News Detail

Steeds meer mensen vragen om nieuwe manieren van werken. Ze willen zelf beslissen en hun talenten gebruiken en ontplooien. (Grote) Organisaties kunnen er niet meer om heen. Managers laten verdwijnen is niet de oplossing. Wel dat zij zichzelf transformeren in leiders die condities scheppen, faciliteren en ondersteunen.

Managers transformeren in leiders

Steeds meer mensen vragen om nieuwe manieren van werken, nieuw onderwijs, radicale vernieuwing in ons politieke bestel, etc. De roep om verandering groeit, maar hoe gaan we dat doen? Dat zal moeten gebeuren via degenen die 'aan de macht' zijn, managers van die organisaties zelf, dus van binnenuit. Managers plotsklaps laten verdwijnen is niet de oplossing, maar het is mogelijk dat zij zichzelf transformeren in leiders die condities scheppen, faciliteren en ondersteunen.

We kunnen niet om de huidige organisaties heen

Door hun interne structuur is het voor organisaties moeilijk om te veranderen maar toch zijn zij óók het medium om die verandering teweeg te brengen. Managers spelen daarin een hoofdrol. Wat kunnen ze doen? En wat is daarvoor nodig?

Complexe krachtenvelden

Leiders en managers in (grote) organisaties bewegen zich in complexe krachtenvelden. Uiteindelijk houden die krachtenvelden zichzelf in stand, en daarmee blijft ons maatschappelijk bestel, bestaande uit organisaties en individuen, zoals het nu is. Ook de managers zelf willen vrijheid en een goede werkomgeving, daarin zijn zij niet anders dan de rest, maar toch blijken zij maar moeilijk in staat die te verwezenlijken. Toch begint de transformatie bij de managers zelf, die van binnenuit het systeem, zichzelf en de context kunnen veranderen.

Het begint bij persoonlijke ontwikkeling

Veel managers beseffen ook dat de roep om verandering sterk is. Via klanten en medewerkers. Als leidinggevende kun je beginnen met dit soort veranderingen door op een andere manier te gaan kijken naar zaken als controle, management, protocol, etc. en daarover te spreken met andere leidinggevenden. Door te onderzoeken waar behoefte aan controle vandaan komt. En daarnaast wat voor effect het heeft op jezelf en de organisatie om mensen hun talenten ten volle te laten gebruiken.

Moed en eigen-wijsheid

Die verandering is een persoonlijke zaak. Het vraagt iets van jou als leidinggevende zelf, als persoon. Daarvoor moet je moed ontwikkelen, je eigen-wijsheid aanboren, je idealisme leren kennen en je creativiteit. Het vraagt zelfonderzoek om te bepalen wat je bijdrage is aan een groter geheel. Dat het niet alleen over de systemen van de organisatie gaat maar ook om het welzijn en het ondernemerschap van de medewerkers en de invloed die je organisatie heeft op de maatschappij. Er is vertrouwen in jezelf nodig om het anderen te kunnen geven. En dat is een leerproces.

Van manager naar leider

De veranderingen waar om gevraagd wordt zijn niet per se het verdwijnen van de manager, maar om het verdwijnen van zijn rol als enige beslisser en controleur. Dat er leiders komen die een klimaat creëren waarin zij mensen uitnodigen om zelf initiatieven te nemen, zich te ontwikkelen, ondernemerschap te tonen voor zichzelf en de organisatie. Dat is leiderschap in plaats van management.

Door: Godfried IJsseling, senior trainer bij de Baak en auteur van 'Weg van de eenvoud' en 'Persoonlijke ontwikkeling'.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0019

  De risico's van optimisme

  Artikel

  Van leiders wordt optimisme gevraagd, maar dat kan de soms harde werkelijkheid vertroebelen: ziehier de Stockdale-paradox. Nieuw leiderschap houdt in dat je hier meer dan ooit mee om weet te gaan.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0080

  Wie ben jij zonder je baan?

  Artikel

  Als mensen zich voorstellen in een nieuw gezelschap zeggen ze vaak als eerste wat voor baan ze hebben. ‘Ik ben Henk en ik werk als manager bij…’ of ‘Mijn naam is Mirjam en ik ben senior projectleider bij … ‘ Niets bijzonders. Of wel?

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  “Een betere leider worden? Stel andere vragen!”

  Artikel

  Om hun functioneren te verbeteren steken leiders veel energie in de output: wat moet ik doen om het rendement van het team omhoog te krijgen? Hoe kan ik de productiviteit van teamleden verbeteren? Maar om beter te worden moeten leiders eerst bij zichzelf te rade gaan, aldus Hanneke van Geet, programmamaker bij de Baak. “Je kunt anderen pas veranderen als je jezelf helemaal kunt inzetten.”

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0070

  In 5 stappen naar inspirerend leiderschap

  Artikel

  Elke leider heeft het in zich zijn of haar teamleden te inspireren, maar in de hectiek van het drukke werkleven en de dagelijkse verplichtingen lijkt dat vermogen uit te doven. De volgende 5 stappen zetten je weer op het goede pad.

  Lees meer...

 • Animatie: Re-imagining Work

  Artikel

  Je zou het niet denken maar de manier waarop wij samenwerking in organisaties is ouderwets geworden. Waar het wél om gaat is bewust kiezen waar je het meest productief zult zijn. Vertrouwen is de sleutel, vooral onder collega’s! Hoe maak je dit nieuwe concept werkbaar?

  Lees meer...

 • 'High Performance moet je niet willen worden, maar zijn.'

  High Performance verwacht je niet direct bij een zorginstelling voor mensen met (licht) verstandelijke en meervoudige beperkingen, maar de cijfers van de J.P. van den Bent Stichting liegen er niet om: genomineerd voor beste werkgever 2014, 2.200 medewerkers over 170 locaties in Friesland, Overijssel, Twente en Gelderland met een omzet van €97 miljoen, geen vreemd vermogen en €54 miljoen cash op de bank.

  Lees meer...

 • 7 eigenschappen van zelfbestuurders

  Artikel

  Steeds meer bedrijven voeren zelfsturing in en leggen de autonomie lager in de organisatie. Het ene teamlid gaat daar beter mee om dan het andere. Welke eigenschappen hebben zelfsturing-bestendige medewerkers in huis?

  Lees meer...

 • teaser_0007

  Hoe krijg je als manager je mensen mee?

  Artikel

  Als leidinggevende kun je mensen op verschillende manieren aansturen. Meestal heb je een eigen voorkeursstijl, maar interessant is dat per medewerker en per situatie de ene stijl meer effect heeft dan de andere. Daarom moet je als manager alle vier de stijlen kunnen toepassen.

  Lees meer...

 • teaser_0009

  Dubois & Co | Impact...

  klantcases

  Registeraccountantskantoor Dubois & Co koos voor een gewaagd leiderschapsontwikkelingstraject met de Baak. Door middel van een Management Development programma werd de vraag over de toekomst van hun organisatie bij tien potentiële leiders uit hun eigen organisatie neergelegd. Gekoppeld aan het uitwerken van deze strategiecase werkten de deelnemers aan hun eigen leiderschapskwaliteiten.

  Lees meer...

 • header_0014

  Nationaal Leiderschaps Onderzoek 2015

  Artikel

  Het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015, uitgevoerd door de Baak, Marketing & PR Bureau Winkelman Van Hessen en NRC Q, geeft de antwoorden! Het onderzoek bestaat uit een kwantitatief gedeelte en een kwalitatief onderzoek aan de hand van tien persoonlijke interviews.

  Lees meer...

Scroll up