Herijk je persoonlijke koers

News Detail

In het spitsuur van je leven wordt aan alle kanten aan je getrokken. Je carrière, je gezin, vrienden en familie, je wilt alles en iedereen aandacht geven. Daardoor geef je minder aandacht aan dat wat het belangrijkste is, namelijk jezelf.

Al die aandacht voor de buitenwereld voorkomt dat we aandacht aan onze binnenwereld besteden. Terwijl het juist zo belangrijk is om vanuit jezelf de verbinding aan te gaan met alles om je heen. Als je weet waar je voor staat, kun je makkelijker keuzes maken in de buitenwereld.

Door: Henk Eggink, trainer bij de Baak.

Hoe kom ik hier terecht?

"Ken jij ook van die momenten: dat je je afvraagt: hoe ben ik hier terecht gekomen? Hoe ben ik tot de keuzes gekomen die nu mijn leven bepalen? Dingen die zo vanzelfsprekend waren, zijn dan opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Ik wilde eigenlijk archeologie gaan studeren, maar mensen om me heen zeiden dat daar geen droog brood in te verdienen was. Dus werd het bedrijfskunde. Dat leek een goed idee, maar gaf weinig ruimte om mijn kwaliteit 'nieuwsgierigheid' in te zetten. Daardoor heb ik lange tijd geworsteld met hoe ik die kwaliteit in mijn huidige werk een plek zou kunnen geven.

Bewustwording is een eerste stap

Om te ontdekken wat echt bij me past, onderzocht ik welke ingesleten patronen me vasthielden. Deze ingesleten patronen kunnen zorgen voor gedrag waarin je je nieuwe keuzes onbewust belemmert. Je reageert vanuit een automatisme. Daarom besteden we hier in bijna alle trainingen van de Baak aandacht aan. Zo was een deelnemer altijd maar aan het zorgen voor haar omgeving, iedereen kreeg de volle aandacht. Daarmee stoppen, lukte haar alleen door eerst te beseffen dat ze vastzat in een patroon.

Waarom sta ik elke dag weer op?

In mijn trainingen spreek ik mensen die weinig stil staan bij de vraag waarom ze zichzelf elke dag weer inzetten voor hun baan en hun omgeving. Het beantwoorden van deze vraag heeft mij erg geholpen. Je verbindt je dan met je missie, 'the Big Why': 'Waarom sta ik elke dag op?' Door mijn persoonlijke antwoord te formuleren, dat ik wil bijdragen aan een betere wereld, werd keuzes maken veel makkelijker. Alles wat daar niet aan bijdraagt, doe ik niet meer. Alles wat wel bijdraagt, daar heb ik ook energie voor. Want het draagt bij aan wat ik ten diepste wil. Ik had ervoor vaak de neiging om ‘leuk’ als criterium te nemen. Maar wat als je alles leuk vindt? Nu heb ik twee criteria: leuk en bijdragen aan mijn missie. Daardoor vallen heel veel keuzes af. Dat geeft veel lucht. En ik ervaar dat ik daarmee op koers ben naar mijn bestemming. Die klopt met wie ik ben en wat ik wil.

Korte oefening: zelf je persoonlijke koers herijken

Als je zelf op zoek bent naar je persoonlijke koers, je bewuster keuzes wilt maken, begin dan eerst met stilstaan bij je ingesleten patronen. Vraag aan drie mensen welke kwaliteiten ze in je zien. En vraag jezelf af of je bij het inzetten van deze kwaliteiten energie krijgt of dat het juist energie kost. In dat laatste geval heb je mogelijk een ingesleten patroon te pakken. Vraag je dan af, wat je anders wilt doen, waardoor het je minder energie kost. Succes!"

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up