In een professionele omgeving is inzicht één van jou meest waardevolle assets. Het vergroot je uitzicht op procesdenken, strategie, stakeholdermanagement en teamdynamiek. Hoe krijg je dit inzicht? Het is 1 woordje, met 7 letters, maar o zo krachtig.
Wil je inzicht echt voor je laten werken?
Wij hebben 3 tips waar je op kunt focussen in jouw professionele omgeving:
1. Visie en doelen
Zorg dat je inzicht krijgt in jouw visie en doelen. Weet jij wat je belangrijk vindt en hoe je tegen bepaalde vraagstukken aankijkt? Of loop je vast in het formuleren van een visie of doelen? Zo ja, dan is de kans groot dat je in een te krappe box aan het denken bent.
Misschien heb je zelfs wel het idee dat je het allemaal alleen kunt bedenken? Dan helpen we je graag uit die droom: de kans dat jij in je eentje unieke gedachtes hebt zonder input van anderen is kleiner dan de kans dat je een miljoen wint in de loterij. Zelfs ‘de groten der aarde’ hebben anderen nodig als input of slijpsteen. Dé tip in dit geval is dus: kijk om je heen, lees, luister en ervaar. Wijs input niet direct af omdat het niet in jouw straatje ligt. Laat je eens verbazen!
2. Jijzelf en anderen
Jouw gedrag bepaalt voor een deel hoe anderen zich gedragen. Als jij je vaak op detailniveau bemoeit met het werk van een ander dan kan dat controlerend overkomen. Maar als je juist heel vrij en vaag opdrachten geeft dan loop je de kans dat mensen niet weten wat ze moeten doen en dus ‘bevriezen’. Als je de gevoelens van iemand wegwuift dan voelt hij of zij zich misschien wel niet begrepen. Als je de nadruk legt op wat er nog niet goed gaat dan kunnen mensen onzeker worden. Als je altijd als eerste op kantoor bent en laatste weggaat dan kunnen anderen denken dat dat de norm is.
Zo zijn er talloze voorbeelden van actie-reactie. Inzicht in dit soort wisselwerkingen van jouw gedrag zijn zo waardevol. Wees dus niet bang om te ervaren én te bevragen wat jouw gedrag met anderen doet. Want alleen ga je misschien wel sneller, maar samen kom je veel verder!
Naar de Baak Proeverij >>>
3. Processen, deadlines en resultaten
Sommige mensen lopen voor deze drie woorden helemaal warm waar anderen ze proberen te vermijden waar het kan. In welk kamp je ook zit: iedereen heeft er in zijn werk wel mee te maken. En ook hier kan ‘inzicht’ je helpen. Want lopen de processen wel lekker? Is iedereen die betrokken moet zijn vanaf het begin ook ‘goed aangehaakt’? Zijn de verwachte resultaten wel realistisch? Passen de deadlines bij de verwachte resultaten en de beschikbare middelen? Doet iedereen waar hij of zij goed in is? Dit zijn nog maar 5 vragen die je nieuwe inzichten kunnen verschaffen. De gouden tip in dit geval: gebruik deze 5 vragen als basis voor een checklist die je er elke keer weer bij kunt pakken om jezelf en je omgeving scherp en succesvol te houden.
Inzicht: gewoon ogen sluiten en dan komt het vanzelf?
We hebben het tot nu toe gehad over het belang van inzicht gekoppeld aan 3 gebieden van jouw professionele bestaan. Maar hóe krijg je nou inzicht? Gewoon je ogen sluiten en wachten tot het komt? Soms is het wel zo eenvoudig. Maar meestal is er meer nodig want ‘inzicht’ is een veeleisend typetje. We zien vaak een aantal randvoorwaarden om tot inzicht te komen. Dit zijn een paar belangrijke:
-
Creëer ruimte in je hoofd
Ruimte om te experimenteren met gedachten, ruimte om te luisteren naar je gevoel en intuïtie, en ruimte om zonder stress en tijdsdruk te contempleren en fantaseren. Geef jezelf de tijd.
- Kijk en ervaar zonder oordeel
Bijna iedereen heeft een innerlijke rechter die oordeelt. Toch moet je die om inzicht te krijgen het liefst even het zwijgen opleggen. Doe je dat niet, dan serveer je misschien hele goede ideeën of initiatieven te snel af.
- Luister naar anderen
Neem dit als basis: in het proces van inzicht krijgen, bestaan geen foute ideeën. Van jezelf niet maar ook niet van anderen. Dus ook die collega die in jouw ogen altijd met de meest absurde oplossingen komt, kan jou helpen om tot een ander inzicht te komen. Misschien wel juist díe collega?
- Begeef je ook eens buiten je comfortzone
Misschien denk je wel, wat een open deur zeg! We kennen natuurlijk allemaal de uitspraak over 'groei buiten je comfortzone'. Toch is het buiten je comfortzone treden één van de eerste dingen die opgeofferd wordt als er stress en druk ontstaan. Terwijl ‘inzicht’ juist floreert als je je eens buiten jouw gebaande paden begeeft met een licht gevoel van onbehagen. Doen dus!