Baak Strategie Programma

(68 reviews)
 • Ontwikkel jezelf verder als strategisch leider
 • Ontwikkel je blik op de toekomst
 • Leer anderen te inspireren en mee te nemen in jouw kijkrichting naar de toekomst
 • Leer nieuwe strategieën ontwerpen door meervoudig te kijken
 • Leer van de diversiteit van de andere deelnemers en hun praktijk
 • Je hebt ruime ervaring met leidinggeven op strategisch niveau

Beschrijving

Vernieuw en maak het verschil

De wereld verandert in een razendsnel tempo. Hoe zorg je ervoor dat je organisatie wendbaar is en gericht op de toekomst? Hoe creëer je de toekomstige toegevoegde waarde van je organisatie? De strategische leider kijkt zowel naar buiten (wat zijn de trends?) als naar binnen (hoe vernieuwen we de organisatie en maken we haar toekomstbestendig?).

Het vraagt lef om nieuwe stappen te zetten. Om risico te nemen. De toekomst is onzeker en dit vraagt om wendbaar leiderschap en een wendbare strategie. Tijdens deze training breng je de strategische processen in je organisatie in kaart en kijk je naar jouw eigen rol als strategisch leider. Zodat jij – en de organisatie – er over een jaar anders voor staan.

Nieuwe inzichten, nieuwe kansen
De veranderende wereld zorgt ook in jouw organisatie voor onzekerheden die vragen om aanpassingen. Als strategische leider moet je leren omgaan met die onzekerheden en het soms (nog) niet weten. Het vraagt om denken in mogelijkheden en scenario’s, om aandacht voor de bestaande én de nieuwe organisatie en om naast het exploiteren ook te experimenteren. Tijdens dit programma ontwikkel je nieuwe perspectieven om naar buiten en naar binnen te kijken. Je krijgt meer grip op strategische modellen en je leert de taal en het handelingsrepertoire die aansluiten bij de strategische processen in de organisatie. Jouw rol en visie worden meer zichtbaar, zodat anderen jou beter kunnen volgen.

Zet jezelf in als instrument
Het Baak Strategie Programma geeft inzicht in de bruikbare modellen en gereedschappen om meer grip te krijgen op de strategische processen. Tegelijkertijd is het Baak Strategie Programma een ontwikkelprogramma waarbij je jezelf leert inzetten als instrument om de organisatie mee te krijgen in een nieuwe richting. Er is focus op het denken, delen én doen van jou als strategische leider en op het vertalen van modellen naar je eigen praktijk. Gedurende het programma richt je je op het verbeteren van de interne samenwerking, het losmaken van nieuwe ideeën en het experimenteren in je eigen werksituatie. Want wijsheid ontstaat pas écht in het handelen.

“De cursus was zeer waardevol door het verbinden van theorie aan persoonlijke ontwikkeling en het leren door samenwerken.”

Programma

Ga zelf aan de slag in 4 modules

Het Baak Strategie Programma bestaat uit 7 dagen verdeeld over 4 modules. Het programma is gericht op de ontwikkeling van jouw strategisch leiderschap en gebaseerd op het Baak Strategisch Proces Model. Voor je start aan het programma, is er eerst een intakegesprek.

Je wordt in deze training prettig gestimuleerd om uit je comfortzone te komen en om nieuwe methodes en technieken uit te proberen.”

Vooraf aan de modules
Je start met een intakegesprek in kleine groepen met de andere deelnemers. In dit gesprek verdiepen we jouw leervraag. We bespreken ieders strategische casus, rol in de organisatie en leerdoelen. Daarna krijg je een voorbereidende opdracht voor de eerste module.

Module 1: Strategisch Kijken en Denken (2 dagen)
In deze module focus je op de strategische kaders, het profiel van de strategische leider, het onderzoeken van trends en het kernachtig vertalen van je richting of strategische koers in een pakkende tekst.

