Wim Bosman Groep | (Mainfreight) groeit door Management Trainee programma

News Detail

“Wij houden van no-nonsense en pragmatisch.”

<br>In combinatie met de Baak ontwikkelde internationaal logistiek dienstverlener Wim Bosman Groep (inmiddels Mainfreight) een traineeprogramma voor jonge talentvolle mensen die daar speciaal voor worden aangenomen. Een slim samengaan van razendsnel lerende deelnemers met ontwikkeling van ondernemerschap binnen de hele organisatie. - Anke Caspers, European Manager Training and Development bij Mainfreight, vertelt over hoe dit programma hun bedrijf sterker maakt.

“In het leiderschapsprogramma van de Baak krijgen ze coaching, leiderschapsvaardigheden en intervisie. Ze krijgen de tools om te kunnen leren en ontwikkelen. De ene keer hebben ze een begeleider, de andere keer moeten ze het zelf doen. Voor een deelnemer duurt het Management Trainee Programma drie jaar. De trainees rouleren van functie, businessunit en (buitenlandse) vestiging en werken in gemengde groepen aan strategische verbetertrajecten. Ook hebben we reflectiemomenten met de managementteams.

Samenwerking de Baak

"Door de samenwerking met De Baak hebben we echt een professionaliseringsslag gemaakt. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd en we hebben een groter aantal sterke leidinggevenden op de juiste posities gekregen. Ook de internationale samenwerking is professioneler. De 27 trainees die overal in Europa zitten kennen elkaar door de trainingen en projectgroepen en zoeken elkaar gemakkelijker op om even iets te overleggen. Dat is bijzonder want we zitten in 9 landen met 22 vestigingen, waar iedereen met zijn eigen business bezig is."

Skills van de toekomst

"Wij werken met promotie van binnen uit. Ervaren managers schuiven op en daar komen nieuwe leiders voor in de plaats. In de toekomst is vooral je netwerk een belangrijke sleutel om als leidinggevende dingen te bereiken. Ik zie de taak van leiders verschuiven van meewerkende managers naar teamontwikkelaars. De leider heeft wel een visie over waar het heen moet, maar de invulling doe je samen. In de toekomst gaat het veel meer over uitwisseling, elkaar helpen, ook met externen."

Iedereen leert van elkaar

"In de sessies, met de managementteams en trainees, bespreken we verschillende onderwerpen. Managers en trainees leren zo van elkaar. Soms schuiven professionals van buiten de organisatie aan, dat is een belangrijke aanvulling. Wij houden van no-nonsense en pragmatisch. We willen het zo compact en effectief mogelijk houden."

Eén leiderschapstaal 

"Sinds we onderdeel zijn van de Mainfreight Groep zijn wij in plaats van een Europees bedrijf een internationaal bedrijf. Je merkt dat er culturele verschillen zijn, dat uit zich in communicatie en in leiderschapsstijl. We proberen één leiderschapstaal te krijgen, maar in de praktijk merk je bijvoorbeeld dat Nederlanders meer extrovert zijn dan Belgen. Als trainer moet je daar op bedacht zijn. Dat doet de Baak heel goed. Wanneer je een veilige omgeving creëert draagt iedereen bij."

Mooie functievoorwaarden 

"Bij het werven van mensen letten wij op ‘gedrevenheid om te leren’, enthousiasme, energie, cultureel bewustzijn, ondernemerschap en netwerken. Veel jonge werknemers vinden het belangrijk om te weten hoe je als bedrijf aankijkt tegen een duurzame wereld. Verder willen we dat ze weten wat zich in de wereld afspeelt. Ook is het belangrijk dat je je ‘key customers’ herkent, de mensen die je nodig hebt om verder te komen en daar relaties mee te onderhouden."

Trainee Sara Schildkamp:
"Wat ik interessant vind aan het leiden van een team is..." lees verder

Trainee Alex Panait:
"In the Dutch style there is more freedom in your work to..."  lees verder

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je weten of een incompany training geschikt is voor jouw organisatie? Onze adviseurs staan voor je klaar. Bel gerust voor meer informatie: 0343-556369 of mail naar advies@debaak.nl.

Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Scroll up