Meer impact in het sturen van een verandering

News Detail

Arend is manager van een ICT afdeling en deelnemer aan de training Persoonlijk Effectiviteit in het Sturen van Verandering. Hij is een nuchtere betrokken man die graag meer effect wil behalen met zijn projecten en meer impact wil hebben.

Hij gaat morgen, een dag na de afronding van de laatste module van de training, de implementatie van een nieuw systeem introduceren aan 400 man. Op een zeepkist. Arend is een bescheiden persoon, maar niet op zijn mondje gevallen. Hij vindt het spannend, maar ook een uitdaging.

Oefening uit de opleiding

Macht en invloed binnen het krachtenveld van de organisatie zijn belangrijke onderwerpen in deze opleiding. Machtsverhoudingen spelen altijd. De kunst is om macht te benutten, en het krachtenveld zo te beïnvloeden dat een verandering doorgevoerd kan worden? Tijdens een van de modules brengen we het krachtenveld in kaart van specifieke verandervragen van de deelnemers. In subgroepen wordt met elkaar meegekeken naar de situatie en de context, alsof je er middenin zit. Tijdens deze opdracht zijn de rollen verdeeld, ieder kijkt met andere ogen: de eigenaar kijkt vanuit de 1e positie, de 2e positie is de blik van een ander en vanuit de 3e positie bekijk je de vraag met nog meer afstand. Zo kijk je vanuit meerdere perspectieven naar de situatie. En daardoor ontdek je meerdere mogelijkheden en krijg je andere ideeën.

Arend kiest een andere invalshoek 

Arend denkt rustig mee met een collega-verandermanager die een verandervraag heeft ingediend. De tips voor de collega komen ook bij Arend binnen en raken een snaar. Hij krijgt een brainwave en heeft ineens de oplossing voor zijn ‘zeepkistmoment’ de volgende dag. Hij zegt: “Ik ga het morgen helemaal anders aanpakken. Ik ga de 2e positie gebruiken in mijn verhaal.”

“Ik ga beginnen met hun perspectief”

De 2e positie is iets bezien of verwoorden vanuit de schoenen van de ander. Inleven, snappen van het belang van de ander en getuigen van inzicht in de ander. Arend heeft een energieke blik en ik zie dat hij het liefst meteen zijn presentatie voor morgen nu zou willen voorbereiden. Ik vraag nog even door. “Nou,” zegt hij, “ik ga niet vertellen wat het systeem allemaal kan en hoe goed het is. Ik ga beginnen met waar zij tegenaan lopen en wat er niet werkt aan het oude systeem. Ik ga beginnen met hun ergernissen te benoemen. Ze willen iets dat beter werkt en betere functies heeft. Het nieuwe systeem gaat ze dat bieden!”

Dansen met mensen in plaats van boksen

Dus in plaats van een flitsend verhaal over een super systeem, gaat hij het hebben over de gebruiker. Hij kijkt door de ogen van de gebruiker, zodat deze zich herkent in de reden waarom er een nieuw systeem ingevoerd wordt. Niet Arend of het prachtige systeem staan centraal, maar de gebruiker. Hij is nu de specialist die mensgericht communiceert om het systeem goed geïmplementeerd te krijgen. Hij gaat dansen met zijn gebruikers, in plaats van boksen. Hij kent naast de 1e ook de 2e positie en leidt daarmee de ‘veranderdans’.

Door Karin Eckenhuijsen - Smit, trainer bij Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up