 • Reflecteer op jouw rol als strategische leider: waar liggen je kwaliteiten?
 • Maak kennis met het Baak Strategisch Proces Model en diverse visies op strategie.
 • Maak kennis met trend analyse; ontdek en orden informatie uit de buitenwereld tot bruikbare trends en projecteer dit op je organisatie.
 • Vertaal ‘kansen in de buitenwereld’ naar interne mogelijkheden.
 • Participeer in een verdiepend ‘voeten-op-tafel’ gesprek met een inspirerende toezichthouder die je meeneemt in een wereld van ‘vallen en opstaan’, dilemma’s, waarden en persoonlijke keuzes.
 • Vorm een intervisiegroep waarmee je tussen de modules door werkt aan de uitdaging uit je casus.

Tussendoor: aan de slag in de praktijk
Tussen module 1 en 2 ga je aan de slag met je eigen casus. We vragen je om een (of meerdere) van de aangereikte modellen te vertalen naar je eigen werksituatie. Je spart hierover met een andere deelnemer. Je coacht elkaar actief op thema’s zoals; hoe pas ik het model praktisch toe, welke taal is geschikt en hoe betrek ik anderen. Ook ga je aan het werk met een OPS (One Page Strategy) ter voorbereiding op module 2.

Module 2: Omgaan met emergente en geplande strategie (2 dagen)
In deze module krijg je inzicht in een aantal modellen die je helpen bij het verbreden en verdiepen van je toekomstperspectieven (scenario denken). Tevens werken we aan ‘redesigning your thinking’; het anders denken over bestaande diensten en producten om tot vernieuwing te komen.

 • Word bewuster van jouw drive, authenticiteit en overtuigingskracht.
 • Ontvang feedback over waarom anderen jou als strategische leider zouden volgen.
 • Oefen met scenario denken, bereid je voor op het meest slechte en beste scenario en speel met een Business Model Canvas.
 • Ga aan het werk met diverse tools vanuit (re)design (your) thinking; leer te versnellen en te vertragen.

Tussendoor: aan de slag in de praktijk
Tussen module 2 en 3 ga je in je eigen organisatie werken met een of meerdere modellen. Het doel is om via gesprekken over strategie en het betrekken van anderen meer draagvlak, aandacht en verdieping te creëren voor de strategische processen. Ook is het doel om je positie als strategische leider te vergroten.

Module 3: Veranderkundig leiderschap (2 dagen)
In deze module zet je jezelf bewust in als instrument om anderen mee te krijgen met een gezamenlijke visie en aanpak. Je ontwikkelt je eigen veranderkundige model. Je leert zowel de boven- als onderstromen te zien in je organisatie en bespreekbaar te maken. Je markeert waar je nu staat als strategische leider en waar je naar toe wilt.

 • Oefen met diverse invloedstijlen met behulp van technieken uit de vechtkunst.
 • Leer om te gaan met het politieke krachtenveld in jouw organisatie door diverse veranderstrategieën te onderzoeken.
 • Leer werken met Deep Democracy om ook tegengeluiden ruimte te geven en de onderstroom boven water te krijgen.
 • Reflecteer op jezelf als strateeg en bind antwoord op de vraag; wie ben ik om het strategisch proces te leiden?
 • Zet je visie inspirerend neer en zorg voor draagvlak.

Module 4: Ambities: hoe verder? (1 middag)
Het doel van deze module is de grote lijnen van het strategisch proces nogmaals op een rij zetten. Het delen van inzichten en terug- en vooruitblikken. Je maakt afspraken met de andere deelnemers hoe je elkaar blijft adviseren bij je vervolgstappen in de nabije toekomst.

 “Het programma was een zeer aangename kennismaking met de zachte en harde kanten van strategievorming. Het zet aan tot denken en tot doen!

Studiebelasting
Naast de opleidingsdagen dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van ongeveer 3 tot 8 procent van de duur van de gehele opleiding (6 a 8 uur). Tussen de modules werk je aan opdrachten en bespreek je de voortgang van je casus met een andere deelnemer en in je intervisiegroep.

