“Het gaat niet om je tekst, maar je hele houding.”

News Detail

Interview met Rob Klinkert, portfoliomanager Facility Management bij PwC, en oud-deelnemer van het Baak Strategie Programma.

Bewegen in bestaand beton

Rob heeft de lastige taak om dynamisch en flexibel te zijn met oude stenen. Facilitair Management zal moeten meebewegen met de business van PwC, en die zelfs vóór moeten zijn. Wat betekenen bijvoorbeeld steeds verdergaande digitalisering, grens overstijgende activiteiten en de Europese samenwerking voor je huisvesting? Volgens Rob gaan de veranderingen nu zo snel dat anticiperen noodzaak is. Een forse uitdaging voor Facilitair Management omdat veel in beton is gegoten. Inspelen op innovatie en je strategie goed over de bühne brengen is dan geboden.

Herijking strategie

Naast de externe ontwikkelingen heeft PwC het werven en behouden van jonge talentvolle medewerkers als speerpunt benoemd. De gemiddelde leeftijd bij PwC ligt inmiddels op 33 jaar. Concurreren op arbeidsvoorwaarden is in het aantrekken van jong talent niet onderscheidend, wel of je organisatie ‘ertoe doet’. Zo heeft PwC als doel gesteld om in 2020 ‘zero waste’ te bereiken en in 2030 volledig circulair te zijn. Daarnaast wil een jong, hoogopgeleid publiek graag zien dat de organisatie aansluit bij hoe het zelf in het leven staat en voelt graag een ‘vibe’: een gastvrije omgeving, die wordt gerealiseerd in, bij voorkeur, bestaande gebouwen omdat hierin de circulaire ambitie van de organisatie beter tot uitdrukking komt.

Een pitch die pakt

Rob heeft het Strategie Programma van de Baak als buitengewoon waardevol ervaren. “Je leert je verhaal in één zin duidelijk te maken, een pitch neer te zetten die veel pakkender is dan het verhaal waarmee je bij de Baak aan het begin van de training binnenkomt. Ik was aanvankelijk meer met mezelf bezig en hoe ik overkom, dan met de mensen die ertoe doen. Dat verplaatsen in de doelgroep vond ik kenmerkend. Het gaat niet alleen om de tekst, maar om je hele houding en de kracht die je uitstraalt. Ik heb geleerd dat je je strategie op een heldere manier kunt verpakken en mensen daarin kunt meenemen. Dat hoeft niet perse met een PowerPoint, dat kan ook met heel andere instrumenten. Zo zag ik iemand een briljante presentatie geven met een paar houtblokjes.”

Mindshift en balans

Het laatste deel van de training betekende voor Rob een enorme mindshift tussen geest en gedrag. Hij werd zich bewust dat het er niet alleen om gaat wat je zegt, maar ook hoe je er zelf als persoon staat. Dat je dit daadwerkelijk ervaart: “Dat verschil komt wel binnen. De Baak biedt een mooie balans tussen theorie en gewoon aan de slag.”

Terug naar ervaringen >

Rob_Klinkert
 

Rob Klinkert, portfoliomanager Facility Management bij PwC
Deelnemer Baak Strategie Programma

Scroll up