“Ik koos opnieuw voor de Baak.”

News Detail

Interview met Matthew House, werkte in verschillende functies bij KPN, onder andere als Strategie Consultant. Volgde in 2016 de training Professioneel Adviseren.

Wat was voor jou aanleiding om deel te nemen aan de training Professioneel Adviseren?  

Matthew: “In mijn hele loopbaan bij KPN heb ik geadviseerd. Een groot deel van de vaardigheden heb ik geleerd in de praktijk met relatief weinig formele training. Voordat ik aan de training begon, wilde ik het adviesproces beter leren begrijpen. Ik had goede ervaringen bij de Baak, dus vandaar dat ik ook weer voor de Baak heb gekozen.”

Hoe heb je training ervaren?

“Ik heb de training als positief ervaren. Het was een goede mix van mensen; van verschillende leeftijden, uit verschillende branches. Wat ik vooral goed vond waren de eigen cases die tijdens de training werden behandeld. Daardoor gaat het leven. Een goede sfeer van vertrouwen stelde iedereen in staat om hele persoonlijke cases te delen. Dit stimuleerde het leerproces enorm doordat cases hierdoor niet hypothetisch waren maar juist heel erg relevant.”

Hoe heeft het bijgedragen aan jouw ontwikkeling als professional?

“In de training is veel aandacht voor ‘wat er onder de tafel’ gebeurt. Dat zijn de persoonlijke en emotionele aspecten die bij het adviseren een rol spelen. Ik had daar voorheen niet altijd voldoende aandacht voor, omdat ik een resultaatgericht persoon ben en omdat er bij projecten vaak sprake is van tijdsdruk. Maar deze aspecten zijn zeker belangrijk en ik ben me er beter bewust van geworden. Als ik nu te maken krijg met weerstand benoem ik deze aspecten en ik merk dat ik daardoor mensen nu makkelijker meekrijg.”

Wat heb je geleerd dat voor jou het meest nuttig is gebleken?

Ik heb meer geleerd over het adviesproces. Dat bestaat uit een aantal stappen. Als je een stap niet goed doorloopt, kun je daar later last van hebben. Als ik met de kennis van nu terugkijk op projecten die ik heb gedaan, dan zou ik nu bepaalde dingen anders aanpakken.”

Waarom zou iemand anders uit jouw vakgebied deze training ook moeten volgen?

“Ik denk dat veel adviseurs, net als ik, het vak in de praktijk hebben geleerd. Dan is deze training een goede aanvulling. Het geeft je namelijk meer inzicht in wat je aan het doen bent. Verder denk ik dat deze training interessant is voor een grote groep mensen, omdat veel hoogopgeleide professionals adviseren. Iedereen steekt er wat van op!”

Naar andere ervaringen >

Matthew House, o.a. Strategie Consultant bij KPN
Deelnemer Professioneel Adviseren

“Emoties spelen
bij projecten zeker een rol.”

Scroll up