News Detail

Gewaagde vorm van leiderschapsontwikkeling, wie durft?

Registeraccountantskantoor Dubois & Co koos voor een gewaagd leiderschapsontwikkelingstraject met de Baak. Door middel van een Management Development programma werd de vraag over de toekomst van hun organisatie bij tien potentiële leiders uit hun eigen organisatie neergelegd. Gekoppeld aan het uitwerken van deze strategiecase werkten de deelnemers aan hun eigen leiderschapskwaliteiten.

Extra impact had het feit dat uit deze groep mensen gekozen gingen worden die ook daadwerkelijk vennoot zouden worden in Dubois & Co. De nadruk lag echter op de eigen leiderschapontwikkeling: een ontdekkingstocht naar ieders kwaliteiten en ambities: ‘Waar sta ik nu, waar kan en wil ik naartoe en hoe kom ik daar?’

Aparte manier om bedrijfscultuur veilig te stellen

Uitgangspunt van de (bijna geheel vertrekkende) leiding van kantoor was dat zij de cultuur van het kantoor zeker wilden stellen voor de toekomst. Dubois & Co. heeft een tamelijk informeel karakter met veel persoonlijke aandacht voor de klant en een duidelijke leidraad voor het soort klanten waarvoor zij (willen) werken. Het programma bestond uit een aantal inhoudelijke modules, intervisie, individuele coaching en het uitwerken van de case over de toekomst van de organisatie, met focus op ondernemen, strategie en innovatie.

Uitdagend programma

Een van de deelnemers en (inmiddels nieuwe vennoot) Marco Huijbregts omschreef het zo: “Het was een intensief proces met je collega’s. Wanneer je onderzoekt of jij een leider wilt zijn, speelt ook de vraag of je  impact hebt op anderen. Luisteren ze naar je, breng je je visie wel duidelijk over, en kun je mensen nader tot elkaar brengen? Naast zelfsturing speelde af en toe ook zelfoverschatting. Dat inzien is heel leerzaam. Het groepsproces heeft een enorme impact, durf je bijvoorbeeld ook (letterlijk) met elkaar te vechten en hoe doe je dat op een mooie manier? Er zaten veel verrassingsmomenten in dit programma, zoals een game, die maakt dat je minder bedachtzaam en dus spontaan moet reageren. Feedback hierop ontvangen en geven aan anderen wekt een hechtere band met elkaar.”

Directie voert de uitkomst ook uit

De vennoten conformeerden zich aan de uitkomst. Zij waren bereid hun sturing te laten varen en de nieuwe ideeën ook uit te voeren. Het past in de bedrijfscultuur die ze voor ogen hebben een kans te geven aan iedereen uit de geselecteerde groep: mensen een podium bieden om te leren en zichzelf te laten zien. Inmiddels zijn er 4 mensen gekozen die samen met de ‘oude’ leiding en de medewerkers de toekomst van het kantoor vorm gaan geven.

Meer etaleren

Een van de speerpunten vanuit de strategiecase is om de informele inter-actie, de sociale cultuur en duurzame opvatting van dit kantoor meer naar buiten toe te etaleren. “We eten biologisch, rijden in hybride auto’s, hebben uitgebreide sociale en maatschappelijk regelingen voor ons personeel,  maar niemand weet dat”. Belangrijk is ook dat iedereen die er werkt zelfstandig en op de eigen manier het vak kan uitoefenen met leuke collega’s en bedrijven.

Op de kaart gezet

Cor Offerman, vertrekkend vennoot: “Dit traject heeft het commitment binnen het bedrijf erg verhoogd en veel duidelijker op de kaart gezet wie we zijn en waar we voor staan. Het moeilijke vond ik de gesprekken met de mensen die wel vennoot wilde worden maar niet gekozen werden.”

Openheid troef bij het tonen van je leiderschap

De programmamaker van dit programma, Brenda Wigleven, is tevreden over de aanpak en het resultaat: “Het programma was half open. Dat wil zeggen dat we al gaandeweg, meestal naar aanleiding van een vraagstuk, het programma aanpasten en accenten hebben verlegd. De openheid waarmee alles besproken kon worden was heel bijzonder. Iedereen durfde zich kwetsbaar op te stellen. Ze mochten van de leiding  echt los gaan, hoefden zich niet bij voorbaat al commercieel op te stellen. Zo krijg je de beste ideeën die op een diep niveau gedragen worden binnen de organisatie. Als vennoot/leidinggevende moet je met onzekerheid over de uitkomst durven omgaan, want zo’n proces aangaan met je managers of potentiële leiders is  onvoorspelbaar. De vennoten hebben de deelnemers bewust uitgedaagd ook hun leiderschap te tonen, niet alleen bij het ontwikkelen van hun visie op de case, maar ook in de wijze waarop de deelnemers hun case presenteerden. Wij gaan er met dit soort designs van uit dat groepen erg veel zelf kunnen, wij als aanbieder nodigen deelnemers uit , trekken eruit wat erin zit door de juiste uitdagende vragen te stellen. De groei en ontwikkeling die mensen tijdens zo’n traject meemaken is bijna ongelofelijk te noemen. Ze zijn niet meer dezelfde.”

duboisimg_header_logo

Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343 55 63 69 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.

