Hoe aan jezelf werken ook je werkgeluk vergroot

News Detail

Het is misschien geen vraag waar je iedere dag bewust over nadenkt, maar ben jij gelukkig met je werk? Haal je plezier en voldoening uit je werk of is het inmiddels een routine geworden? De mate waarin je werkgeluk ervaart, is van grote invloed op je algehele welzijn. Werkgeluk is essentieel voor succes en levert jezelf - en de organisatie waar je werkt – vele voordelen op. Wat is nu eigenlijk werkgeluk? En hoe kan je je werkgeluk vergroten?

De 5 bouwstenen voor werkgeluk

Het is duidelijk dat werkgeluk belangrijk is, maar wat is werkgeluk nu precies? Geluk – en daarmee ook werkgeluk – is niet precies te definiëren. Emiliana R. Simon-Thomas, wetenschapper en directeur van het Greater Good Science Center, definieert werkgeluk als volgt “een algeheel gevoel van plezier op het werk, stijlvol kunnen omgaan met tegenslagen, vriendelijk contact met collega’s en klanten en weten dat je werk ertoe doet voor jezelf, de organisatie en daarbuiten”.

Er is veel onderzoek gedaan naar geluk en werkgeluk. Een van de bekendste modellen voor geluk is het PERMA model van de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman die veel onderzoek heeft gedaan naar positieve psychologie. PERMA staat voor de volgende vijf factoren:

 • Positive feelings (positieve gevoelens)
  De mate waarin je positieve gevoelens en emoties ervaart tijdens je werk. Je kan hierbij denken aan gevoelens zoals hoop, vreugde, inspiratie, trots en dankbaarheid.

 • Engagement (betrokkenheid)
  De mate waarin je in beslag wordt genomen door je werkzaamheden. Een hoge mate van betrokkenheid wordt ook wel flow genoemd oftewel het gevoel van volledige concentratie op de taak waar je mee bezig bent.

 • Relationships (relaties)
  De mate waarin je goede, authentieke relaties hebt en kan onderhouden met collega’s. Het gevoel dat je wordt ondersteund, geliefd en gewaardeerd door de mensen met wie je werkt.

 • Meaning (betekenis)
  De mate waarin je het gevoel hebt dat je belangrijk en zinvol werk doet. Je ervaart je werk als betekenisvol wanneer je persoonlijke drijfveren overeen komen met de organisatie.

 • Accomplishments /Achievements (prestaties)
  De mate waarin je het gevoel hebt dat je je doelen weet te bereiken en het beste uit jezelf haalt. Hierbij speelt ook het gevoel dat je wordt uitgedaagd om beter te worden en jezelf te ontwikkelen een rol.

Samen vormen deze vijf factoren de bouwstenen voor werkgeluk. En alhoewel bedrijven steeds meer investeren in werkgeluk en hier ook zeker invloed op kunnen uitoefenen, zijn organisaties niet verantwoordelijk voor het geluk dat medewerkers ervaren. De enige die hier daadwerkelijk invloed op heeft, ben je immers zelf. Wel kunnen organisaties en leiders een cultuur creëren waarin medewerkers bewust bezig zijn met werkgeluk en de ruimte krijgen om hier vorm aan te geven.

De invulling die je vervolgens aan deze factoren geeft is heel persoonlijk. Zelfkennis is daarom essentieel voor werkgeluk. Om je werkgeluk te vergroten, is het belangrijk dat je weet wie je bent en inzicht hebt in jouw persoonlijke drijfveren. Wat vind je belangrijk? En waar liggen jouw kwaliteiten? Vervolgens kan je dit verbinden aan bovenstaande vijf factoren om te kijken waar kansen liggen om je werkgeluk te vergroten. Dit betekent dat je bewust moet kijken naar jezelf en je werksituatie.

Geeft je werk je een goed gevoel? Ervaar je genoeg uitdaging in je werk? En lukt het je om een goede werk-privébalans te vinden? Voor werkgeluk is het ook belangrijk om goede relaties te hebben met je collega’s. Mis je de verbinding met de collega’s door het thuiswerken? Ga proactief op zoek naar contact. Merk je dat je het lastig vindt om met collega’s om te gaan? Dan kan het waardevol zijn om uit te zoeken hoe je hier verandering in kan aanbrengen.