Tip: alles uit je training halen? Blijf overnachten!
Blijven slapen geeft gegarandeerd een verdieping aan de trainingservaring. Zo kun je alles wat je tijdens de training leert rustig op je laten inwerken. Bovendien kun je je ervaringen met andere deelnemers delen. Onze comfortabele hotelkamers zijn gewoon op onze trainingslocaties. In de prachtige, bosrijke omgeving of bij de ruisende zee kom je helemaal tot rust. Je reserveert de overnachtingen via het inschrijfformulier.

Coaching &Co: meer verdieping na jouw training
Wil je na jouw training verder leren? Schrijf je dan in voor Coaching &Co. Daarmee gaat jouw leerproces ook na de training door. Zo breng je jezelf en jouw organisatie verder!

Voor wie

Past het Baak Strategie Programma bij jou?

Deze training is voor senior managers, leidinggevenden, programmamanagers, directeuren en ondernemers. Leiders die zelf draaien aan de ‘strategische knoppen’ in hun organisatie.

 • Je hebt ruime ervaring in een leidinggevende functie op strategisch niveau
 • Je zit op een invloedrijke positie ten aanzien van strategievorming binnen jouw organisatie
 • Je werkt met een uitdagende strategische casus in het complexe krachtenveld in je organisatie. Deze casus geef je vorm na de intake. Je casus omvat een wezenlijk vraagstuk, bijvoorbeeld 'Hoe houd ik de openbare bibliotheek relevant in de huidige samenleving?', 'Hoe worden wij e-health aanjager voor de zorg in Nederland?', 'Hoe vertalen wij als financiële dienstverlener duurzaamheid naar onze klant?’
 • Je hebt een HBO of WO werk- en denkniveau.

Samen leren
De groep bestaat uit 10 tot 12 personen. Wij creëren een veilige leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud van de training én over jouw werksituatie.

Ontdek of deze training bij je past
Wil je vrijblijvend kennismaken met deze training? Meld je aan voor de Online Proeverij. Tijdens deze online sessie – georganiseerd door de trainers -kan je in één uur de inhoud van de training ervaren en ontdekken of de training goed bij jou en je leervraag past.

Startdata

Plaatsen beschikbaar
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Reserveer een plek op de wachtlijst
Startdatum Locatie Beschikbaarheid
21 mei 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee, Driebergen Ja

Module planning 21 mei 2024 - 09:00 uur

 • Module 1

  Datum
  21 mei 2024 - 09:00 uur  t/m  22 mei 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • Module 2

  Datum
  01 jul 2024 - 09:00 uur  t/m  02 jul 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • Module 3

  Datum
  24 sep 2024 - 09:00 uur  t/m  25 sep 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • Module 4

  Datum
  11 nov 2024 - 09:00 uur  t/m  11 nov 2024 - 17:00 uur
  Locatie
  Driebergen
11 sep 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee, Driebergen Ja

Module planning 11 sep 2024 - 09:00 uur

 • BSP 62 - Module 1

  Datum
  11 sep 2024 - 09:00 uur  t/m  12 sep 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • BSP 62 - Module 2

  Datum
  22 okt 2024 - 09:00 uur  t/m  23 okt 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • BSP 62 - Module 3

  Datum
  18 dec 2024 - 09:00 uur  t/m  19 dec 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • BSP 62 - Module 4

  Datum
  12 feb 2025 - 13:30 uur  t/m  12 feb 2025 - 17:00 uur
  Locatie
  Driebergen
16 okt 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee, Driebergen Ja

Module planning 16 okt 2024 - 09:00 uur

 • BSP 63 - Module 1

  Datum
  16 okt 2024 - 09:00 uur  t/m  17 okt 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • BSP 63 - Module 2

  Datum
  11 dec 2024 - 09:00 uur  t/m  12 dec 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • BSP 63 - Module 3

