"Hoe positioneer ik mijzelf in een mannenwereld?"

News Detail

Ik zit al een tijdje in een leidinggevende rol en heb mij ontwikkeld door vooral te ‘doen’. Ik had behoefte aan tools die mij verder zouden helpen in het ontwikkelen van mijn rol als leidinggevende. Omdat ik in een mannenwereld werkzaam ben, was een training waarin de kracht van mij als vrouw centraal staat, erg passend. 

De groep bestond uit 11 vrouwen en was al vrij snel erg vertrouwd met elkaar door de veiligheid die gecreëerd werd. Dit kwam ook door de openheid, de herkenbaarheid in elkaars persoonlijke situaties en de ruimte voor emotie. Mijn verhaal had veel overeenkomsten met de verhalen van de andere vrouwen. De centrale vraag voor ons was dan ook: Hoe kunnen we ons als vrouw stevig(er) positioneren in een mannenwereld?

De training gaat echt om je persoonlijke ontwikkeling als leider. Wie ben ik als leider? Wie ben ik in relatie tot die leidersrol? Dat gaat niet alleen over mijn werk, maar ook over mijn rol in het gezin thuis. Met de training ga je ver terug in de tijd en ik ben erachter gekomen dat mijn positie in het gezin vroeger erg bepalend is geweest voor wie ik nu ben geworden. Dat is leerzaam, maar ook confronterend.

De levensverhalen van anderen, de ervaren gastdocenten en inzichten die ik heb gekregen zijn voor mij erg waardevol. Ik ben bewuster geworden van wie ik ben en ik heb geleerd hoe ik dat beter kan inzetten. Ik heb leren accepteren dat ik bepaalde kwaliteiten niet heb en geleerd om dat los te laten. De kwaliteiten die ik wel bezit, kan ik nu juist beter inzetten en die ook verder ontwikkelen. Ik heb de tools gekregen om goed te luisteren naar anderen, hoe je je lichaam inzet daarbij en zelfs je ademhaling. We kregen bijvoorbeeld een tango-les, waarin we leerden over onszelf, of we juist meer volgen of leiden. Ik ben meer een leider, dat past bij mij. Maar soms is het ook goed om achterover te leunen. Dat was voor mij buiten mijn comfortzone. Ook leerde ik om te gaan met weerstand en te voelen wat er gebeurt. Hoe positioneer ik mijzelf nou eigenlijk? Niet alleen met woorden, maar ook met mijn lichaam. Dat was erg bijzonder om mee te maken.

Je krijgt na elke module een opdracht mee voor jezelf. Daarbij heb ik onder andere geleerd om regelmatig te checken bij collega’s hoe ik over kom. Om nu juist te vragen: ‘Vind je het goed dat ik dit loslaat?’ Nu zal ik eerder het gesprek aangaan met collega’s/medewerkers. Dat werkt erg fijn.

Ik heb de training als zeer prettig ervaren. Ik leef in een hectische wereld, dus vond ik het echt een cadeautje voor mezelf om even in een andere omgeving te zijn. Waar je de ruimte krijgt om de dagelijkse sleur even los te laten. De plek en bosrijke omgeving van de Baak is daar ook echt voor;  alles was goed verzorgd en ik kreeg er de mogelijkheid om (naast in groepsverband) alleen te zijn en na te denken over wie ik ben. Als ik het landgoed afreed na zo’n module, merkte ik echt het verschil tussen de rust op het landgoed en hectiek van de dagelijkse wereld.
 

Willemijn Bonnier, Teamleider Beleidsadvies afdeling Klant & Innovatie Avri
Deelnemer Leiderschap door Vrouwen

Scroll up