Om je werkgeluk te vergroten, is het belangrijk dat je weet wie je bent en inzicht hebt in jouw persoonlijke drijfveren

Werkgeluk levert zowel zakelijk als privé direct rendement

We besteden een groot deel van onze tijd aan werk. Bij een fulltime baan spendeer je al snel 20 tot 25 procent van de week aan werken. De tijd waarin werk slechts als een verplichting werd gezien en plezier als iets voor na werktijd was ligt – gelukkig – al even achter ons. Werk is niet alleen meer een manier om geld te verdienen, maar ook om te leren, ontwikkelen, iets te kunnen betekenen en voor sociale interactie. Daarnaast is onze baan steeds nauwer verbonden met ons privéleven. Vooral wanneer je veel vanuit huis werkt, lopen werk en privé nog meer in elkaar over en hebben veel mensen zelfs moeite om een goede werk-privé balans te vinden. De mate waarin wij geluk ervaren op het werk heeft hierdoor een grotere impact op ons leven én is daarmee nog belangrijker geworden.

Steeds meer organisaties focussen op werkgeluk. Uit het Deloitte Global Human Capital Trends Report (2021) blijkt dat HR managers en leidinggevenden het welzijn van de medewerkers ook dit jaar bovenaan de lijst van hebben staan van onderwerpen waar zij zich mee bezig zullen houden. Juist in deze tijd –waarin onze werksituatie in een rap tempo is veranderd– speelt dit onderwerp een prominente rol in organisaties. Dat is niet voor niks, onderzoek toont aan dat werkgeluk rendement oplevert. Leidinggevenden zien de meerwaarde en voordelen van gelukkige medewerkers. Zo zijn gelukkige medewerkers meer betrokken, gezonder en productiever. Onderzoek van de Saïd Business School, onderdeel van de Universiteit van Oxford, in samenwerking met de Erasmus Universiteit (2019) laat een causaal verband tussen werkgeluk en productiviteit zien. In dit onderzoek vroegen zij een half jaar lang 1.800 salesmedewerkers van een callcenter wekelijks naar hun geluksgevoel. Hieruit kwam naar voren dat de medewerkers 13% meer verkochten in de weken waarin zij aangaven gelukkig te zijn in vergelijking met de weken waarin zij aangaven ongelukkig te zijn. 

Zelfkennis: de sleutel naar werkgeluk

Om je meer verbonden te voelen met je werk, is het belangrijk om gebruik te maken van je kwaliteiten. Hiervoor is het essentieel om inzicht te hebben in je kwaliteiten maar ook te weten waar je zwaktes liggen. Waar ben je goed in? En hoe kan je hier invulling aan geven in jouw functie? Kijk of er binnen het bedrijf mogelijkheden zijn om te doen wat jij leuk vindt. Natuurlijk kan niet iedere taak leuk zijn, maar ontdek hoe je de focus kan leggen op de zaken waar jij energie van krijgt.

Om meer inzicht te krijgen in wie je bent, waar je kwaliteiten liggen, hoe je meer uit jezelf kan halen of uit het contact met je collega’s, is het waardevol om hierover in gesprek te gaan en een training te volgen waarin je meer inzicht krijgt in wie je bent, wat je drijfveren zijn en waar je kwaliteiten liggen.

Ook je werkgeluk vergroten?

Je werkgeluk vergroten, begint met het vergroten van je zelfkennis. Onze BaakBoost trainingen kunnen je helpen om persoonlijk én professioneel verder te groeien. BaakBoost is een high impact programma van 4 dagen waarin jouw persoonlijke leervraag of leerdoel centraal staat. Met de keuze uit 11 varianten is er altijd een BaakBoost die bij jou past.

Bekijk de BaakBoost

Meer lezen?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor tips, inzichten en inspirerende artikelen.

Ruimte voor ontwikkeling en leiderschap

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Anderen bekeken ook

Hulp nodig bij het kiezen van een training?

Scroll up