De Zelfbewuste Leider

De Zelfbewuste Leider

Intro

Naar het hart van persoonlijk leiderschap

Dit programma is geïnspireerd op het prijswinnende boek: De zelfbewuste leider - Naar het hart van persoonlijk leiderschap, door Godfried IJsseling, leading trainer van dit programma.

“Door leiding te geven aan jezelf breek je je los uit de onbewuste cirkel van versnelling, afleiding, vervreemding van jezelf en van al die mechanismen die je de zeggenschap over jezelf juist afnemen. Als je leidinggeeft aan jezelf, dan kom je terug bij wie je in wezen bent”. (De zelfbewuste leider, p. 14) 

Waarover gaat het programma ‘De zelfbewuste leider’?

 • Je gaat op zoek naar een stabiele basis in jezelf, zodat je leert leidinggeven vanuit rust, reflectie, focus en wijsheid.
 • Je onderzoekt aandachtig je patronen en beschermingsmechanismen, zodat je in contact met jezelf kan blijven, ook wanneer het crisis is.
 • Je bouwt aan een nieuwe manier van in de wereld staan en leidinggeven. Als het ‘oog van de orkaan’, waarin je rust bewaart in de turbulentie. Een manier waarop je middenin de wereld staat, betrokken en in verbinding, maar daardoor niet opgeslokt wordt. Waarin je stabiel, verbonden, veerkrachtig én vrij kunt zijn.

Gratis kennismaken met onze trainingen? Proef de stijl via een live sessie tijdens de Online Proeverij.

Veilige leer- en werkomgeving
Jouw veiligheid en die van onze medewerkers staat voorop. Daarom werken we vanzelfsprekend volgens de richtlijnen van het RIVM. 

Meer weten? Neem contact op met onze adviseurs
We helpen je graag om je leervraag zo scherp mogelijk te formuleren in een persoonlijk adviesgesprek, zodat je weet welke training van de Baak het best bij jou past. Bel of mail ons via: advies@debaak.nl | 0343-556369.

 

Investering

Duur
Start
Prijs (excl. BTW) Help

De prijs is excl. BTW. Vrijstelling van BTW is mogelijk, als je bedrijf geen BTW kan terug vorderen. Er komt dan 10% opslag bovenop de excl. BTW prijs, dit is voordeliger voor organisaties die geen BTW kunnen terugvorderen dan de prijs incl. BTW. Vraag bij je financiële afdeling na of je moet kiezen voor Prijs excl. BTW of Prijs BTW vrij.

3.895,00
Arrangement Meer info

Arrangementskosten zijn bijkomende kosten bij de training voor koffie, thee, lunch, diner e.d.. De prijs is exclusief BTW en is onder voorbehoud van wijzigingen.

€ 397,79
Overnachten Meer info

Overnachten wordt aanbevolen. Wij raden je aan om bij meerdaagse modules op onze locatie te overnachten, zodat het geleerde in alle rust kan bezinken. In deze training onderga je namelijk een intensief proces waarin je leert en verandert. Ook heb je dan de mogelijkheid om met je mededeelnemers je ervaringen te delen. Uit ervaring weten we dat blijven slapen een verdieping aan de trainingservaring geeft. De prijs is exclusief BTW en afhankelijk van het kamertype.

€ 504,14

Beschrijving

Leidinggeven vanuit rust, reflectie, focus en wijsheid

“Leidinggeven aan jezelf begint bij zicht krijgen op ‘hoe je werkt’ – wat je denkt, doet en voelt. We noemen dat zicht op jezelf zelfbewustzijn. Zelfbewustzijn is belangrijk, want zonder zelfbewustzijn geef je geen leiding aan jezelf en anderen, maar wórd je geleid, door iets wat zich buiten je bewustzijn bevindt. Als je bewust bent van jezelf, dan heb je de basis om leiding te geven aan jezelf, en kun je vanuit die basis beginnen op een zelfbewuste manier leiding te geven aan anderen”. (De zelfbewuste leider p. 8).

Hoe vind je stabiliteit en rust in jezelf?
Je bent, zoals de meeste mensen, vaak in conflict met jezelf. Je doet niet altijd wat je wil en wil niet altijd wat je doet. Je bekritiseert jezelf, maar zo word je ook onzeker over jezelf. Je vreest de kritiek van anderen en vreest de kritiek van jezelf nog meer. Hoe vind je stabiliteit en rust in jezelf?

Het programma ‘De zelfbewuste leider’ nodigt je uit tot diepgaande zelfreflectie. Dan zal je zien dat onder alle innerlijke turbulentie er in de diepere lagen van je bewustzijn een basis van rust, focus, creativiteit en stabiliteit te vinden is. Die basis leer je in te zetten in je leiderschap, zodat je leert leidinggeven vanuit stabiliteit, helderheid en rust. Zo word je een inspiratiebron voor anderen.

Waarover gaat het programma ‘De zelfbewuste leider’?

 • Het versterken van stabiliteit, focus, reflectie en oorspronkelijkheid - fundamentele eigenschappen van de leider, die je vindt in de diepere lagen van je bewustzijn.
 • De open blik naar binnen. Onderwerp jezelf in een gelijkgestemde groep aan een eerlijke, diepgaande blik: hoe is het met je binnenwereld gesteld? Leer jezelf kennen.
 • Je zelfgeschreven verhaal. Leer zien hoe patronen en beschermingsmechanismen zijn ontstaan gedurende je leven, en hoe je je daarmee bent gaan identificeren. Leer zien hoe die je leven en werk vaak belemmeren en verstoren.
 • Zelfbewustzijn. Ga op zoek naar zelfbewustzijn voorbij het innerlijke ‘lawaai’ van je gedachten en emoties - waarin je je persoonlijke eigenschappen hébt in plaats van bent.

Een uitdaging voor leiders
Dit is een programma voor leiders, die weten dat persoonlijke verdieping hun leiderschap versterkt. Het gaat op zoek naar innerlijke helderheid en stabiliteit in een context die vaak verwarrend en turbulent is. Niet door je af te schermen van de wereld of die te beheersen, maar door jezelf diepgaand te leren kennen.

Doelstellingen
Het programma ‘De Zelfbewuste Leider’ bevordert je zelfbewustzijn. Het geeft inzicht in je innerlijke processen, patronen, twijfels en beschermingsmechanismen, en leert je zien dat je méér bent dan dat. Het doel is contact te maken met de diepere lagen van jezelf waar zich een stabiele, heldere basis in jezelf bevindt. Leidinggeven vanuit die basis geeft helderheid, focus en rust, en maakt je een baken van stabiliteit in een turbulente wereld.

