig zijn: de culturele context, de maatschappelijke context, de organisatorische context, het team zelf als context en de persoonlijke context van de deelnemer.

1. Cultuur

Denk bij de culturele context aan bijvoorbeeld de ik- of wij-cultuur, de Oosterse of Westerse cultuur, de vrouwelijke of mannelijke cultuur en daaruit voortvloeiende culturele uitingsvormen, rituelen en gebruiken.

In een teambespreking komt naar voren dat een teamlid met een Indische achtergrond zo weinig hulp aan zijn collega’s vraagt, terwijl hij vanuit zijn cultuur geleerd heeft zich bescheiden op te stellen …… 

2. Maatschappelijk

Als je kijkt naar de maatschappelijke context dan let je op de sociaal maatschappelijke achtergrond van de deelnemers in het team, de maatschappelijke status of het imago van de teamleden en de economische situatie.

Tijdens een teambegeleiding verwijt Harry Marian dat ze nooit naar hem luistert omdat hij in haar ogen toch altijd een timmermanszoon zal blijven en zij de ingenieursdochter is……… 

3. Organisatorisch

Qua organisatorische context is het type bedrijf of instelling van belang; is het bijvoorbeeld een profit- of non-profitorganisatie? Hoe ziet de organisatiestructuur eruit, wat is het organisatiemodel, wat is de organisatiecultuur, is er een diversiteit aan culturen? Wat is het draagvlak van het team in de organisatie? Over welk organisatiegebied spreken we?

Marian zit in een organisatie met een 'echte klaagcultuur'. Op enig moment wordt ze emotioneel en vertelt hoe de teampressie haar belemmert om geïnspireerd over haar werk te praten…………. 

4. Team

Daarnaast is het team zelf ook een belangrijke context. Wat is de doelstelling van het team, wat is de samenstelling, zijn er specifieke werkprocedures, in welke fase verkeert de groep qua ontwikkeling?

Het team praat in een tweespalt met elkaar: de oude gedegen medewerkers en de jongeren. Tijdens een teambespreking wordt de generatiekloof duidelijk als een oudere medewerker zich ergert aan het blackberry-gebruik van de jongere medewerker, waarna deze zegt: “Man, ik ben op internet meer informatie aan het opzoeken over het onderwerp waarover we het hebben”….. 

5. Deelnemer

En natuurlijk de deelnemer zelf. Hoe ziet de leefwereld van hem/haar eruit, wat zijn kwalitatieve invloeden uit de persoonlijke leefwereld, wat zijn belangrijke levenservaringen of relevante actuele invloeden zoals bijvoorbeeld verlieservaringen of stress? In welke levensfase verkeren de verschillende deelnemers?

Tijdens een teamsessie blijkt dat (de fysiek ook stevige) Ria volledig is gesocialiseerd op open en direct te zijn, terwijl haar collega (fysiek fragiel) altijd geleerd heeft dat je beter kunt inslikken en het risicovol is je gevoel of mening te uiten. De socialisatie van deze teamleden herhaalt zich als een parallelproces in het team……. 

Hiermee is in vogelvlucht een overzicht gegeven van de verschillende contexten binnen een team; één van de vier kernelementen binnen het IPG-model.

Ben jij op zoek naar een teamcoach?

Neem contact op om je coachvraag te bespreken
Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • header_0026

  De coach en teamcoaching

  Artikel

  Als je kraan lekt, wil je dat die kraan gemaakt wordt. Als het bij jezelf of in je team even niet lekker loopt, dan duurt het vaak langer voordat we daar iets aan doen. Je zou kunnen zeggen: wanneer de 'teamspirit' lekt, is het gewoon fijn als er even iemand met je meekijkt.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Bas Arends

  Persoon

  De relatie met de Baak kenmerkt zich voor mij door wederkerige inspiratie en professionaliteit. De frisheid van creativiteit, buiten de begaande paden gaan en de eigenzinnigheid van de Baak is een mooie combinatie met mijn eigen professionaliteit, vakmanschap en de balans vinden tussen gedegenheid en innovatie.

  Lees meer...

 • Bianca Stokman

  Persoon

  Ik werk met de verbinding tussen ratio en emotie, wetenschap en intuïtie, hard en zacht. De fysieke component (neurologie en biologie) breng ik in omdat in ons lichaam veel informatie besloten ligt, waarvan we ons in onze 'hoofd'wereld vaak niet meer bewust zijn. De Baak betekent voor mij een vertrouwde omgeving, met betrokken mensen, die ruimte schept voor deelnemers om bij zichzelf stil te staan en van daaruit hernieuwd in beweging te komen.

  Lees meer...

 • Vivian van de Hoef

  Persoon

  "In januari 1999 ben ik voor de Baak gaan werken. Daar ben ik mij steeds meer gaan richten op individuele coaching. Samen met een collega heb ik toen Persoonlijke Kracht (PK) als programma gemaakt. En later heb ik nog een programma over teamcoaching in de markt gezet. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen en nu werk ik nog steeds met veel plezier voor de Baak. Het PK-programma is ondertussen uitgebreid met een specialisatie: Perfectionist en in je Kracht (PERK). De relatie tussen perfectionisme en ontspanning fascineert me. Hoe op het oog tegenstrijdige kwaliteiten juist bij elkaar horen en zo heelheid (balans) in een persoon geven. Het kan moeilijk zijn ontspanning toe te laten, als we het zien als iets negatiefs. Bv als luiheid. Vaak hebben we de neiging deze ‘lelijke kant’ van onszelf uit te sluiten. Maar juist deze lelijke kant heeft de balancerende kracht in zich om niet overspannen te raken en die kun je ontvouwen. Vaak moet je daarvoor een patroon doorbreken. Ik gebruik niet één methodiek om dat te doen, maar zet in wat effectief is in het moment. "

  Lees meer...

Scroll up