Empty Page Section

Geef vakkundige mensen de ruimte én neem ze mee

Je geeft leiding aan talentvolle, (eigen)wijze medewerkers. Zij hebben vaak nog meer kennis van zaken dan jij. Tegelijkertijd ben jij wel verantwoordelijk voor het resultaat. In hoeverre moet je je nu wel of niet met het proces of de inhoud bemoeien? En hoe ga je om met eventuele weerstand?
In de training Leidinggeven aan (eigenwijze) Professionals leer je effectief leiding te geven aan (eigenwijze) professionals. Centraal staat samenwerking aan heldere doelen, op zo'n manier dat jij én zij meer ruimte en inspiratie voelen.

Thema
Doelgroep
Duur
4 modules en jaarevent: totaal 15 dagdelen
Deelnemers
7 tot 14 personen

Investering

Prijs (excl. 21% BTW) Help

De prijs is excl. BTW als jouw organisatie BTW kan terug vorderen. Weet je niet zeker of jouw organisatie BTW kan terug vorderen? Vraag het na bij de financiële afdeling van jouw organisatie.

3.995,00
Prijs (BTW-vrij) Help

De prijs is BTW-vrijgesteld als jouw organisatie geen BTW terug kan vorderen. Zie het overzicht van de Belastingdienst. Weet je niet zeker of jouw organisatie BTW-vrijgesteld is of niet? Vraag het na bij de financiële afdeling van jouw organisatie.

4.394,50
Arrangement Meer info

Arrangementskosten zijn bijkomende kosten bij de training voor koffie, thee, lunch, diner e.d.. Het genoemde totaalbedrag is een indicatie en wordt na afloop van elke module gefactureerd door de Baak Seaside (locatie Noordwijk) of het Landgoed de Horst (locatie Driebergen) op basis van nacalculatie. Prijs is exclusief BTW.

€ 280,29
Overnachten (optioneel) Meer info

In deze training onderga je een intensief proces waarin je leert en verandert. Wij raden je aan om bij meerdaagse modules op onze locatie te blijven logeren, zodat het geleerde in alle rust kan bezinken. Ook heb je dan de mogelijkheid om met je mededeelnemers je ervaringen te delen. En zij met jou. Uit ervaring weten we dat blijven slapen een verdieping aan de trainingservaring geeft. Als je niet wenst te overnachten, dien je het bovenstaande vinkje weg te halen. Prijs is exclusief BTW.

€ 339,00

Beschrijving

Hoe stuur jij professionals aan?

Je bent een ervaren leidinggevende, met een goede opleiding en veel kennis. Maar je medewerkers, eveneens hoogopgeleid en ervaren, weten vaak net zo goed wat er gedaan moet worden. Dikwijls komen ze zelfs met betere oplossingen voor uitdagingen. Hoe ga jij daarmee om? Hoe leid en stimuleer je een groep autonome, (eigen)wijze kenniswerkers?

Controleren en loslaten

Leidinggeven aan zelfsturende medewerkers vereist beheersing van een subtiel spel van geven en nemen. Het ene moment moet je controleren, het andere moment loslaten. Het is belangrijk dat je jouw mensen de ruimte biedt om hun eigen creativiteit te volgen. Daarbij is het ook belangrijk dat hun werkzaamheden op elkaar blijven aansluiten; dat er geen versnippering optreedt. 

In de training LAP ontwikkel je deze vaardigheden. Het programma leert je beter om te gaan met de groepsdynamiek in jouw team, je zichtbaarheid te vergroten en je leiderschap te versterken. Een fundamentele stap hierbij is dat je scherper ziet wat jouw kracht, kwaliteiten en valkuilen zijn als leider. Wat maakt jouw aansturing effectief en succesvol? En wanneer is die het niet? Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat je voldoende ruimte biedt en tegelijk vertrouwen houdt in de uitkomst? Hoe staat het met jouw koersplan en dat van je team? In deze training leer je van en met elkaar, zijn theorie en praktijk verbonden en is de context van je eigen werk het uitgangspunt.

