“Ik heb veel gehad aan het bespreken van cases.”

News Detail

Erika Priebee, Manager HR Benelux bij Hapag-Lloyd, volgde in 2016 de training Professioneel Adviseren bij de Baak.

Wat was voor jou aanleiding om deel te nemen aan de training Professioneel Adviseren?

Erika: “Ik wilde een volgende stap zetten in mijn ontwikkeling als HR-manager. Ik wilde de dingen op een hoger niveau kunnen aanpakken. Adviseren is een belangrijk onderdeel van mijn werk en ik wilde daar meer van weten. Ook wilde ik als HR-manager een belangrijke rol spelen in het creëren van meer zelfsturing binnen de organisatie. Daarin was ik best ambitieus. Ook in een grote organisatie die sterk systeem- en proces gedreven is, is het belangrijk dat mensen zelf blijven nadenken bij wat ze doen. Als ze zien dat dingen beter kunnen, dat ze dan actie ondernemen. We zijn tenslotte met zijn allen verantwoordelijk voor de business.”

Hoe heb je de training Professioneel Adviseren ervaren?

“Ik vond het een leuke groep met mensen uit verschillende soorten organisaties. Dat leverde veel nieuwe inzichten op. Iedereen was heel nieuwsgierig en dat is wat mij betreft een basis voor leren. Ik heb veel geleerd door te observeren en ook oefenden we veel met gesprekstechnieken. Wat ik heel nuttig vond waren de intervisiebijeenkomsten waarin je samen met je mede-cursisten een real life case bespreekt.”

Wat is het belangrijkste dat je tijdens de training geleerd hebt?

“Ik heb vooral geleerd om te luisteren. Aannames kloppen vaak niet. Als HR-professional ben je heel oplossingsgericht, maar je bereikt meer en kunt ook beter adviseren als je eerst goed luistert. Neem daar de tijd voor. Je hoeft ook niet gelijk met oplossingen te komen. We luisteren vaak heel slecht, zelfs als we denken dat we het goed doen. Laat de ander maar eens vertellen. Stel de goede vragen, dat is best lastig, en wees kritisch.”

“Wat ik ook geleerd heb is dat non-verbale communicatie erg belangrijk is. Daarmee laat je zoveel zien. Zo deden we een rollenspel met een acteur en die vond ik echt niet leuk. Ik voelde weerstand en dat had meteen zijn weerslag op het gesprek. Dankzij de training ben ik me er nu erg bewust van hoe ik non-verbaal communiceer.”

Wat heeft het volgen van de training voor effect gehad op jouw functioneren als HR-manager?

“Ik had van nature altijd leuke gesprekken met mensen en dat was ik een beetje kwijt. Na het volgen van de training merkte ik dat ik daar weer wat meer vertrouwd mee raakte. Tijdens je professionele leven leer je bepaalde dingen, maar het is goed om weer contact te maken met wie je was als kind, met de ervaring van nu. Je mag nieuwsgierig zijn, je mag vragen stellen, als je dat maar op een respectvolle manier doet. Daar heb je veel aan als adviseur.”

Waarom zouden andere HR-professionals deze training moeten volgen?

Realiseer je wat de impact is van communicatie, zeker voor HR. Als je goed wil adviseren, moet je goed luisteren, vragen stellen en je bewust zijn van je non-verbale communicatie. Dat leer je in deze training.

Naar andere ervaringen >

Erika Priebee, Manager HR Benelux bij Hapag-Lloyd
Deelnemer Professioneel Adviseren

“Realiseer je wat de impact is van communicatie,
zeker voor HR.”

Scroll up