News Detail

Ricardo Semler inspireert velen tot nieuwe manieren van organiseren die passen bij de snel veranderende tijden. Er zijn meerdere voorbeelden van bedrijven die met succes zo werken. Semco, Manutan, Poult, Arpa, en met hen vele anderen. Iedereen die hier mee aan de slag gaat constateert: het is geen verandering die je in 1 jaar invoert, maar een geleidelijk proces.

11 opvallende uitspraken van Ricardo Semler

 1. Wij leren al vroeg dat alles op een bepaalde manier moet gebeuren zodat we ons later niet meer afvragen of dat wel de beste manier is.
 2. Het slaat in de 21ste eeuw nergens op om mensen uit het hele land helemaal naar je hoofdkantoor te laten komen.
 3. Het idee van leiderschap impliceert dat er slechts enkelingen voldoende ideeën hebben en in staat zijn de juiste richting aan te wijzen. Dat is niet zo.
 4. Je bent een leidinggevende zolang je medewerkers dat goedvinden.
 5. Je moet niet te veel talent hebben in een organisatie. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet.
 6. Als je vrij wilt zijn, moet je je medewerkers laten bepalen hoe zij het doen.
 7. Val medewerkers alsjeblieft niet lastig met hoe laat ze naar hun werk zijn gekomen, maar laten we met elkaar de klus klaren.
 8. Formuliertjes en afdelingen geven een gevoel van schijnzekerheid.
 9. Er is in de meeste bedrijven weinig beloning voor managers die proberen controle los te laten.
 10. Een bedrijf is een bemiddelaar tussen jou en jouw dromen.
 11. Als je bezig bent met een hommage aan jezelf, is dat het begin van het einde.

Wil jij beginnen met zelfsturing? Kom naar ons event: Semler in de Polder! Hoe begin je? op donderdagmiddag 31 maart in Driebergen.

Bron: Management Team

Onderwerp

Zelfsturing

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Empty Page Section

Kan sublayout slArticlesList niet verwerken

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Baak Leiderschap Programma (BLP)

  Training

  Als executive manager geef je al jaren leiding. Je vertrouwt daarbij op je kennis, ervaring en intuitie. Maar komt het beste van jou altijd naar boven? Profiteert jouw organisatie maximaal van jouw leiderschap? Als kritische professional wil je jezelf continue verbeteren en zoek je dus voortdurend nieuwe ingrediënten om jouw positie als leider verder te versterken. Dit geven wij je tijdens dit diepgaande programma door je te confronteren met jouw manier van managen, maar ook door met je te sparren en je intellectueel uit te dagen. Zo vind jij je kracht en leer je hoe je jouw impact op de organisatie kunt vergroten.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Duurzame inzetbaarheid 50+

  Duurzame Inzetbaarheid

  Thema

  Verantwoordelijke en gelukkige mensen van alle leeftijden die samenwerken in vitale organisaties. Dat is mogelijk. Hoe creëer je betrokkenheid in alle fasen van het werkende leven?

  De constante stroom van versnelling en verandering vraagt om aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Nieuwe technologieën, flexwerken, globalisering en sociale uitdagingen doen een beroep op onze weerbaarheid en veerkracht.

  Vitaliteit en energiemanagement; effectiviteit, eigenaarschap én geluk in het werk; talentontwikkeling voor jonge en langer doorwerkende medewerkers. Dat zijn de ingrediënten van duurzame inzetbaarheid.

  Wij bieden verschillende trainingen en maatwerktrajecten op deze onderwerpen.

  Lees meer...

 • header_0015

  "Disruptieve omgeving vraagt om gedeeld leiderschap"

  Artikel

  Veel organisaties maken een veranderproces door, aldus Rob Bos, leiderschapsspecialist van de Baak: om antwoord te vinden op complexe uitdagingen, wordt leiderschap steeds vaker gedeeld. In deze organisatievorm is de rigide top-downstructuur vervangen door wisselende leiderschapsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden. Het belang van de klant is daarbij nog steeds sturend.

  Lees meer...

Scroll up