Resultaten

 • Je verstevigt je inzicht en grip op jouw rol in een professionele (kennis)organisatie.
 • Je hebt je leidinggevende vaardigheden verdiept: je weet beter en op de juiste momenten te controleren en los te laten; te motiveren, te confronteren en te coachen op resultaat. 
 • Je leiderschap wordt effectiever: helder, persoonlijk en vanuit rust.

Overnachten

In onze trainingen onderga je een intensief proces waarin je leert en verandert. Wij raden je aan om bij meerdaagse modules op onze locaties te blijven overnachten, zodat het geleerde in alle rust kan bezinken. Ook heb je dan de mogelijkheid om met je mededeelnemers je ervaringen te delen. En zij met jou. Uit ervaring weten we dat blijven overnachten een verdieping aan de trainingservaring geeft. Via het inschrijfformulier kun je je overnachtingen reserveren.

Coaching naast je opleiding

Coaching (&Co) zorgt ervoor dat jouw leerproces ook na de training doorgaat en verdiept. Met &Co breng je jezelf en jouw organisatie verder! Bij het inschrijven kun je aangeven of je &Co wenst. Lees hier verder wat &Co voor jou kan betekenen.

Maatwerk en/of Incompany

Deze training in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs via advies@debaak.nl | 0343-556369.

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

de ZomerBaak

Tijdens de ZomerBaak (augustus 2017) wordt deze training ook aangeboden in een compact jasje tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer

Programma

Hoe ziet het programma eruit?

LAP geheel vernieuwd

De training LAP bestaat sinds 2005, de tijd waarin het inzicht ontstond dat leidinggeven aan professionals speciale kennis en vaardigheden vereist. Het is dan ook een succesvol programma geweest in de afgelopen tien jaar. 
In 2016 is het programma volledig geredesigned en aangepast aan deze tijd. De nieuwste inzichten, werkvormen en de 70-20-10-regel van leren zijn in het programma geïntegreerd.
(Volgens het model van 70-20-10 verwerf je 70% van je ontwikkeling en nieuwe inzichten   tijdens en op het werk, 20% via collega’s en sociale netwerken en 10% door meer traditionele vormen van leren.)

Nieuw is ook het jaarlijkse LAP-event, waarbij een vooraanstaande opiniemaker spreekt over onderwerpen die ook in de training aan bod zijn gekomen. En het mooiste is: Als (oud-)LAP-deelnemer kun je ieder jaar geheel kosteloos aan dit event deelnemen. Zo blijf je leren!

Je doorloopt de training in groepsverband, voorafgegaan door een individueel focusgesprek (skype of telefonisch) waarin je jouw leervraag helder krijgt. Op basis daarvan vraag je voorafgaand aan de eerste module om feedback op jouw manier van leidinggeven aan medewerkers en leidinggevende(n).
De training is opgebouwd uit twee langere en twee kortere modules. Hij is zodanig opgezet en vormgegeven dat er voortdurend verbinding wordt gemaakt tussen leren en werken. Deelnemers ervaren hoe het is om op output gestuurd te worden en te gaan sturen.
Als deelnemer ontvang je de volgende twee boeken: Outputsturing, leidinggeven zonder bevelen (2010) van Filip Vandendriessche en Essenties van leidinggeven aan professionals (2015) van Mathieu Weggeman,  één van de grondleggers van het programma. Beide boeken worden binnen het programma gebruikt als theoretisch kader.

Praktische activiteiten

In dit ervaringsgerichte programma breng je de theorie meteen in de praktijk. Dat gebeurt op heel diverse manieren: van simulatiegames en oefeningen met acteurs tot sport/kunst en hoorcolleges. Je krijgt ook opdrachten om buiten de modules om uit te voeren op je werkplek. Die afwisseling van theorie en een grote diversiteit aan praktische activiteiten is een beproefde succesformule: de training bestaat inmiddels ruim tien jaar.

