Paarden en leiderschap

News Detail

Om te overleven moeten paarden, wild of gedomesticeerd, op zeer grote afstand kunnen aanvoelen of een groep leeuwen hongerig en agressief is of juist volgegeten en loom. Je zou een paard kunnen vergelijken met een enorme ontvanger met een versterker van emotionele trillingen. Hoe goed je ook bent in het verbergen van je gevoelens, je lichaam blijft je werkelijke gevoelens uitzenden. Of je dit nu wilt of niet. Dit gebeurt op een golflengte waarop paarden bijzonder goed kunnen afstemmen.

Paarden als spiegel 

Zo weten ze dus precies hoe jij emotioneel bent afgestemd; angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig. Een paard spiegelt niet alleen onze emoties maar ook ons gedrag. Door te werken met paarden krijgen we inzicht in vragen als: waarom doe ik wat ik doe? En waarom doe ik hoe ik doe? Dit spiegelen zie je vooral terug in het gedrag van het paard door de interactie tussen mens en paard. Paarden zijn bijzonder sensitief voor duidelijkheid, sympathie en (opr)echtheid. Wie dit laat zien, krijgt de leiding. Maar als je innerlijk twijfelt aan jezelf, de ander of de richting, bent je de leiding ook gelijk weer kwijt!

In dit filmpje krijgen deelnemers van de training Baak Leiderschap Programma door een paard zicht op hun relationele effectiviteit.

 

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up