Van stress naar flow

News Detail

‘High Performance’ in jouw organisatie of team

Flow is de staat waarin alles moeiteloos lijkt. Alles gaat vloeiend, je bent helemaal aanwezig en ‘open’ in het moment. Je maakt je geen zorgen omdat je zo geconcentreerd bezig bent, er is een bijzonder geluksgevoel. Daarnaast is er een veranderde beleving van tijd. Wanneer je samen met anderen in de flow bent, wordt er efficiënt, innovatief en doelgericht gepresteerd. Er heerst een prettig soort enthousiasme waarin mensen elkaar telkens stimuleren en uitdagen om het beter te doen. Hoe krijg je jouw team of organisatie in de flow?

Voorwaarden voor flow

Er zijn drie voorwaarden om in de flow te komen:
  1. Een helder doel hebben.
  2. Onmiddellijke feedback krijgen om je vorderingen te kunnen meten.
  3. Een uitdaging aangaan die net boven je kunnen ligt.

Positieve stress

Fysiek gezien komt flow dicht in de buurt van stress. Het is een positieve vorm van stress. De volgende stap is dan ook: hoe ga je om met stress? Negatieve stress wordt geladen met negatieve emoties: bang, boos, bedroefd en afkeer. Je komt dan in een tunnel visie waardoor je niet open staat voor andere mogelijkheden, en je effectiviteit en energie naar beneden gaat. Als je positief om gaat met stress, ga je juist meer energie ervaren, deze gaat gepaard met de emotie van blijdschap. Je staat veel meer open voor je omgeving en ook voor nieuwe ideeën. Je kijkt met een blik die ‘kansen’ waarneemt.

Hoe kom je van stress naar flow?

Je kunt mensen van negatieve naar positieve stress voeren door het gevoel van verbinding en veiligheid te stimuleren. Het gaat er niet om dat mensen zich nooit bedroefd mogen voelen, maar dat het gedragen wordt door een ander gevoel. Dan gaan ze er anders mee om. Ook wil je niet dat mensen doen alsof ze blij zijn, maar in wezen toch kwaad zijn… Als leider zet je empathie in als middel om dit te creëren. In High Performance Leadership wordt de vaardigheid van empathie extreem ingezet met vele soorten oefeningen.

Complimenteren

Een voorbeeld is oprecht een compliment geven. Dat geeft een echt gevoel van waardering. Ook kun je voor je met iemand gaat spreken kijken wat je waardeert in die persoon. Dat kan iets van de kleding zijn, een eigenschap of wat dan ook. Je straalt dan voor je gaat spreken al non-verbaal iets anders uit. Daarbij brengt het je in een positieve staat waardoor je anders gaat waarnemen.

Verbinden via de 'purpose'

Daarnaast kun je een organisatie of afdeling van stress naar flow brengen door aan te sluiten op ‘purpose’: waarom kom ik mijn bed uit? Duidelijk communiceren wat de achterliggende bedoeling is van de organisatie of een project kan werknemers doen schieten in de ‘High Performance’ staat, waarin er veel positiviteit en goede energie geactiveerd wordt. Belangrijk is dat na hoog presteren, ook uitgebreid gerust mag worden. Want dat hoort weer bij de stress-ervaring waar flow zo dicht bij ligt.

Door Azwin Ressang, trainer van het leiderschapsprogramma High Performance Leadership. 

Bekijk hieronder een webinar met trainer Azwin Ressang:

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up