Fujifilm | Gezamenlijke droom werkt sterker dan visie

News Detail

'Droom samen en durf anders te zijn'

Je moet wel durven. In een bedrijf vol technische experts het woord ‘droom’ introduceren. Albert van Maren, Manufactering Director van Fujifilm Ofsett Plates in Tilburg, bracht flow door de ‘why’ te verbinden aan reële doelen geïnspireerd door een maatwerktraject dat het bedrijf deed bij de Baak. Ook vond hij leiderschap opnieuw uit voor zichzelf.

“Wij deden alles volgens prognoses. We berekenden wat er nodig was voor lange tijd en maakten daar plannen voor. Maar steeds vaker klopten de prognoses niet en dan moest je onverwachts schakelen. Ook gaf ik al 22 jaar leiding met de meeste aandacht voor de cijfers en technische verbeteringen, maar steeds meer viel het me op dat de briljante geesten die bij ons werken niet helemaal goed uit de verf kwamen. Ik kreeg sterk het gevoel dat er meer in zat dan er uit kwam", zegt van Maren.

Leiderschapsstijl op de schop 

"Ik startte een proces om de samenwerking in het team te verbeteren. Daarbij kwam ook mijn leiderschap ter sprake. Ik werd gezien als een strenge en dominante manager, waar ik nogal van schrok, want dat strookte niet met mijn zelfbeeld. Tijdens een workshop met paarden werd mij veel duidelijk over mijn stijl van leidinggeven. Ik moest het paard een rondje laten lopen, maar het liep niet. Ik stond het paard zelf in de weg. Het werkte wel toen ik connectie maakte met het paard. De vraag erachter is: Hoe krijg je zonder zelf in de weg te staan de energie weer aan het lopen in je team?"

Samen vooruit kijken 

"Door teambuilding zijn we aan de onderlinge connectie gaan werken, bijvoorbeeld door elkaar onze levens verhalen te vertellen. In onze industrie is het niet de gewoonte je privéleven te delen. Door die verhalen ken en begrijp ik mijn mensen nu beter. Je gaat zien anderen gelukkig maakt of waar ze over twijfelen. Je begrijpt beter wat je gedrag doet met een ander. Daarna zijn we gaan bekijken wat we als team konden doen om ons bedrijf een mooie toekomst te geven. Ik wilde gezamenlijk vijf jaar vooruit kijken. Maar als je niet weet wat 2017 brengt, hoe ga je dat dan doen?"

The big 'why'

"We hebben er twee werkdagen voor uitgetrokken en zijn begonnen met het formuleren van de ‘why’. Voorheen hielden we ons voornamelijk met de ‘what’ bezig. The ‘why’ hebben we ingevuld met: 'We willen de beste leverancier voor onze klanten zijn'. De ‘how’ leverde een drietal aspecten op: 'Wij hebben de meest efficiënte productielijnen ter wereld, wij hebben het beste product en wij verbeteren continu.' Samengevat: ‘Be the best, and be better every day’. Daar wil je bij horen, daar wil je voor gaan en aan werken. Daarna hebben we samen de ‘how’ als volgt krachtig verwoord: ‘Excellent products’, ‘Brilliant processes’ en ‘Professional and passionate people’. Natuurlijk in het Engels, we zijn een internationaal bedrijf en denken in het Engels."

Niet afwachten: een droom verbindt 

"De aanpak van de Baak in het maatwerktraject maakt dat je op een wezenlijk niveau met elkaar verbonden raakt. Wat de draagkracht vergroot om ook daarna samen verder te gaan. Je maakt een beweging van ‘de focus op verbeterpunten’ naar een gezamenlijke visie. Daarna heb ik de stap verder gezet naar een gezamenlijke droom. Maar hoe betrek je daar alle mensen in je organisatie bij? Ik ben alle groepen langs gegaan en heb ze meegenomen naar mijn dag in 2017. Vanaf het moment van wakker worden, met futuristische en grappige anekdotes, met informatie over markt, waarbij echte medewerkers een rol kregen. Met een droom geef je een gevoel mee."

Liefde voor elkaar

Het was spannend om te doen en het bleef doodstil. Toen zei ik: ‘Ik wil graag wat horen'. ‘Nou, daar wil ik wel mee naar toe’, was de reactie. Er was altijd al veel liefde voor het bedrijf en voor elkaar. Dat hebben we nu ook verbonden met de klant, het proces en het product. Uiteindelijk is het de klant die bepaalt of je blijft bestaan. Daarna hebben we de persoonlijke ‘why’ geformuleerd. Waarom wil je meedoen? Daar kwamen mooie dingen uit. Sterk verbonden met ieders passie en drijfveren. Iedereen kon onze droom van 2017 visualiseren. Ook leveranciers en marketing en sales afdelingen zijn daarbij aangehaakt. Dan wordt het een krachtig proces dat breder gedragen wordt."

Ambities instellen: creëert energie 

"De beste leverancier zijn met een levertijd van twee weken. Met een productietijd van vier uur en 100% betrouwbaarheid voor de klant. Dat is onze droom. Die levertijd was eerst negen weken. Het werkt om ambities hoog in te stellen. Het brengt flow in de fabriek. Je zoekt daarbij wel naar de meest optimale druk die net niet stress wordt maar stretch: uitdaging. Een spannende lat creëert energie. De sessies die we nu doen zijn milestones benoemen en dan kijken wat er nodig is om daar te komen. En zo worden concrete plannen gedestilleerd uit de gezamenlijke droom."

Aanstekelijke olievlek 

"Ik vind het interessant om te zien wat er gebeurt. Er is veel energie en je voelt dat heel veel mensen zich ontplooien, mee doen, kracht hebben. Waar ik het eerst alleen vertrouwde op de cijfers heb ik nu vertrouwen dat het wat gaat wat opleveren. En deze energie verspreidt zich ook in de rest van het bedrijf. Mensen haken aan en komen met hun expertise. Vanuit een droom kan je iedereen iets bieden. Mensen zeggen zelf daar ben ik goed in en gaan dat doen. Ik zie mijn rol nu als degene die het ondernemerschap alleen maar kadert door de juiste doelen te stellen en voorgestelde processtappen meer grijpbaar te maken. De droom is zelfs in de Europese organisatie bekender geworden. Mensen uit Duitsland en Engeland die ik niet ken, nemen contact op over hoe we dit doen. En ook de distributeurs zijn er bij betrokken. We verkennen en verbeteren samen de supply chain. "


Albert van Maren, Manufactering Director van Fujifilm Ofsett Plates in Tilburg en Lidwien Eggermont, senior trainer en programmamaker bij de Baak.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van maatwerk voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze adviseurs via 0343-556369.

Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Scroll up