News Detail

Hoe zorg je dat jouw functioneringsgesprek je verder helpt?

Wanneer je nu optimaal inzet en goed functioneert, is dat nog geen garantie voor je functioneren in de toekomst. Mensen ontwikkelen, en organisaties veranderen. Voor een blijvende goede aansluiting tussen de wensen en eisen van de organisatie en de behoeften en capaciteiten van de medewerkers is een voortdurende afstemming noodzakelijk. Het realiseren van die optimale afstemming is een taak die regelmatig aandacht van leidinggevenden vraagt. Functioneringsgesprekken bieden een structuur aan deze afstemming tussen medewerker en organisatie.

Hoe maak je een zinvolle bijeenkomst van het functioneringsgesprek?

Ga niet zitten wachten op wat je leidinggevende over je uitstort. Neem zelf de leiding door je voor te bereiden op het gesprek. Bedenk waar je feedback op wilt en waar je komend jaar aan wilt werken. Of misschien wil je andere taken en verantwoordelijkheden? Wat heb je daarvoor nodig? Dat kunnen verschillende dingen zijn variërend van een opleiding, een betere stoel of vaker een goed gesprek met je leidinggevende. Managers zijn blij met medewerkers die weten wat ze willen. Als er geen budget is voor een training of een stoel, onderzoek dan waar er in het bedrijf nog wel een potje is. Kom met voorstellen en wees bereid ook zelf te investeren.

Wees vooral jezelf

Constant op je tenen lopen is vermoeiend, maar geen ambitie hebben is wat saai… Functioneringsgesprekken hebben ook een politiek aspect, zie het als een spel: geven, nemen en (onder)zoeken. De meeste mensen willen gewoon graag groeien in hun werk. Dat er uitdagingen zijn en dat je blijft leren en ontdekken. Jij bent de belangrijkste factor in het creëren van je eigen succes en geluk binnen je werk. In een sterk veranderende omgeving is het van belang dat je jouw talent constant onderhoudt en verdiept. Dat doet niemand anders voor je.

Tips voor de voorbereiding

  • Kijk kritisch naar jezelf en je eigen functioneren. Waar ben je tevreden over en waar minder over? Vraag ook collega's wat ze van je vinden.
  • Denk na over hoe de organisatie zich gaat ontwikkelen in de toekomst. Welke visie heb jij daarop? Welke rol kun je spelen in die organisatie?
  • Benoem voor jezelf de vaardigheden die bij jouw functie horen. Zorg dat je dezelfde taal spreekt als je gesprekspartner.
  • Denk na over hoe jij je graag ontwikkelt of verbeterpunten aanpakt. Bijvoorbeeld gecoacht worden door een externe of interne persoon, meelopen met iemand uit het bedrijf, een training volgen, zelfstudie, etc.
  • Plan je te bespreken onderwerpen en maak aantekeningen tijdens het gesprek. Bevestig naderhand de afspraken.

De opleidingsadviseurs van de Baak zijn gespecialiseerd in het helder krijgen van je leervraag. Ze helpen je dieper na te denken over je talenten, sterktes, zwaktes, ambities etc. Dat doen wij geheel vrijblijvend!

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close
Scroll up