Intense begeleiding

De begeleiding in dit programma is intens en afwisselend. Een senior trainer begeleidt het gehele leertraject. Daarnaast zet de Baak op specifieke onderdelen ervaren co-trainers, acteurs game-begeleiders en inhoudelijke experts in. Zij helpen je om je leiderschap te versterken, met effectievere teamprocessen en betere resultaten als gevolg.

Wat ontwikkel je per module?

Voorafgaand:

 • Focusgesprek (maximaal 1 uur): Je voert een telefonisch focusgesprek met een van de trainers. De doelstelling voor het gesprek is het aanscherpen van je leervraag.
 • Voorbereidende opdracht: Feedback verzamelen op jouw manier van leidinggeven aan jouw medewerkers en leidinggevende(n). Zodoende geef je je leerproces richting en betrek je anderen direct bij het leren.
 • Voorbereidende opdracht: Eigen casuïstiek verzamelen, die als input dient bij het onderdeel Outputsturing en je (nog meer) bewust maakt van jouw rol als leider.
 • Lezen van boek Outputsturing, leiding geven zonder bevelen. Hiermee wordt focus, een theoretisch kader en gemeenschappelijk vertrekpunt gegenereerd.

Module 1: Ik als leidinggevende (6 dagdelen)

 • Je leert wat leidinggeven aan (eigenwijze) professionals inhoudt, aan de hand van een theoretisch kader en handvatten die je krijgt aangereikt.
 • Je verdiept je persoonlijke leerdoelen.
 • Je leert omgaan met de verschillende dilemma’s op het gebied van leidinggeven aan professionals.
 • Je analyseert de feedback die je hebt gekregen van je medewerkers en leidinggevende(n) en kunt hiermee oefenen.
 • Je oefent met moedige gesprekken in outputsturing (rollenspel met acteurs).
 • Je leert op een nieuwe, creatieve manier te kijken naar jouw persoonlijke kracht als leider.
 • Je krijgt inzicht in groepsdynamiek en teamontwikkeling, inclusief je do’s & don’ts als leider.
 • Je formuleert je persoonlijke visie, doelen en strategie, inclusief hoe je je team meekrijgt. Hiermee wordt in de volgende modules verder gewerkt. 

Module 2: Leiding geven en leren in de praktijk (2 dagdelen) 

 • Je krijgt een theoretisch kader aangereikt en analyseert met mededeelnemers actuele uitdagingen uit jouw werkpraktijk onder begeleiding van de trainer (1 dagdeel intervisie).
 • Je leert in de praktijk met en van de andere deelnemers. Voorbeelden hiervan  zijn onder andere werkbezoek, coaching, leerexperimenten, sparren, webinar, etc. Uiteraard volgen deze leervormen datgene wat aan theorie wordt aangeboden in de opleiding. (1 dagdeel)

Module 3: Ik en mijn team van professionals (5 dagdelen)

 • Je ontdekt hoe je een collectieve ambitie en team flow ontwikkelt.
 • Je krijgt handvatten en oefent om te inspireren als leidinggevende én om zelf geïnspireerd te blijven.
 • Je oefent het leidinggeven aan eigenwijze professionals, in diverse situaties, onder tijdsdruk.
 • Je ontwikkelt een persoonlijk actieplan: wat ga je doen en hoe veranker je het geleerde? 

Module 4: Van input naar output (1 dagdeel)

 • Professioneel Resultaat Creëren: al het geleerde komt samen waardoor de transfer van het geleerde naar de praktijk vergroot wordt en je nog een extra stap maakt in je leerproces.

Ga naar data-overzicht voor meer details over data en tijden.

EXTRA: LAP-event (1 dagdeel)

 • Na deelname aan de LAP word je ieder jaar uitgenodigd om kosteloos deel te nemen aan hét LAP-event. Ieder jaar nieuwe inspiratie, nieuwe inzichten en netwerken op het gebied van leidinggeven aan professionals.