 • We gaan op zoek naar een stabiele en heldere basis in jezelf, die ervoor zorgt dat je de turbulentie om je heen én in jezelf leert hanteren.
 • We ontrafelen nauwlettend je binnenwereld van innerlijke twijfels, conflicten, patronen en beschermingsmechanismen, die vaak het contact met je innerlijke basis vaak bemoeilijken.
 • We werken aan een type persoonlijk leiderschap waarbij je vanuit rust en focus contact maakt met de turbulentie om je heen. Als het oog van de orkaan, waarin je anderen inspireert en vertrouwen geeft.

Het programma - hoe het werkt

 • Je leert jezelf hernieuwd kennen, door ruimte te nemen voor zelfreflectie.
 • Je werkt aan inzicht in de werking van je eigen binnenwereld met al zijn conflicten en tegenstrijdigheden, en gaat op zoek naar de oorsprong daarvan. Je onderzoekt je patronen, beschermingsmechanismen en zelfbeelden - met als doel die los te laten;
 • Je leert leidinggeven vanuit de diepere lagen in jezelf, waar rust en focus en stabiliteit heersen. Leiderschap vanuit de stabiele basis van bewustzijn, om zo een inspiratiebron voor anderen te zijn.

Online Proeverij

Gratis kennismaken met onze trainingen? Proef de stijl tijdens een live sessie.

Meld je aan

Programma

“Als de wereld in verwarring is, vind dan helderheid in jezelf”

Vooraf aan de modules:
Je loopt jouw eigen ontwikkelingspad door dit programma. Daarom bespreek je voorafgaand aan de modules in een individueel gesprek je ontwikkelingsdoelen met de trainer. Daarnaast gaan we na of je goed past in het deelnemersprofiel voor dit programma, en bespreken we de inhoud van het programma. 

Module 1: maak hernieuwd kennis met jezelf
5 dagdelen, beginnend met diner op dag 1, en eindigend met lunch op dag 3

De eerste module gaat over een nieuwe blik op jezelf, of anders gezegd, op ‘wie je bent’. We brengen de belangrijkste theorie die je binnenwereld in kaart brengt, en doen ervaringsoefeningen. Belangrijk doel is een hernieuwde kennismaking met jezelf.

 • Voorbij de ‘labels’: wie ben ik achter mijn uiterlijke verschijning?
 • Leer jezelf én de ander kennen op een nieuwe manier;
 • De heldere blik op je ‘Ware zelf’: op zoek naar wie je ten diepste bent;
 • Leer de stilte in jezelf kennen, om vanuit die stilte helder naar buiten te kijken

Tijdens het diner de eerste avond vertellen we elkaar verhalen waardoor we op een vernieuwende manier kennismaken. Je leert jezelf én de ander op een nieuwe manier kennen.

Module 2: ontrafel je eigen binnenwereld

5 dagdelen verdeeld over 2 dagen

Deze module gaat over de ontrafeling van jezelf. Het gaat over je bewust te worden van je innerlijke worstelingen, je beschermingsmechanismen en patronen, en te leren je daarmee niet te identificeren. Doel is datgene wat je belemmert of in de weg zit los te laten en zo ruimte te scheppen voor je diepere wijsheid.

 • Keer terug naar de oorsprong van je innerlijke conflicten;
 • Pak je patronen en beschermingsmechanismen uit, en kom daar los van; 
 • Werp een volledig eerlijke blik op jezelf, zonder je te beschermen of te verstoppen;
 • Zelfconfrontatie én -acceptatie: dit is wie ik ben. Ik ben genoeg. 

“Veel mensen zoeken naar rust en voldoening, naar iets meer acceptatie van zichzelf, een weg uit de ratrace. Maar veel ‘remedies’ helpen niet: de oplossing lijkt verborgen, ergens diep in onszelf”. (De zelfbewuste leider, p. 98)

Module 3: creëer ruimte in jezelf en geef leiding
24 uurssessie, beginnend met diner op dag 1, eindigend om 17:00 op dag 2.

Deze module gaat over hoe je zelf in balans blijft als de wereld om je heen uit balans is. Hoe behoud je je innerlijke rust, focus en wijsheid?

 • Concretiseer jouw persoonlijk leiderschap in de wereld;
 • Blijf in het oog van de orkaan: wees een baken van rust in een turbulente wereld;
 • Geef vorm aan je verlangen: wat heb jij te brengen?

We beginnen - als in module 1 -  met een diner samen, en vertellen elkaar verhalen over de (bewustzijns)reis die we gemaakt hebben.

“Ook wij moeten zelf ontdekken wat ons drijft, wat onze programmering is, wat maakt dat we onze patronen niet kunnen doorbreken, en wat maakt dat wij geen zeggenschap hebben over onszelf. Een ander kan je geen zelfbewustzijn geven, dat kun je alleen zelf vinden. Wat een ander je daarover ook vertelt, hoe goed, hoe logisch of overtuigend het ook klinkt, het wordt pas ‘waar’ en bruikbaar als je die waarheid zelf ontdekt. Dan gaat het over jou; dan wordt het concreet. Je inzicht is dan niet langer een abstract idee dat je gefabriceerd hebt in je hoofd, maar een haast tastbare feitelijkheid”. (De zelfbewuste leider, p. 153)

Voor wie

Past De zelfbewuste leider bij jou?

Deze training is voor:
Leiders die vanuit zelfbewustzijn een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld om hen heen. 
Denk hierbij aan functieniveaus en titels als: directeuren, ondernemers, (senior) projectleiders, (senior) coördinatoren, leidinggevenden, (senior) managers en teamleiders;

 • Je hebt een mindset waarbij je openstaat om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, waarbij (kritische) zelfreflectie een belangrijke factor is
 • Je bent bereid om kritisch en diepgaand naar jezelf te kijken, én om mede deelnemers te ondersteunen in hun groeiende zelfbewustzijn;
 • Aansluitend op de gemiddelde leeftijd van de deelnemers ben je 30 jaar of ouder;
 • Je hebt hbo of wo werk- en denkniveau.

Samen leren
De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers en biedt een krachtige leercontext voor een dialoog op diepgaand niveau. Wij creëren een veilige leeromgeving waarin je betekenisvol met elkaar kunt sparren.

 

 

Het team

Startdata

Plaatsen beschikbaar
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Reserveer een plek op de wachtlijst
Startdatum en planning Locatie Beschikbaar
16 nov 2021 - 17:30 uur meer details minder details Noordwijk Ja

Module planning 16 nov 2021 - 17:30 uur

 • DZL 3 - M1

  Datum
  16 nov 2021 - 17:30 uur  t/m  18 nov 2021 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
 • DZL 3 - M2

  Datum
  24 jan 2022 - 09:00 uur  t/m  25 jan 2022 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
 • DZL 3 - M3

  Datum
  24 feb 2022 - 17:30 uur  t/m  25 feb 2022 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
14 feb 2022 - 17:30 uur meer details minder details Noordwijk Ja

Module planning 14 feb 2022 - 17:30 uur

 • DZL 4 - M1

  Datum
  14 feb 2022 - 17:30 uur  t/m  16 feb 2022 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
 • DZL 4 - M2

  Datum
  28 mrt 2022 - 09:00 uur  t/m  29 mrt 2022 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
 • DZL 4 - M3

  Datum
  25 apr 2022 - 17:30 uur  t/m  26 apr 2022 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
16 mei 2022 - 17:30 uur meer details minder details Noordwijk Ja

Module planning 16 mei 2022 - 17:30 uur

 • DZL 5 - M1

  Datum
  16 mei 2022 - 17:30 uur  t/m  18 mei 2022 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
 • DZL 5 - M2

  Datum
  27 jun 2022 - 09:00 uur  t/m  28 jun 2022 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk
 • DZL 5 - M3

  Datum
  30 aug 2022 - 17:30 uur  t/m  31 aug 2022 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk

Ervaringen

 • 100 van 100

  Deze training kwam op precies het goede moment! Ik heb het als bijzonder en erg waardevol ervaren.

 • 90 van 100

  Als een haven van rust waar een individueel en collectief innerlijke ontdekkingsreis ontstaat die iedere aanwezige verandert

 • 80 van 100

  Ik ben binnengegaan in een kamer waar ik mijzelf aantrof.

 • 80 van 100

  Het was een zeer prettige ervaring om niet alleen van en voor jezelf te leren maar ook fijn om in groepsverband te communiceren en waar te nemen.

 • 80 van 100

  leerzaam, inspannend maar tegelijk een erg mooi cadeau aan mezelf

 • 80 van 100

  het was een cadeautje om weg van de alledaagse drukte in een veilige omgeving op zoek te gaan naar mezelf

 • 90 van 100

  Het voelt als een verrijking om op deze manier je zelfbewustzijn (verder) te ontwikkelen.

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Zo word je een zelfbewuste leider

  Wanneer je aan anderen leidinggeeft, stuur je hen een richting op en beïnvloedt hen. Maar hoe ziet dat eruit wanneer je handelt vanuit onbewuste patronen? Dan kan het wel eens een kant op gaan die jij helemaal niet wilt, terwijl je voor je gevoel ‘het goede’ doet. Dus, als je leiding wilt geven aan anderen is het handig eerst leiding te kunnen geven aan jezelf. Maar hoe doe je dat? Er zijn 5 aandachtspunten.

 • Help! Hoe ga ik om met een lastige opdrachtgever?

  Yes! Je mag werken aan een nieuw project met nieuwe mensen en je hebt er zin in. Je gaat enthousiast aan de slag, maar merkt al snel dat je te maken hebt met een lastige opdrachtgever. Hoe ga je hier mee om en lever je toch een ‘product’ af waar beide partijen tevreden mee zijn? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

 • Wat je als projectmanager moet weten voor projectsucces

  Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een project. Je wilt zo snel mogelijk naar een goed resultaat waarbij het beste in jezelf én anderen naar boven wordt gebracht. Hierin word je gedurende je carrière steeds beter, maar niet alleen ervaring maakt je beter.

 • 10 tips om je collega’s te coachen

  Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

 • Zo voorkom je communicatievalkuilen. 6 tips!

  Je communiceert altijd en overal. Zelfs als je het niet doorhebt, want non-verbale communicatie geeft stiekem ook al heel wat prijs. Miscommunicatie of een communicatievalkuil ligt dan ook altijd op de loer. Wat is nou precies een communicatievalkuil en hoe kun je situaties waarin communicatievalkuilen op de loer liggen voorkomen?

 • Waarom is veranderen zo moeilijk? 5 simpele tips voor nieuw gedrag

  Je bent gewend om iets op een bepaalde manier te doen. Dan is het moeilijk iets ineens anders te doen. Als de glazen in je keuken bijvoorbeeld al jaren op dezelfde plek staan en je zet de glazen ineens in een ander kastje, zal je merken dat je in het begin nog steeds onbewust naar de oude plek loopt wanneer je een glas nodig hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

 • De nieuwe leider is een 'perpetual learner'

  Managers weten dat hun organisatie wendbaar moet worden om bij te blijven met, of voorop te lopen in de markt. Maar daarmee moet de organisatie op de schop. Hoe ziet dat nieuwe leiderschap eruit? En hoe maak je een cultuur die samenbindt en flexibel is?

 • De risico's van optimisme

  Van leiders wordt optimisme gevraagd, maar dat kan de soms harde werkelijkheid vertroebelen: ziehier de Stockdale-paradox. Nieuw leiderschap houdt in dat je hier meer dan ooit mee om weet te gaan.

 • Waarom straks niemand meer een baan heeft

  In steeds meer sectoren begint het idee van de ‘vaste baan’ tot iets uit het verleden te behoren. De baan wordt vervangen door een serie wisselende projecten. Wat zijn de gevolgen voor werknemers en opdrachtgevers?

 • Eerste hulp voor hopeloze teams

  Alle fut is uit de teambesprekingen, er wordt nauwelijks meer gecommuniceerd en iedereen gaat zijn eigen gang. Help, het team ontspoort! 5 tips om hopeloze teams weer op de rails te krijgen.

 • Wie ben jij zonder je baan?

  Als mensen zich voorstellen in een nieuw gezelschap zeggen ze vaak als eerste wat voor baan ze hebben. ‘Ik ben Henk en ik werk als manager bij…’ of ‘Mijn naam is Mirjam en ik ben senior projectleider bij … ‘ Niets bijzonders. Of wel?

 • De 4 pilaren van vertrouwen

  Vertrouwen is een tempel gebouwd op betrokkenheid, duidelijkheid, kwetsbaarheid en openheid. Gedeeld leiderschap is één van de redenen waarom we meer moeten vertrouwen. Maar hoe laat je de veiligheid van controle en regels los? 4 tips.

 • 4x leiding geven aan lastpakken

  Autonome en zelfstandige werknemers zijn óók vaak mondige, om niet te zeggen eigenwijze medewerkers. Hoe ga je om met dit soort ‘lastpakken’? 4 tips.

 • 7 eigenschappen van zelfstuurders

  Steeds meer bedrijven voeren zelfsturing in en leggen de autonomie lager in de organisatie. Het ene teamlid gaat daar beter mee om dan het andere. Welke eigenschappen hebben zelfsturing-bestendige medewerkers in huis?

 • Hoor jij écht wat je team zegt?

  Teamleden bepalen vaak grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. Beter luisteren verhoogt de teamprestaties en vergroot de creativiteit. En het mooie is: beter luisteren kun je leren. 3 waardevolle adviezen.

 • Theorie U: methodiek om beter je koers te bepalen als leider

  Organisaties van nu staan voor geduchte taken. Er gebeuren telkens onverwachte dingen. De voorspelbaarheid is klein geworden. Van managers wordt verwacht dat ze de samenhang blijven zien, dat ze niet verdrinken in de details. Lees meer over hoe de methode van Theorie U hierbij kan helpen.

 • Van sturen naar coachen in 4 stappen

  Nieuw leiderschap en meer autonomie bij de medewerkers heeft gevolgen voor leiders en managers. Om een coachende leidinggevende te worden moet je veel vaardigheden aanleren. Je moet er ook nogal wat afleren.

 • Via burn-out naar carrièreswitch

  Ivo Kothman heeft tijdens en na zijn burn-out begeleiding gehad van o.a. een e-coach. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het inzicht dat hij op zoek moest naar een andere werkomgeving.

 • Verbroken Verbindingen

  Flexwerken, oplopende werkdruk, cynisme over politiek. Godfried IJsseling ziet een samenleving met beknelde en bedrukte mensen. En hij heeft oplossingen.

 • Sturen zonder de baas te zijn: 5 tips

  Kantoorpolitiek wordt vaak gezien als amoreel ‘rattengedrag’. Maar in de netwerkorganisatie van de 21e eeuw is het onmisbaar om succesvol te zijn. 5 tips voor effectief informeel leiderschap.

 • Nieuwe dimensies voor leiderschap binnen de publieke sector

  Bestaat middenmanagement nog wel? Of gaat het tegenwoordig meer om programmamanagers en senior projectleiders? Geloven we eigenlijk nog wel in het fenomeen management? In leidinggeven? 3 tips over hoe je succesvol omgaat met de nieuwe dimensie van leiderschap in de publieke sector.

 • Op je intuïtie afgaan doe je zo

  In de steeds meer autonome organisaties moeten leiders kunnen loslaten, en meer op hun intuïtie vertrouwen. Maar is de intuïtie wel een veilige raadgever? 5 adviezen voor intuïtief management.

 • Het nieuwe aansturen vraagt een nieuwe aanpak

  'Command and control' is passé, maar hoe stuur je zo’n organisatie vol zelfstandige werknemers aan? En hoe willen medewerkers aangestuurd worden? De kunst is: loslaten en tegelijk vasthouden.

 • Omgaan met weerstand


  Weerstand, wie heeft er niet mee te maken? Weerstand is een nuttige bron bij verandering, maar voor de meesten van ons is dat niet wat we willen horen. Weerstand is met name lastig, vermoeiend en een sta-in-de-weg. Behoor jij tot de groep mensen die het hier van harte mee eens is, lees dan verder!

 • Inspireren tot actie met 'gouden cirkel'

  Het is relatief gemakkelijk om te vertellen 'wat' je doet, maar het verhaal wordt al ingewikkelder wanneer je uitlegt 'hoe' en 'waarom' je dat doet. Dat is jammer, omdat daar juist de onderscheidende waarde zit. Het effect van een (goed vertelt) sluitend verhaal legt Simon Sinek uit aan de hand van zijn 'gouden cirkel' model in deze TEDxTalk.

 • Waarom hebben de Zweden bijna geen burn-outs?

  Je wilt het allemaal voor elkaar hebben. De touwtjes in eigen handen. ‘Gewoon goed’ is voor jou niet goed genoeg. Je legt de lat hoog voor jou en jouw omgeving. En je vindt het maar wat irritant als anderen het niet zo nauw nemen met die hoogte. Maar hoge eisen zorgen ook voor problemen en daar wil je vanaf. Waar is de balans?

 • Invloedprincipes voor de ambitieuze professional


  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten en welke persoonlijke overtuigingen je hierbij in de weg zitten. De invloedprincipes die een ander hanteert herkennen, is minstens even waardevol. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

 • Wat is Liquid Leadership?

  Liquid Leadership is het leiderschap van de toekomst volgens Farid Tabarki. Hij is tijdgeest­onderzoeker en de founding director van Studio Zeitgeist. Dit bureau houdt zich bezig met het schetsen van de grote trendlijnen voor organisaties van 10 tot 15 jaar vooruit. Kenmerkend is volgens hen de verschuiving naar de vloeibare samenleving waarin radicale decentralisatie en radicale transparantie een belangrijke rol spelen.

 • In 5 stappen naar inspirerend leiderschap

  Elke leider heeft het in zich zijn of haar teamleden te inspireren, maar in de hectiek van het drukke werkleven en de dagelijkse verplichtingen lijkt dat vermogen uit te doven. De volgende 5 stappen zetten je weer op het goede pad.

 • “Een betere leider worden? Stel andere vragen!”

  Om hun functioneren te verbeteren steken leiders veel energie in de output: wat moet ik doen om het rendement van het team omhoog te krijgen? Hoe kan ik de productiviteit van teamleden verbeteren? Maar om beter te worden moeten leiders eerst bij zichzelf te rade gaan, aldus Hanneke van Geet, programmamaker bij de Baak. “Je kunt anderen pas veranderen als je jezelf helemaal kunt inzetten.”

 • Wat is 'Level 5' Leiderschap?

  Is 'Next Level Leadership' voor iedereen weggelegd? Ja, want het is een ontwikkeling die je doormaakt. Door meerdere theorieën te combineren met je eigen ervaring groei je vanzelf die richting op.

 • De veranderende rol van de agile professional

  De theorie is één, de uitvoering is een tweede. Agile ondernemen kan op papier de uitgelezen oplossing zijn voor een organisatie, maar de concrete toepassing vergt nog wel aanpassingsvermogen, zelfkennis en verantwoordelijkheidsgevoel van de individuele werknemer.

 • Controles aanscherpen en tegelijk loslaten, los dat maar eens op

  Overal zijn organisaties bezig om hun processen in een toenemend aantal procedures vast te zetten, en met indicatoren na te lopen, constateert Jules Koster, senior programmamaker en directeur innovatie bij de Baak. Maar de vraag met welk doel het werk wordt gedaan, raakt steeds verder uit beeld.

 • Essence of leadership

  Dit filmpje gaat over Theorie U waarmee je naar de essentie van je leiderschap kunt kijken: wie ben je, waar ben je goed in, wat vind je vervelend, wat geeft je inspiratie?

 • Animatie: Re-imagining Work

  Je zou het niet denken maar de manier waarop wij samenwerking in organisaties is ouderwets geworden. Waar het wél om gaat is bewust kiezen waar je het meest productief zult zijn. Vertrouwen is de sleutel, vooral onder collega’s! Hoe maak je dit nieuwe concept werkbaar?

 • Disruptieve omgeving vraagt om gedeeld leiderschap


  Bijna alle organisaties zoeken naar manieren om sneller mee te kunnen bewegen met de markt, aldus Rob Bos, leiderschapsspecialist van de Baak: 'Om antwoord te vinden op de vaak complexe uitdagingen wordt leiderschap steeds vaker gedeeld zodat de juiste kennis snel toegepast kan worden. Wanneer organisaties kiezen voor deze aanpak wordt de rigide top-downstructuur vervangen door wisselende leiderschapsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden. Het belang van de klant is daarbij sturend. Huidige leiders krijgen een andere rol dan ze gewend zijn.

 • 'High Performance moet je niet willen worden, maar zijn.'

  High Performance verwacht je niet direct bij een zorginstelling voor mensen met (licht) verstandelijke en meervoudige beperkingen, maar de cijfers van de J.P. van den Bent Stichting liegen er niet om: genomineerd voor beste werkgever 2014, 2.200 medewerkers over 170 locaties in Friesland, Overijssel, Twente en Gelderland met een omzet van €97 miljoen, geen vreemd vermogen en €54 miljoen cash op de bank.

 • De ideeën van Ricardo Semler

  Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste ideeën van Ricardo Semler? Erik Alkemade, interim-manager en organisatieadviseur, herlas het boek 'Maverick!' van Semler.

 • Van stress naar flow

  Flow is de staat waarin alles moeiteloos lijkt. Alles gaat vloeiend, je bent helemaal aanwezig en ‘open’ in het moment. Je maakt je geen zorgen omdat je zo geconcentreerd bezig bent, er is een bijzonder geluksgevoel. Daarnaast is er een veranderde beleving van tijd. Wanneer je samen met anderen in de flow bent, wordt er efficiënt, innovatief en doelgericht gepresteerd. Er heerst een prettig soort enthousiasme waarin mensen elkaar telkens stimuleren en uitdagen om het beter te doen. Hoe krijg je jouw team of organisatie in de flow?

 • 5 tips voor het aansturen van Generatie Z

  Generatie Z - de generatie geboren vanaf midden jaren 90 - heeft vaak hoge verwachtingen van werk, omdat zij aangeleerd kregen om hun dromen na te jagen. Wat willen deze werknemers en hoe stuur je hen aan?

 • De 6 gewoontes waar nieuwe leiders écht vanaf moeten

  Iets nieuws leren staat altijd hoog op het prioriteitenlijstje van een manager. Maar, nu er meer initiatief van de werknemers wordt verwacht, vraagt dit nog iets veel moeilijkers, namelijk dingen áfleren. Lees meer over de 6 gewoontes die nieuwe leiders kwijt moeten zien te raken.

 • 5 tips voor een open organisatiecultuur

  Geen ontkomen aan, de nieuwe economische omgeving, veranderd communicatiegedrag én generatie Y-werknemers (maar ook vele anderen) vragen om een open organisatiecultuur. Hoe je daarvoor zorgt? 5 tips met één refrein.

 • Hoe wordt je team oplossingsvaardig? 6 tips

  Verandertrajecten zijn bedoeld om organisaties effectiever te maken, vaak om sneller te kunnen reageren op de klant en op marktontwikkelingen. Hoe zorg je ervoor dat mensen in teams zelf een oplossing vinden voor de problemen waar ze tegenaan lopen? 6 tips.

 • Hoe kun je slim sturen als verandermanager?

  Moet jij als manager of projectleider een verandering doorvoeren? Zeggen ‘hoe het moet’ en verwachten dat iedereen ‘dat doet’ is een illusie. Dat weet iedereen. Er zijn verschillende interventies nodig op wisselende niveaus. Welke dat zijn, leer je tijdens onze training Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering. Hier alvast 3 tips!

 • Positief aan de slag!

  Professionals in welke sector dan ook zijn veelal gericht op wat er misloopt in iemands leven en hoe je iemand weer op het goede spoor kunt zetten. Ook op de werkvloer gebeurt dat maar al te vaak. Maar het kan ook anders, waardoor dit soort begeleiding niet eens meer nodig is.

 • Tien Tips om (werk)stress te voorkomen

  Ben je te vaak getrest? Begin dan vandaag al met 1 van deze 10 tips! En kies er de komende tijd een paar bij. Langzaam je patroon veranderen is beter dan niets veranderen.

 • Tussen bevlogenheid en burn-out

  De kans is groot dat je de afgelopen tijd trainingen bent tegengekomen over bevlogenheid en werkgeluk. Dat aanbod is – zowel voor werkgever als werknemer – om meerdere redenen aantrekkelijk. Maar er is ook een keerzijde: stress omdat je niet ophoudt met werken. Lees meer en ontdek 9 manieren om wel bevlogen te werken maar zonder stress.

 • Eerste hulp bij een dreigende burn out

  Wat zijn signalen van (beginnende) burn-out? Wat kun je eraan doen als leidinggevende en als medewerker om het niet zover te laten komen? Burn-out wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid (uitputting), afstand nemen van het werk (distantie) en weinig vertrouwen in het eigen kunnen (verminderde competentie).

 • Als ik later groot ben, word ik…gelukkig

  Alle kinderen houden een krijtbordje vast, met daarop hun toekomstdroom. Op het bordje van een meisje staat: ‘Als ik later groot ben, word ik…gelukkig’. Erg mooi en wijs antwoord, maar is geluk eigenlijk maakbaar? En hoe kan je jezelf gelukkiger maken?

 • Ontwikkel de coachende leider in jezelf!

  Coachend leiderschap wordt steeds belangrijker. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en innovatie spelen in toenemende mate een rol in organisaties. Medewerkers worden geacht langer door te werken, gezond te blijven, flexibel in te kunnen spelen op verandering en zaken vanuit een ander perspectief op te lossen.

 • Leider, laat je emoties zien

  Waarderen geeft energie. Dit maakt dat mensen niet alleen doen wat jij als leidinggevende zegt, maar ook voelen wat jij wilt bereiken. Noem het hogere doel.

 • De invloed van de context op teams

  "Van het enkelvoudig coachen van groepen en teams, zoals kijken naar communicatieprocessen, moeten we eigenlijk af. Want zonder oog voor de context waarin groepsactiviteiten plaatsvinden, mis je wezenlijke informatie."

 • Paarden en leiderschap

  Om te overleven moeten paarden, wild of gedomesticeerd, op zeer grote afstand kunnen aanvoelen of een groep leeuwen hongerig en agressief is of juist volgegeten en loom. Je zou een paard kunnen vergelijken met een enorme ontvanger met een versterker van emotionele trillingen. Hoe goed je ook bent in het verbergen van je gevoelens, je lichaam blijft je werkelijke gevoelens uitzenden. Of je dit nu wilt of niet. Dit gebeurt op een golflengte waarop paarden bijzonder goed kunnen afstemmen.

 • Waarom contact ook zakelijk zo relevant is

  Zakelijkheid associëren we met harde cijfers, duidelijke protocollen, goed lopende machinerieën en concrete resultaten. Dat staat in schril contrast met de ‘softe’ onderwerpen die we binnen de trainingen Baak ook vaak bespreken. Een van die onderwerpen is contact.

 • Invloed in Complexiteit

  Het krachtenveld waarin je opereert is dynamisch en complex. Belangen zijn divers en besluitvorming wordt beïnvloed door vele stakeholders. Hoe creëer je de gezamenlijkheid en noodzakelijke beweging ondanks alle verschillen?

 • Hoe ga je om met macht en politiek handelen in organisaties?

  In onze organisaties hebben macht en politiek een slechte naam. Mede hierdoor krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Ze geven vaker aanleiding tot karikaturen en overdrijving dan tot serieuze bespreking. Toch spelen ze een doorslaggevende rol in het functioneren van organisaties. Ze bepalen namelijk de besluitkracht van de organisatie én het vertrouwen van de mensen die met elkaar moeten samenwerken.

 • 4x hoe je van je vermijdingsgedrag afkomt

  Sommige klanten, bepaalde collega’s, je vermijdt ze liever. Vermijdingsgedrag is zowel begrijpelijk als onverstandig: lastige confrontaties gaan niet vanzelf weg. Kun je vermijding overwinnen?

 • Je werkleven in eigen hand

  Dat optimaal presteren in je werk hetzelfde zou zijn als continu 110% ergens voor gaan, is een illusie. Dat weet je. Je bent je bewust dat het op peil houden van je accu een noodzakelijkheid is, maar hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Werken aan je Persoonlijke Kracht helpt je hierbij!

 • Are you born to learn?

  Leiders van organisaties beseffen steeds meer dat 'leren' één van de belangrijkste manieren is om je positie in de markt te behouden of te versterken. Ons vermogen om te creëren en te leren is eindeloos. En de passie om te leren is onze natuurlijke aanleg, net zoals toen we een kind waren. Waarom verliezen wij die dan soms? En welke rol spelen organisaties hierin?

 • Wat is 'goed functioneren'?

  Guus Brackel, trainer bij 'Ik en de Anderen', definieert 'goed functioneren' als een geheel van normen en waarden maar ook van 'zijnskwaliteiten'. Wat is het verschil tussen 'daadkrachtig doen' en 'daadkrachtig zijn”' Tussen 'aandachtig doen' en 'aandachtig zijn'? Tussen 'fatsoenlijk doen' en 'fatsoenlijk zijn'?

 • Hoe ga je om met veranderingen?

  Dat klinkt mooi, maar helaas is de realiteit dat wij veelal reactief omgaan met veranderingen. We laten ons soms leiden door de onrust, waardoor het lastig wordt om te handelen vanuit innerlijke rust en openheid. Terwijl dat juist zoveel oplevert, zeker in woelige tijden.

 • Wat is professionele ontwikkeling?

  Terwijl je je professionele pad loopt, volgt je onzekerheid je op de voet. Ze loopt ongeveer tien meter achter je. Net ver genoeg van je vandaan om er meestal weinig van te merken, als alles op rolletjes loopt. Maar als je op je pad iets tegenkomt, ergens tegenaan botst, even niet verder kunt, dan haalt je onzekerheid je in. Je hebt dan te maken met twee problemen: allereerst het probleem vóór je, in de werkelijke wereld buiten je, dat aspect in je werk dat we zo graag een uitdaging noemen, en ten tweede je onzekerheid, die je als het ware in de rug aanvalt.

 • Breinboetseren: neem de vrijheid om jezelf opnieuw uit te vinden

  Onrust, gejaagdheid, stress… nog snel even dit én door. Voor velen hoort het bij het werkende leven met volgeplande agenda’s, aaneengeschakelde meetings, projecten, calls, enzovoort. En ook thuis ligt de lat hoog met kinderen, ouders en het verlangen naar een leuk sociaal leven. Veel mensen ervaren ongemak in de hectiek en de vele eisen die hun leven stelt. Past het allemaal nog wel en hoe ga je hier goed mee om? Met deze technieken train je je brein in het vervullen van je ambities.

 • Wil jij een wijs leider worden?

  Het is een uitdaging om in deze tijd een leider te zijn. Je moet kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals de netwerkeconomie, duurzaamheid, globalisering, disruptieve innovaties en de invloed van sociale media en internet. Daarnaast heb je ook te maken met klanten, opdrachtgevers en collega’s die kritischer en mondiger zijn dan ooit. Zij nemen dus niet zomaar iets van je aan.

 • Leidinggeven is niet altijd leuk

  Veel mensen willen leider worden, maar eenmaal in die positie blijkt het soms tegen te vallen. Je moet best sterk in je schoenen staan en tegen ‘gedoe’ kunnen. Lees meer over de 3 minst leuke kanten van leiderschap en hoe je daar mee om kunt gaan.

 • Hoe kun je slim sturen als verandermanager?

  Leiding geven aan verandering is een uitdaging. De onzekerheden die de verandering met zich mee brengt geven stress, en groepsprocessen maken dat het team soms de hakken in het zand zet. 5 tips voor slimme verandermanagers.

 • Waarom we wijs leiderschap nodig hebben

  Je komt het niet vaak tegen in managementboeken: het woord ‘wijsheid’. Het begrip wordt weinig gebruikt, alsof het niet bij onze tijd past. Een groot gemis, vindt Sacha Kluvers, programmamaker en trainer bij de Baak. Kluvers: “Wijsheid is juist actueler dan ooit.”

 • Hoe ga jij om met vooroordelen?

  De Amerikaan Timothy Wilson schreef een paar jaar geleden een boek over het gebruik van simpele interventies die zijn ontworpen om de verhalen van mensen over zichzelf en de wereld zodanig bij te stellen dat het leidt tot blijvende gedragsveranderingen die je werk en leven positief beïnvloeden. Hij noemt het verhaalbewerking.

 • Een beetje chaos werkt!

  Met rust, diversiteit of creativiteit worden in werkprocessen niet altijd rekening gehouden. Maar waarom eigenlijk niet? En wat is het effect als we eens ruimte geven voor een beetje chaos? Trainer Cornalien Stolker reflecteert aan de hand van deze punten, beschreven in het boek "The Chaos Imperative; How Change and Disruption Increase Innovation, Effectiveness and Succes".

 • Terug naar de essentie van je leiderschap

  Complexe veranderingen vragen veel van een leidinggevende. Er zijn leidinggevenden die de uitdaging verfrissend en inspirerend vinden. Maar velen gaan gebukt onder de stress die dit met zich mee brengt. Dan kan het gebeuren dat je het contact met jezelf dreigt te verliezen. Hoe moet je dan anderen inspireren?

 • 5 tips om je ego te temmen

  Leiders gaan graag voorop in de strijd en zijn het gezicht van het team. Maar in organisaties met autonome en deskundige professionals moeten leiders juist een stapje opzij kunnen doen en anderen het podium gunnen. 5 tips om je ego tot bedaren te brengen.

 • Wat is informeel leiderschap?

  Je ziet het steeds vaker; informele leiders als versnellers binnen organisaties. Het ontstaat wanneer iemand invloed toont in een niet-hiërarchische positie.

 • Hoe krijg je als informele leider mensen mee?

  Je hebt een rol als aanjager, initiatiefnemer, je moet of wilt veranderingen doorvoeren, maar je hebt geen formele macht. Mensen varen niet blind op jouw expertise of hebben andere belangen. Om hen te overtuigen komt er meer bij kijken. Hoe krijg je ze wél mee?

 • Hoe geef je leiding aan professionals?

  Het is niet altijd gemakkelijk om leiding te geven aan experts. Vaak weten zij het beter dan jijzelf, en laten dat duidelijk blijken. Toch wil je ze een richting in hebben. Lange discussies zijn het gevolg.

 • Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

  “Kenniswerkers hebben doorgeleerd juist om te kunnen en mogen werken. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, tot ze hun baas ontmoeten. Als je iemand duwt in de richting die hij al gaat, gaat hij dan harder lopen?” (Harry Starren, oud-directeur van de Baak)

 • 7 eigenschappen van zelfbestuurders

  Steeds meer bedrijven voeren zelfsturing in en leggen de autonomie lager in de organisatie. Het ene teamlid gaat daar beter mee om dan het andere. Welke eigenschappen hebben zelfsturing-bestendige medewerkers in huis?

 • Hoe krijg je als manager je mensen mee?

  Als leidinggevende kun je mensen op verschillende manieren aansturen. Meestal heb je een eigen voorkeursstijl, maar interessant is dat per medewerker en per situatie de ene stijl meer effect heeft dan de andere. Daarom moet je als manager alle vier de stijlen kunnen toepassen.

 • Werkgeluk en bevlogenheid moderne bedrijfssprookjes

  Er is iets merkwaardigs aan de hand met bevlogenheid en werkgeluk. Deze thema’s hebben een ‘hot topic’ status verworven. Ze duiken op in steeds meer vakbladen voor coaches en HR professionals. Ze halen de landelijke bladen en zelfs de televisie.

 • Meer impact in het sturen van een verandering

  Arend is manager van een ICT afdeling en deelnemer aan de training Persoonlijk Effectiviteit in het Sturen van Verandering. Hij is een nuchtere betrokken man die graag meer effect wil behalen met zijn projecten en meer impact wil hebben.

 • Drie wegen om je talent beter te leren kennen

  Het is de moeite waard om je bezig te houden met je talent, en dat van je medewerkers en collega’s. Toch vergeten we vaak genoeg om onze talenten in te zetten. Mensen die werken met hun talent voegen veel waarde toe en krijgen energie. Ze zijn trouw aan hun eigen mogelijkheden en vinden het de moeite waard om in te zetten.

 • Authenticiteit: herken jouw jas

  Jezelf zijn is de beste manier om contact te maken, omdat je dan geen rol speelt maar 'echt' overkomt. Mensen voelen dat aan en vertrouwen je eerder wanneer je bent wat je verkondigt. Vanuit authenticiteit ben je geloofwaardig tijdens vergaderingen en onderhandelingen, en kun je conflicten makkelijker tot een goed einde brengen. Maar hoe word je jezelf? Je persoonlijkheid als 'jouw jas' beschouwen is een metafoor om jezelf beter te begrijpen. Lees er hier meer over en doe de oefening.

 • Een nieuwe persoonlijke manier van profileren

  In deze tijden van Facebook, vluchtige contacten en tijdelijke contracten lijkt het steeds belangrijker te worden om je goed en vooral snel te kunnen profileren. Je moet de aandacht van de ander onmiddellijk ‘pakken’, anders is hij alweer door naar het volgende. Blijf je dan niet hangen in oppervlakkigheden en algemeenheden?

 • Je minder verstoppen

  Dit is een reeks gesprekken met fictieve deelnemers van het programma Authetiek Profileren en Netwerken van de Baak, beschreven door senior trainer Godfried IJsseling. De personages die in de gesprekken voorkomen zijn gebaseerd op karaktertrekken van echte deelnemers.

 • Werken bij de overheid: 5 inzichten van een ervaren bestuurder

  Mensen die kiezen voor een loopbaan bij de overheid worden van oudsher vaak gekenmerkt door een roeping om de publieke zaak te dienen. De Engelsen noemen de ambtenaar niet voor niets de ‘civil servant’. Je zou kunnen zeggen dat er van een zeker idealisme sprake moet zijn om te willen bijdragen aan de complexe besluitvorming en om de kritiek die de ambtenaar of de politicus nogal eens ten deel valt te verduren.

 • 5 voorwaarden om nieuwe werkvormen zoals agile en zelforganisatie tot een succes te maken

  Wendbare adaptieve manieren van werken lijken steeds meer het noodzakelijk alternatief te worden voor de loggere bureaucratische vormen van werken. We worden allemaal uitgedaagd met slimme oplossingen te komen, klanten nog beter te bedienen, nieuwe innovatieve producten of benaderingen te verzinnen en intelligente partnerships aan te gaan. Meer initiatief, meer eigen verantwoordelijkheid, meer eigenaarschap en meer zelf nadenken. Leiderschap wordt van ons allemaal. Wat zijn de voorwaarden om goed te kunnen werken in deze nieuwste organisatiedesigns en wat vraagt dat van jou als teamlid?

 • Zo word je een effectieve projecteigenaar

  Als projecteigenaar moet je, vaak zonder formele autoriteit, je team zo ver zien te krijgen de schouders onder het project te zetten. Niet zelden een ondankbare klus. Deze 5 tips trekken je erdoorheen.

 • Tips voor presentatievaardigheden

  Wanneer je een presentatie geeft sta je in het middelpunt van de belangstelling. Alle ogen zijn op jou gericht. Dat je niet precies weet wat al die mensen van jou vinden, maakt het voor veel mensen spannend. Het is de kunst om onafhankelijk te zijn van wat anderen vinden.

 • Tips om effectiever te communiceren

  Dit heeft waarschijnlijk wel zo zijn reden; je hebt immers met zeer veel belanghebbenden te maken. Toch zou je het efficiënter en sneller willen laten verlopen. Wat maakt dat een gesprek voor beide partijen helderheid en uitkomsten biedt? Komt wat jij bedoelt altijd zo over? Hoor je wel écht wat de ander zegt? Regelmatig belanden mensen door een reflex in de valkuil van 'oud communicatie-gedrag' terwijl zij het vaak goed bedoelen. Leer meer over de ingrediënten van effectieve communicatie!

 • Wat beweegt 30-ers?

  Werk, relaties, ambities, de crisis, verlangens. Jong talent van de generatie Flux, Flex, Y of ZZP, de generatie 30-ers, worstelt er maar mee. Dat zien wij ook terug in onze Young Talent programma's TOP en Young Professionals.

 • 'Cook the Conflict'

  Het managen van conflict is een van de grootste uitdagingen waar een leider van verandering mee te maken heeft.

 • 'Laat je niet gijzelen'

  Laat jij je wel eens gijzelen door belemmerende gedachten en gedrag? Iedereen loopt wel eens vast op het werk of in zijn privéleven door gedachten als ‘ik kan dit niet’, ‘ik heb geen tijd’, of ‘moet dit nu?!’. Je bewust worden van dit soort gedachten én het loslaten van deze belemmeringen stelt je in staat om met een frisse blik naar jezelf en je organisatie te kijken. Zo kun je ontsnappen uit de gijzeling van vastzittende patronen, kom je in actie en haal je meer uit jezelf.

 • Brainstorm eens anders

  Traditioneel brainstormen werkt niet altijd. Juist omdat de groepsleden elkaar te veel afleiden. Je krijgt dan ‘production blocking’. De gedachtengangen, de bijsturing en aanvullingen van anderen leiden je dan juist af om je eigen vernieuwende ideeën te formuleren. Maar ook met een groep kun je het op verschillende manieren aanpakken. Brainstormen is trouwens niet romantisch met 'de voeten op tafel en pizzapunten'. Het is gewoon productie draaien. Wat kun je doen?

 • Over valkuilen in communicatie

  Wil je in je organisatie zaken voor elkaar krijgen, dan heb je impact en invloed nodig. Goede communicatie, het verwoorden en voelbaar maken van je overtuigingen en ideeën, is de sleutel tot succes. Kennis van je eigen communicatieve kwaliteiten helpt je om op een creatieve manier invloed uit te oefenen!

 • Krachtig in onzekerheid

  Dit is een reeks gesprekken met fictieve deelnemers, beschreven door senior trainer Godfried IJsseling van het programma Authetiek Profileren en Netwerken van de Baak. De personages die in de gesprekken voorkomen zijn gebaseerd op karaktertrekken echte deelnemers.

 • Intelligent Fast Failure

  Intelligent Fast Failure houdt in dat je experimenten met minimale middelen uitvoert om in de kortst mogelijk tijd zo snel mogelijk te kunnen leren van fouten.

 • De leiderschapsreis van een Young Executive

  Wil jij ook stappen maken in jouw persoonlijke leiderschapsthema’s en zo effectiever worden in jouw organisatie? Lees over de leervragen en de oplossingen van andere young executives tijdens de training Young Executives Program.

 • Hoe ontwikkel je jezelf als Young Executive?

  Als trainer in het thema persoonlijk leiderschap speel ik een rol in onder andere het Talent Ontwikkelings Programma (TOP), het Young Executives Program (YEP) en in het Leaderschip Advancement Program (LEAP).

 • Leiding geven: ‘nature’ of ‘nurture’?

  Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? In de huidige wetenschap is deze discussie al jaren aan de gang. Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen geeft meer inzicht in deze vraag. En de combinatie nature én nurture lijkt het meest geloofwaardig.

 • Leren Leiden?

  Je bent lekker aan het werk, alles loopt op rolletjes, toch ben je benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is. Je wilt het anders doen dan de managers die je kent en hebt gekend. Maar is het wel wat voor jou en kun je het ?

 • Zelforganisatie als kracht in complexe situaties

  Vooral ’s avonds tegen de schemering zie je ze, schijnbaar grenzeloze bewegingen van zwermende spreeuwen. De spreeuwen vertonen schitterende luchtacrobatiek, als bewegende wolken die synchroon draaien. Groepen van duizenden vogels maken scherpen bochten waardoor bijzondere vormen ontstaan.

 • Spelregels voor een ideale leider

  Leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen aan de hand van een spel? In de training Leren Leiden van de Baak worden de eerste stappen als leidinggevende gezet tijdens een managementgame. Wat je nodig hebt is lef om iets anders te proberen en een duidelijk idee van je leerdoelen.

 • Leidinggeven is confronterend en leerzaam

  Jiska Peteroff, leidinggevende bij IMC Weekendschool, locatie Rotterdam, vertelt over haar ervaringen bij de training Leren Leiden, voor startende leidinggevenden. "Het programma van ‘Leren Leiden’ is zeer divers, je wordt zo volgestopt dat je na thuiskomst eerst even een paar dagen moet bijkomen. