Neem je als leidinggevende te veel verantwoordelijkheid op je? Dat kan anders.

News Detail

Het regelmatig stellen van de vraag: “Moet ik dit nu doen?” kan je helpen met de uitdaging verantwoordelijkheden los te laten. Om ze daar te leggen waar ze eigenlijk horen en je te richten op hetgeen jouw werkelijke taak is.

Als (project)manager is het vaak lastig om ‘de operatie’ los te laten en te delegeren, om dát te gaan doen wat daadwerkelijk van je verwacht wordt. Bijvoorbeeld bezig zijn met de visie voor je afdeling en met de vraag ;waar je wilt staan met je team over twee jaar. Of op welke manier je de klant bedient en hoe zich dat vertaalt naar de inzet van ;talenten onder je medewerkers. Of sparren met de juiste mensen om een idee in de top rond te krijgen, etc.

De dagelijkse verleidingen weerstaan

Er zijn vele verleidingen die je afhouden van je eigenlijke werk. Je gaat makkelijk mee met de praktische waan van de dag zoals zelf even snel een crisisje oplossen, klanten bedienen die je al langere tijd kent en ad hoc vragen vanuit het hoger management toch maar meteen beantwoorden.

Moet Ik Dit Nu doen?

Een aantal van die dingen moet je echt zelf NU doen. Maar veel zaken hoef je helemaal niet zelf nu te doen. Die doe je omdat het sneller gaat, je adrenaline er lekker van gaat stromen, je eigenlijk graag erkenning wilt en je die makkelijker krijgt met zichtbare klusjes. En klanten zo leuk zijn, je afdeling zich echt geen fouten kan permitteren, je team al zo overbelast is of omdat je nu eenmaal geen nee kunt zeggen.

Geef andere mensen de kans om te groeien

Naast dat je zelf niet aan je echte werk toekomt, veroorzaak je dat mensen om je heen zaken niet oppakken omdat jij altijd met de oplossing komt. Je geeft je medewerkers zo niet de kans te groeien door ze in het diepe te gooien. Jij bent er dus zelf de oorzaak van dat zij deze patronen niet doorbreken.

Begin dus met jezelf te veranderen. Onderzoek waarom je doet wat je doet, wat de echte onderliggende motieven zijn voor je handelen. Kijk ook hoe dit zo gekomen is en hoe je je eigen patronen kunt gaan veranderen. Een eerste stap is door heel praktisch je 20 keer per dag de vraag te stellen: “Moet ik dit nu doen?” En als je hier ‘ja’ op antwoordt, stel jezelf dan nog de vraag: “Is dat echt waar?

Door Anouk Al, trainster bij de Young Executives Program.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up