Je krijgt feedback van trainers en de trainees

News Detail

Trainee: Sara Schildkamp, 29, Teamleider OAM West, Wim Bosman Groep

"Mijn traineetraject ben ik begonnen als teamleider bij logistiek. Daarna was ik een jaar RFQ coördinator waarin ik met aanvragen van grote potentiële en huidige klanten aan de slag ging om voor hen de juiste transportoplossing te vinden. Binnen deze functie gaf ik geen leiding, maar had ik wel veel contact met alle managers binnen de gehele organisatie. Nu vervul ik mijn derde functie: team leader Operations Account Management op de afdeling van West Europa, een afdeling waar customer service hoog in het vaandel staat. Doordat je op verschillende afdelingen en branches komt te werken, leer je het bedrijf snel kennen en ga je het totaalplaatje zien. De logistieke wereld is veel complexer en dynamischer dan wat in de boeken staat. "

Oefenen met acteurs

"In de trainingen komen alle trainees, van alle branches, van alle jaren bij elkaar. Er zijn ook cultuurverschillen, dat was in het begin wat aftasten maar uiteindelijk leert iedereen veel van elkaar. Ikzelf vond het oefenen met acteurs heel leerzaam. Ze zijn zo goed in het nabootsen van situaties, dat je je ook daadwerkelijk in die situatie waant. Door het uitproberen van verschillende stijlen kom je erachter welke stijl het beste bij jou en in een bepaalde situatie past. Je krijgt feedback van trainers en de trainees, je krijgt als het ware een spiegel voorgehouden. Ik heb de neiging om snel achter mijn eigen enthousiasme aan te lopen, heb geleerd om eerst even een pas op de plaats te maken, stil te staan bij mijn oorspronkelijke plan en dan pas weer door te gaan."

Klanten proactief benaderen

Wat ik interessant vind aan het leiden van een team is dat je mensen kunt bewegen, dat je ze kunt helpen zichzelf te ontwikkelen en te coachen, dat je ze stimuleert om ook eens buiten de comfortzone te kijken. In de dynamische markt waarin wij ons bevinden willen klanten meer proactief benaderd worden, daar sturen wij ons team op aan, hierbij moet er een bepaalde mindset gecreëerd worden. Wij houden PAT (Positive Action Teams) meetings waarin we met de teams o.a. de cijfers en kwaliteitsaspecten bespreken. Daarnaast hebben we op iedere afdeling LEAN verbeterborden hangen waar iedereen zijn of haar verbeterideeën op kan schrijven, en waar sommigen de eigenaar worden om ze uit te voeren. Zo creëer je grote betrokkenheid en worden er verbeterslagen gemaakt."

Artikel: Management Trainee Programma Wim Bosman Groep

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up