News Detail

Dit is een reeks gesprekken met fictieve deelnemers, beschreven door senior trainer Godfried IJsseling van het programma Authetiek Profileren en Netwerken van de Baak. De personages die in de gesprekken voorkomen zijn gebaseerd op karaktertrekken echte deelnemers.

Hij is open en sociaal vaardig en komt makkelijk in gesprek met andere mensen. Toch heeft hij zich ingeschreven voor de training Authentiek Profileren en Netwerken. Ik legde hem mijn verwondering voor: “Jij beweegt je toch best gemakkelijk in sociale situaties?” Tja, daar was hij het wel mee eens, maar er was ‘iets’. Hij kon moeilijk de vinger op de zere plek leggen.

Ware gezicht

Toen ik erop doorvroeg zei hij: “Eigenlijk speel ik een spel. Ik kom heel zeker over, maar vanbinnen voel ik me heel anders. Het is alsof ik bang ben dat mensen mijn ware gezicht zien, en dan teleurgesteld raken.” “Wat is dat ware gezicht dan?”, vroeg ik. Hij kwam op woorden als ‘onzeker’ en ‘verlegen’.

Een soort toneelspelen

Is dat niet bij ons allemaal in mindere of meerdere mate aan de orde? Zijn we niet allemaal bang om onszelf helemaal te laten zien, uit angst dat wij in onze ‘naaktheid’ afgewezen zullen worden? Misschien zijn we daarom allemaal geneigd een masker op te zetten, vooral in de wereld van werk, waarin we voortdurend bestookt worden met beoordelingen en targets. Waar je zo makkelijk kunt falen en waar afwijzing altijd op de loer lijkt te liggen. We gaan dan een soort toneelspelen. Terwijl we zo graag gezien worden zoals we werkelijk zijn.

Verlegenheid laten zien

Ik ging verder: “Wat zou er gebeuren als je je zou laten zien in je onzekerheid? Als je af en toe gewoon zou zeggen dat je het ook even niet weet, als je je verlegenheid zou laten zien?” Hij kreeg het zichtbaar warm. ”Ik vind een beetje verlegenheid bij een ander juist wel charmant. Mensen die altijd direct overal een antwoord op hebben en nooit een teken van twijfel tonen vind ik ‘gelikt’.” Maar daarna toch: “Maar mijn verlegenheid laten zien? Dat zouden ze in mijn organisatie niet waarderen!”

Het vraagt om lef

Dat is de vraag... Meestal kun je ervan uitgaan dat je eigen voorkeuren breder gedeeld worden. In mijn programma’s merk ik steeds weer dat een authentieke en open uiting van je visie en je gevoelens wordt ervaren als krachtig en indrukwekkend. Maar het vraagt wel om lef om je open en kwetsbaar, zonder masker, te tonen. Het goede nieuws is: lef kan ontwikkeld worden. Je kunt er stapsgewijs mee aan de slag. Elke stap die je zet, brengt je verder, is uitdagender, waardoor het uiteindelijk makkelijker gaat.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Webinar | Laat je zien zoals je bent - De kracht van authentiek profileren

Naar de webinar

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0071

  Wat je als projectmanager moet weten voor projectsucces

  Artikel

  Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een project. Je wilt zo snel mogelijk naar een goed resultaat waarbij het beste in jezelf én anderen naar boven wordt gebracht. Hierin word je gedurende je carrière steeds beter, maar niet alleen ervaring maakt je beter.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  Waarom is veranderen zo moeilijk? 5 simpele tips voor nieuw gedrag

  Artikel

  Je bent gewend iets op een bepaalde manier te doen. Dan is het moeilijk iets ineens anders te doen. Als de glazen in je keuken bijvoorbeeld al jaren op dezelfde plek staan, en je zet ze ineens in een ander kastje, zul je merken dat je in het begin nog steeds onbewust naar de oude plek blijft lopen als je een glas nodig hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0014

  10 tips om je collega’s te coachen

  Artikel

  Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0013

  Help! Hoe ga ik om met een lastige opdrachtgever?

  Artikel

  Yes! Je mag werken aan een nieuw project met nieuwe mensen en je hebt er zin in. Je gaat enthousiast aan de slag, maar merkt al snel dat je te maken hebt met een lastige opdrachtgever. Hoe ga je hier mee om en lever je toch een ‘product’ af waar beide partijen tevreden mee zijn? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

  Lees meer...

 • per_matthewhouse

  Emoties spelen bij projecten zeker een rol

  Artikel

  Matthew House werkte in verschillende functies bij KPN, onder andere als Strategie Consultant. In die functie ontwikkelde hij een ambitieuze groeistrategie voor de datacenteractiviteiten bij KPN. In 2016 volgde hij bij de Baak de training Professioneel Adviseren.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0002

  Hoor jij écht wat je team zegt?

  Artikel

  Teamleden bepalen vaak grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. Beter luisteren verhoogt de teamprestaties en vergroot de creativiteit. En het mooie is: beter luisteren kun je leren. 3 waardevolle adviezen.

  Lees meer...

 • Wat gaat er mis in contact met anderen?

  Artikel

  Of je nu financieel professional, project engineer of HR manager bent, iedereen ervaart wel eens onduidelijkheid in gesprekken of voelt zich niet altijd even krachtig. Dit kan erg vervelend zijn en ten koste gaan van je effectiviteit en soms ook van je zelfvertrouwen. Hoe kan dit gebeuren?

  Lees meer...

 • header_0026

  Tips voor presentatievaardigheden

  Artikel

  Wanneer je een presentatie geeft sta je in het middelpunt van de belangstelling. Alle ogen zijn op jou gericht. Dat je niet precies weet wat al die mensen van jou vinden, maakt het voor veel mensen spannend. Het is de kunst om onafhankelijk te zijn van wat anderen vinden.

  Lees meer...

 • Hoe verander je een communicatiepatroon?

  Wil je aan de slag met je leervraag: hoe communiceer ik met anderen? Dan is het aan te raden je niet te richten op een ‘quick fix’, maar de onderliggende oorzaak van je manier van communiceren aan te pakken. Maarten van Thiel, trainer van 'Effectieve Persoonlijke Communicatie' legt uit hoe je de patronen die je écht tegenhouden onderzoekt en verandert.

  Lees meer...

 • Tips om effectiever te communiceren

  Artikel

  Dit heeft waarschijnlijk wel zo zijn reden; je hebt immers met zeer veel belanghebbenden te maken. Toch zou je het efficiënter en sneller willen laten verlopen. Wat maakt dat een gesprek voor beide partijen helderheid en uitkomsten biedt? Komt wat jij bedoelt altijd zo over? Hoor je wel écht wat de ander zegt? Regelmatig belanden mensen door een reflex in de valkuil van 'oud communicatie-gedrag' terwijl zij het vaak goed bedoelen. Leer meer over de ingrediënten van effectieve communicatie!

  Lees meer...

 • teaser_0018

  Over valkuilen in communicatie

  Artikel

  Wil je in je organisatie zaken voor elkaar krijgen, dan heb je impact en invloed nodig. Goede communicatie, het verwoorden en voelbaar maken van je overtuigingen en ideeën, is de sleutel tot succes. Kennis van je eigen communicatieve kwaliteiten helpt je om op een creatieve manier invloed uit te oefenen!

  Lees meer...

Scroll up