Het team

Data overzicht

Nog plaatsen beschikbaar
Nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Er bestaat een wachtlijst, neem contact op met ons via 0343-556369
Startdatum en planning Locatie Beschikbaar
08 mrt 2017 - 13:30 uur meer details minder details de Baak Noordwijk Ja

Module planning 08 mrt 2017 - 13:30 uur

 • LAP 122 - Module 1

  Datum
  08 mrt 2017 - 13:30 uur t/m 10 mrt 2017 - 14:00 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 122 - Module 2

  Datum
  11 apr 2017 - 09:00 uur t/m 11 apr 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 122 - Module 3

  Datum
  15 mei 2017 - 13:30 uur t/m 16 mei 2017 - 21:00 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 122 - Module 4

  Datum
  20 jun 2017 - 12:30 uur t/m 20 jun 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
10 apr 2017 - 13:30 uur meer details minder details de Baak Driebergen Ja

Module planning 10 apr 2017 - 13:30 uur

 • LAP 123 - Module 1

  Datum
  10 apr 2017 - 13:30 uur t/m 12 apr 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 123 - Module 2

  Datum
  15 mei 2017 - 09:00 uur t/m 15 mei 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 123 - Module 3

  Datum
  27 jun 2017 - 17:00 uur t/m 28 jun 2017 - 21:00 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 123 - Module 4

  Datum
  29 aug 2017 - 12:30 uur t/m 29 aug 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
08 mei 2017 - 13:30 uur meer details minder details de Baak Noordwijk Ja

Module planning 08 mei 2017 - 13:30 uur

 • LAP 124 - Module 1

  Datum
  08 mei 2017 - 13:30 uur t/m 10 mei 2017 - 14:00 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 124 - Module 2

  Datum
  13 jun 2017 - 09:00 uur t/m 13 jun 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 124 - Module 3

  Datum
  28 aug 2017 - 13:30 uur t/m 29 aug 2017 - 21:00 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 124 - Module 4

  Datum
  03 okt 2017 - 12:30 uur t/m 03 okt 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
12 jun 2017 - 13:30 uur meer details minder details de Baak Driebergen Ja

Module planning 12 jun 2017 - 13:30 uur

 • LAP 125 - Module 1

  Datum
  12 jun 2017 - 13:30 uur t/m 14 jun 2017 - 14:00 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 125 - Module 2

  Datum
  04 sep 2017 - 09:00 uur t/m 04 sep 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 125 - Module 3

  Datum
  16 okt 2017 - 13:30 uur t/m 17 okt 2017 - 21:00 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 125 - Module 4

  Datum
  20 nov 2017 - 12:30 uur t/m 20 nov 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
13 sep 2017 - 13:30 uur meer details minder details de Baak Noordwijk Ja

Module planning 13 sep 2017 - 13:30 uur

 • LAP 126 - Module 1

  Datum
  13 sep 2017 - 13:30 uur t/m 15 sep 2017 - 14:00 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 126 - Module 2

  Datum
  23 okt 2017 - 09:00 uur t/m 23 okt 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 126 - Module 3

  Datum
  27 nov 2017 - 13:30 uur t/m 28 nov 2017 - 21:00 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
 • LAP 126 - Module 4

  Datum
  09 jan 2018 - 12:30 uur t/m 09 jan 2018 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Noordwijk
02 okt 2017 - 13:30 uur meer details minder details de Baak Driebergen Ja

Module planning 02 okt 2017 - 13:30 uur

 • LAP 127 - Module 1

  Datum
  02 okt 2017 - 13:30 uur t/m 04 okt 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 127 - Module 2

  Datum
  07 nov 2017 - 09:00 uur t/m 07 nov 2017 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 127 - Module 3

  Datum
  18 dec 2017 - 17:00 uur t/m 19 dec 2017 - 21:00 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen
 • LAP 127 - Module 4

  Datum
  23 jan 2018 - 12:30 uur t/m 23 jan 2018 - 17:30 uur
  Locatie
  de Baak Driebergen

Ervaringen

 • Inspirerend en stimulerend om met zo verschillende mensen bezig te zijn met hele verschillende ontwikkelingen.

 • Ik heb het programma als zeer leerzaam ervaren en sloot perfect aan bij mijn ontwikkeling.

 • delen!

 • dynamisch

 • Het programma zorgde ervoor dat je als groep opereerde en uit je comfort zone kwam. Maximaal leereffect.

 • als een grote uitdaging, vooral uit je comfortzone stappen en doen!

 • Het programma haalt het beste in je boven. De kwaliteiten die je hebt waarom je ooit gekozen bent als leiding gevende worden weer getriggerd, en geleerd optimaal in te zetten.

 • Inspirerend, zeer leerzaam, bijzonder, mooi & waardevol. Het heeft mij in beweging gezet en kan nu verder doorgroeien

 • Zeer intensief, persoonlijk, effectief

 • heftige groeispurt vanuit jezelf

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Management van Mensen (MVM)

  Training

  Je hebt het roer in handen, je targets in het vizier. Toch heb je het gevoel dat het nóg beter kan. Het aansturen van mensen blijkt een vak apart. En kost meer tijd, energie en inspanning dat je had verwacht. Je vraagt je soms af of er nog andere leiderschapsstijlen zijn – en welke stijl dan echt bij je past. Zou je bijvoorbeeld op een andere wijze feedback kunnen geven? En zijn er betere manieren om met lastige situaties om te gaan op de werkvloer? In de training Management Van Mensen ga je dieper op dit soort vragen in.

  Lees meer...

 • Coachend Leiderschap (COL)

  Training

  Je wilt graag een inspiratiebron zijn voor je medewerkers en hen laten werken vanuit hun eigen kracht en talent. Tegelijkertijd heb je jouw belang als leidinggevende en moet je de team- en organisatietargets halen. Kan dat alles samengaan? Wél als je een coachend leider bent. De training Coachend Leiderschap helpt je om jouw coachend leiderschap verder te ontwikkelen. Daarmee laat je je medewerkers uit zichzelf in beweging komen om zich in te spannen voor de organisatie.

  Lees meer...

 • Young Executives Program Compact (YEPCOM)

  Training

  Jouw talenten hebben je ver gebracht. Maar je merkt dat er nu meer van je wordt gevraagd. Dat je vertrouwde aanpak niet volstaat. Tijd om je leiderschap onder de loep te nemen en aan te scherpen. Dat doe je in YEP Compact, een verkorte versie van de opleiding YEP. Samen met young professionals als jij verbreed en verdiep je jouw inzicht in jezelf, teams en organisaties. Je voelt je steviger in je leiderschap en vergroot je toegevoegde waarde voor je organisatie.

  Lees meer...

 • Young Executives Program (YEP)

  Training

  Je wilt stappen maken. Zowel in je carrière als in je persoonlijke ontwikkeling. En je krijgt die kans ook: je rol omvat steeds meer verantwoordelijkheden, van het aansturen van collega's tot het bedenken van langetermijnstrategieën. Hoe vul je die rol het beste in? Hoe versterk je je leidinggevende kracht? En hoe zorg je ervoor dat dit resultaten oplevert voor jouzelf, je team en je organisatie? Ontdek het in Young Executives Program samen met andere young executives zoals jij, onder begeleiding van ervaren trainers en coaches.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

  Artikel

  “Kenniswerkers hebben doorgeleerd juist om te kunnen en mogen werken. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, tot ze hun baas ontmoeten. Als je iemand duwt in de richting die hij al gaat, gaat hij dan harder lopen?” (Harry Starren, oud-directeur van de Baak)

  Lees meer...

 • Leidinggeven aan (eigenwijze) professionals volgens Semler

  Artikel

  Ricardo Semler wordt overal ter wereld uitgenodigd om te vertellen hoe er wordt gewerkt in zijn bedrijf in Brazilië. Hij lijkt namelijk iets bijzonders te doen. Hij stimuleert mensen om hun eigen wil te volgen. Dit doet hij door iedereen te vragen om naar zijn bedrijf Semco te komen als zij dat echt willen, het werk zo in te richten als zij denken dat goed is en verantwoordelijkheid te nemen over het voorbestaan van het bedrijf.

  Lees meer...

Scroll up