Onderwerp

Leiderschap, Management

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de LAP tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de LAP.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Machiel Willemsen

  Persoon

  Zeer gedreven professional, specialist in het werken met in- en externe adviseurs (incompany trajecten en open trainingen), werkt aan www.internadviseren.nl, oud-Baaker, 5 jaar associate. Naast de Baak verbonden aan diverse netwerken.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • de Baak Proeverij

  Event

  Kom gratis van de stijl van onze trainingen proeven op dinsdag 20 of donderdag 22 september in Driebergen.

  Locatie
  de Baak Driebergen
  Datum
  20 sep 2016
  Starttijd
  12:45

  Lees meer...

 • Baak Strategie Programma (BSP)

  Training

  Je streeft voortdurend naar een betere toekomst van je organisatie. En je bent daar ook (mede) verantwoordelijk voor: jij geeft de strategische kaders vorm. Je komt een eind met je grote ervaring, maar weet tegelijkertijd dat die kaders nog scherper kunnen. In het Baak Strategie Programma vind je het inspirerende perspectief dat je zoekt. Bovendien ontwikkel je jouw vermogen om vooruit te kijken. Daarmee stel je je organisatie steeds opnieuw in staat om in te spelen op nieuwe kansen.

  Lees meer...

 • Leren Leiden | de Zomerbaak

  De ZomerBaak

  De ZomerBaak variant van Leren Leiden (LL) is een compacte versie van de reguliere training Leren Leiden tegen een aangepast tarief.

  Je gaat binnenkort starten als leidinggevende. Of je bent net begonnen. Natuurlijk heb je zin in je nieuwe functie, maar je hebt ook veel vragen. Want hoe pak je dat nu precies aan: een team aansturen en jezelf goed positioneren? Met de training Leren Leiden ontdek je jouw persoonlijke leiderschapsstijl en -kracht. Onder andere via praktische opdrachten, outdoor gaming en sparringsessies met ervaren managers. Ga mee op avontuur en geef de juiste vorm aan je nieuwe rol!

  Lees meer...

 • De Informele Leider (DIL)

  Training

  Ook al heb je formeel geen leidinggevende rol, als ervaren professional moet je toch mensen aansturen en inspireren. Je wilt dit natuurlijke talent graag verder ontwikkelen en nog beter benutten. Hoe krijg je mensen mee als je niet op je strepen kunt staan? En hoe kun je mensen vanuit jouw kracht motiveren? In deze training leer je je eigen kracht te herkennen en te versterken en hoe je dit het beste in kan zetten om andere mensen te motiveren en mobiliseren.

  Lees meer...

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Baak Strategie Programma (BSP)

  Training

  Je streeft voortdurend naar een betere toekomst van je organisatie. En je bent daar ook (mede) verantwoordelijk voor: jij geeft de strategische kaders vorm. Je komt een eind met je grote ervaring, maar weet tegelijkertijd dat die kaders nog scherper kunnen. In het Baak Strategie Programma vind je het inspirerende perspectief dat je zoekt. Bovendien ontwikkel je jouw vermogen om vooruit te kijken. Daarmee stel je je organisatie steeds opnieuw in staat om in te spelen op nieuwe kansen.

  Lees meer...

 • Leren Leiden | de Zomerbaak

  De ZomerBaak

  De ZomerBaak variant van Leren Leiden (LL) is een compacte versie van de reguliere training Leren Leiden tegen een aangepast tarief.

  Je gaat binnenkort starten als leidinggevende. Of je bent net begonnen. Natuurlijk heb je zin in je nieuwe functie, maar je hebt ook veel vragen. Want hoe pak je dat nu precies aan: een team aansturen en jezelf goed positioneren? Met de training Leren Leiden ontdek je jouw persoonlijke leiderschapsstijl en -kracht. Onder andere via praktische opdrachten, outdoor gaming en sparringsessies met ervaren managers. Ga mee op avontuur en geef de juiste vorm aan je nieuwe rol!

  Lees meer...

 • De Informele Leider (DIL)

  Training

  Ook al heb je formeel geen leidinggevende rol, als ervaren professional moet je toch mensen aansturen en inspireren. Je wilt dit natuurlijke talent graag verder ontwikkelen en nog beter benutten. Hoe krijg je mensen mee als je niet op je strepen kunt staan? En hoe kun je mensen vanuit jouw kracht motiveren? In deze training leer je je eigen kracht te herkennen en te versterken en hoe je dit het beste in kan zetten om andere mensen te motiveren en mobiliseren.

  Lees meer...

 • Baak Leiderschap Programma (BLP)

  Training

  Als executive manager geef je al jaren leiding. Je vertrouwt daarbij op je kennis, ervaring en intuitie. Maar komt het beste van jou altijd naar boven? Profiteert jouw organisatie maximaal van jouw leiderschap? Als kritische professional wil je jezelf continue verbeteren en zoek je dus voortdurend nieuwe ingrediënten om jouw positie als leider verder te versterken. Dit geven wij je tijdens dit diepgaande programma door je te confronteren met jouw manier van managen, maar ook door met je te sparren en je intellectueel uit te dagen. Zo vind jij je kracht en leer je hoe je jouw impact op de organisatie kunt vergroten.

  Lees meer...

Scroll up