Authenticiteit: herken jouw jas

News Detail

Jezelf zijn is de beste manier om contact te maken, omdat je dan geen rol speelt maar 'echt' overkomt. Mensen voelen dat aan en vertrouwen je eerder wanneer je bent wat je verkondigt. Vanuit authenticiteit ben je geloofwaardig tijdens vergaderingen en onderhandelingen, en kun je conflicten makkelijker tot een goed einde brengen. Maar hoe word je jezelf? Je persoonlijkheid als 'jouw jas' beschouwen is een metafoor om jezelf beter te begrijpen. Lees er hier meer over en doe de oefening.

In termen van in-gewikkeld en ont-wikkeld zou je kunnen zeggen dat ieder mens een ‘jas’ aanheeft, die je hebt gevormd door de jaren heen, door de ervaringen die je opdeed gedurende je leven tot nu toe, door schade en schande, door kwetsingen of conditionering van buitenaf. Het is een bescherming geworden tegen de soms gure omgeving. Die jas is je persoonlijkheid. Het is de ‘interface’ met de omgeving. Je jas zorgt voor bescherming, maar hij zorgt er ook voor dat je een bepaald karakter hebt. Je karakter bepaalt de manier waarop je omgaat met de mensen en dingen om je heen. Ontwikkeling in deze termen is je meer laten zien zoals je bent, naakt, je authenticiteit.

Wat heb je je aangemeten, en wat wil je echt?

Het is geen wonder dat het hebben van de jas naast dat die bescherming biedt het leven ook ingewikkeld maakt, omdat deze je limiteert ten aanzien van wie je in je leven en werk zou willen zijn. Wat wel mogelijk is, is het leren zien van de scheiding tussen wie je in oorsprong bent en wat je jas of persoonlijkheid is. Dat je je jas goed kunt gebruiken, maar dat daarnaast een veel grotere bron aangeboord kan worden. Dus wat je je hebt aangemeten en wat je oorsprong is.

Kies opnieuw

Zo zou ik het doel van authentiek worden willen omschrijven: je bewust worden van hoe je met de wereld om je heen hebt leren omgaan. Je bewust worden dat dit een keuze is geweest, en dat die keuze herzien of aangepast kan worden. Opnieuw kiezen, zodat wat je oorspronkelijk bent meer tot uiting kan komen.

4 stappenplan voor het leren kennen van jouw jas:

1. Ga na waar je gevoelig voor bent in je contacten met andere mensen. Bedenk concrete waargebeurde voorbeelden, en maak contact met het gevoel dat daarin opkwam. Misschien gaat het daarbij om afwijzing, er niet bij horen, bespot worden, onrechtvaardig behandeld worden, genegeerd worden, of om verliezen, of falen.

2. Ga voor jezelf na wat je geneigd bent te gaan doen als je geraakt wordt op een dergelijke 'blauwe plek': ga je vechten, trek je je terug, wordt je boos, verdrietig of wanhopig? Ga je heel erg je best doen, ga je heel erg nadenken en de situatie wegrationaliseren? Word je overdreven aardig, of doe je juist net of het je niks kan schelen?

3. Welnu: dergelijke patroonmatige 'typisch-voor-jou' reacties op je gevoeligheden zijn je bescherming tegen de gevoeligheid van jouw 'blauwe plekken'. Ze zijn óók je op jouw persoon maatgemaakte 'jas'.

4. Weet je het niet? Leg dan bovenstaande vragen eens voor aan je partner of een goede vriend(in) die je vertrouwt. En stel je open voor hun antwoorden!

Fragment uit het boek: 'Persoonlijke ontwikkeling, worden wie je écht bent' van Godfried IJsseling trainer bij de Baak.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up