  Datum
  05 feb 2025 - 09:00 uur  t/m  06 feb 2025 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • BSP 63 - Module 4

  Datum
  31 mrt 2025 - 13:30 uur  t/m  31 mrt 2025 - 17:00 uur
  Locatie
  Driebergen
02 dec 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee, Driebergen Ja

Module planning 02 dec 2024 - 09:00 uur

 • BSP 65 - Module 1

  Datum
  02 dec 2024 - 09:00 uur  t/m  03 dec 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • BSP 65 - Module 2

  Datum
  05 feb 2025 - 09:00 uur  t/m  06 feb 2025 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • BSP 65 - Module 3

  Datum
  01 apr 2025 - 09:00 uur  t/m  02 apr 2025 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • BSP 65 - Module 4

  Datum
  26 mei 2025 - 13:30 uur  t/m  26 mei 2025 - 17:00 uur
  Locatie
  Driebergen

Ervaringen

Reviews (68)

 • een snelkookpan met oplossingsrichtingen en een aanbod van wisselende opties om strategische keuzes te helpen maken

 • Als "Spons"; de vrijheid om zelf invulling te kunnen geven aan wat ik eruit wilde halen; een geleide vorm van mogen leren

 • De training heeft mijn perspectief op leiderschap veranderd en ik heb waardevolle strategische vaardigheden ontwikkeld.

 • Ik heb de training ervaren als een warme stortvloed aan kennis, kunde en inzicht. Enorm fijn!

 • Heel waardevol. Wellicht soms wel wat rommelig door de vele verschillende onderdelen, die ook niet altijd op elkaar aansloten. Maar dat was misschien ook juist een kracht. Er werd veel op me afgevuurd, waardoor lekker in de 'stretch zone' en steile leercurve.

 • Even weg, tijd om te denken, te bedenken, te voelen en anders te leren kijken, in de mooie natuur, met good food en een goed gezelschap

 • Ontspannen omgeving. Ruimte om terug te schakelen. Goede mix tussen eigen initiatief en training, waarbij het tempo soms iets te hoog lag om de context van de materie goed te begrijpen

 • Doordat BSP een heel gevarieerd programma is, is werkelijk ieder deel van mijn brein minstens een paar keer geactiveerd geweest.

 • leuke groep, fijne organisatie, inhoud kan nog wat beter gebracht.

 • de Strategie-training was uitdagend, veelal ook buiten mijn comfortzone, en dat leverde verrassende inzichten op over mijzelf en mijn rol in de organisatie.

“Ik heb nu meer oog voor het proces en mijn aandeel en invloed op het geheel.”

“Ik denk nu veel meer in scenario’s.”

Het team

 • Carlo Pedroli
  Naam
  Carlo Pedroli
  Functie
  Programmamaker | Executive coach | Trainer

  Lees meer...

 • Caroline van der Linden
  Naam
  Caroline van der Linden
  Functie
  Organisatiecoach | Executive coach

  Lees meer...

 • Esther Schmal
  Naam
  Esther Schmal
  Functie
  Trainer

  Lees meer...

 • Eva Rutten
  Naam
  Eva Rutten
  Functie
  Trainer

  Lees meer...

 • Iris Ouwehand
  Naam
  Iris Ouwehand
  Functie
  Contactpersoon | Programmacoördinator

  Lees meer...

 • Keimpe de Heer
  Naam
  Keimpe de Heer
  Functie
  Trainer | Leading trainer

  Lees meer...

 • Lambert Koster
  Naam
  Lambert Koster
  Functie
  Programmamaker | Senior Trainer

  Lees meer...

 • Rosalie van Tintelen
  Naam
  Rosalie van Tintelen
  Functie
  Contactpersoon | Programmacoördinator

  Lees meer...

Zeker weten of deze training bij jou past?

Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder. In een vrijblijvend adviesgesprek bespreken zij samen met jou welke training het beste aansluit bij jouw leerdoelen en behoefte.

Scroll up