Het einde van de manager?

News Detail

Steeds meer mensen vragen om nieuwe manieren van werken. Ze willen zelf beslissen en hun talenten gebruiken en ontplooien. (Grote) Organisaties kunnen er niet meer om heen. Managers laten verdwijnen is niet de oplossing. Wel dat zij zichzelf transformeren in leiders die condities scheppen, faciliteren en ondersteunen.

Managers transformeren in leiders

Steeds meer mensen vragen om nieuwe manieren van werken, nieuw onderwijs, radicale vernieuwing in ons politieke bestel, etc. De roep om verandering groeit, maar hoe gaan we dat doen? Dat zal moeten gebeuren via degenen die 'aan de macht' zijn, managers van die organisaties zelf, dus van binnenuit. Managers plotsklaps laten verdwijnen is niet de oplossing, maar het is mogelijk dat zij zichzelf transformeren in leiders die condities scheppen, faciliteren en ondersteunen.

We kunnen niet om de huidige organisaties heen

Door hun interne structuur is het voor organisaties moeilijk om te veranderen maar toch zijn zij óók het medium om die verandering teweeg te brengen. Managers spelen daarin een hoofdrol. Wat kunnen ze doen? En wat is daarvoor nodig?

Complexe krachtenvelden

Leiders en managers in (grote) organisaties bewegen zich in complexe krachtenvelden. Uiteindelijk houden die krachtenvelden zichzelf in stand, en daarmee blijft ons maatschappelijk bestel, bestaande uit organisaties en individuen, zoals het nu is. Ook de managers zelf willen vrijheid en een goede werkomgeving, daarin zijn zij niet anders dan de rest, maar toch blijken zij maar moeilijk in staat die te verwezenlijken. Toch begint de transformatie bij de managers zelf, die van binnenuit het systeem, zichzelf en de context kunnen veranderen.

Het begint bij persoonlijke ontwikkeling

Veel managers beseffen ook dat de roep om verandering sterk is. Via klanten en medewerkers. Als leidinggevende kun je beginnen met dit soort veranderingen door op een andere manier te gaan kijken naar zaken als controle, management, protocol, etc. en daarover te spreken met andere leidinggevenden. Door te onderzoeken waar behoefte aan controle vandaan komt. En daarnaast wat voor effect het heeft op jezelf en de organisatie om mensen hun talenten ten volle te laten gebruiken.

Moed en eigen-wijsheid

Die verandering is een persoonlijke zaak. Het vraagt iets van jou als leidinggevende zelf, als persoon. Daarvoor moet je moed ontwikkelen, je eigen-wijsheid aanboren, je idealisme leren kennen en je creativiteit. Het vraagt zelfonderzoek om te bepalen wat je bijdrage is aan een groter geheel. Dat het niet alleen over de systemen van de organisatie gaat maar ook om het welzijn en het ondernemerschap van de medewerkers en de invloed die je organisatie heeft op de maatschappij. Er is vertrouwen in jezelf nodig om het anderen te kunnen geven. En dat is een leerproces.

Van manager naar leider

De veranderingen waar om gevraagd wordt zijn niet per se het verdwijnen van de manager, maar om het verdwijnen van zijn rol als enige beslisser en controleur. Dat er leiders komen die een klimaat creëren waarin zij mensen uitnodigen om zelf initiatieven te nemen, zich te ontwikkelen, ondernemerschap te tonen voor zichzelf en de organisatie. Dat is leiderschap in plaats van management.

Door Godfried IJsseling, senior trainer bij de Baak en auteur van 'Weg van de eenvoud' en 'Persoonlijke ontwikkeling'.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up