News Detail

Ben jij een aankomend leidinggevende?

Je bent lekker aan het werk, alles loopt op rolletjes, toch ben je benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is. Je wilt het anders doen dan de managers die je kent en hebt gekend. Maar is het wel wat voor jou en kun je het ?

Stel jezelf eens deze vragen:

1. Waarom wil ik leidinggeven?

Veel mensen gaan leidinggeven om de verkeerde redenen. Het staat goed op je cv, het is de enige volgende stap in mijn carrière, mijn vader en broer zijn ook leidinggevenden, ik ga meer verdienen, het wordt van mij verwacht in deze organisatie. Allemaal redenen, maar geen redenen die een solide basis leggen voor een nieuwe carrière als leidinggevende. Leidinggeven is een vak apart. Veel professionals raken door te gaan leidinggeven juist het plezier van hun vak kwijt en krijgen er een hoop gedoe bij. Dus onderzoek je motieven voordat je begint.

2. Wat lijkt me leuk aan leidinggeven?

Een volgende stap begint met een doel, een richting, daar waar jij je energie op hebt zitten. Ga eens na wanneer je vlammetje gaat branden, wanneer kom je in je flow, wanneer eindigt je dag met een glimlach? Zijn hier anderen bij betrokken, of ben je met de inhoud bezig? Zocht je de (positieve) spanning op tussen jou en een ander, of ben je juist in element als je zelfstandig aan het werk bent?

3. Wat zou mijn grootste nachtmerrie zijn als leidinggevende?

Nadenken over wat er mis kan gaan, kan helpen de roze wolk rond leidinggeven wat realistischer te maken. Zieke of slecht functionerende medewerkers, hoge eisen van de directie rondom prestaties, beleid uitvoeren waar je niet achter staat, gezeik in je team, iemand ontslaan. Waar voorheen je collega’s je vrienden waren, slaat nu het gesprek dood als jij binnenkomt en gaat iedereen weg, al mompelend dat het zo druk is. Sta eens stil bij deze vraag en ontdek of jij je wilt verbinden aan deze kanten van leidinggeven?

4. Welke kwaliteiten dichten anderen mij toe?

Vaak kennen anderen je beter dan je zelf denkt. Zij zien per slot van rekening wat je echt doet en hoe dit overkomt. Welke feedback krijg je van je partner, je vrienden, je ouders en de mensen die je kent? Welke feedback krijg je van je collega’s? Zijn dit zaken die je herkent en zijn dit eigenschappen die passen bij een leidinggevende? Welke zaken uit de privé setting zou je meer in je werk terug willen laten komen en kan dit in de rol van leidinggevende?

5. Welke leidinggevende heeft mij het meest geïnspireerd?

Je ontwikkeling van kind tot volwassene wordt gevormd door allerlei rolmodellen in positieve en in negatieve zin. Zij maken tot een groot deel wie je bent. Vaak helpt het om rolmodellen te onderzoeken en te kijken waarom ze je raken. Vaak zeggen de kwaliteiten die je de ander toedicht iets over jouw (verborgen) talenten. Herken je deze kwaliteiten bij jezelf en wil je ze meer ontwikkelen?

6. Als ik morgen wakker word als leidinggevende en er zou één ding aan mij anders zijn. Wat zou dat zijn?

De zogenaamde wondervraag geeft vaak een heel duidelijk beeld van dat waaraan je wilt werken. Dat wat cruciaal is om aan te pakken. Pak dus je toverstokje en bedenk wat je jezelf toewenst.

Door Henk Eggink en Martijn Cremers, trainers Leren Leiden.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer
teaser_0120

Leren Leiden

Hoe pak je dat nu precies aan: een team aansturen en jezelf goed positioneren? Ontdek jouw leiderschapstalent. 

Bekijk de training

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_0118

  Leiding geven: ‘nature’ of ‘nurture’?

  Artikel

  Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? In de huidige wetenschap is deze discussie al jaren aan de gang. Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen geeft meer inzicht in deze vraag. En de combinatie nature én nurture lijkt het meest geloofwaardig.

  Lees meer...

 • header_0025

  Leidinggeven is confronterend en leerzaam

  Artikel

  Jiska Peteroff, leidinggevende bij IMC Weekendschool, locatie Rotterdam, vertelt over haar ervaringen bij de training Leren Leiden, voor startende leidinggevenden. "Het programma van ‘Leren Leiden’ is zeer divers, je wordt zo volgestopt dat je na thuiskomst eerst even een paar dagen moet bijkomen. Maar het is ook zo op de praktijk gericht dat je het meteen toe gaat passen.”

  Lees meer...

Scroll up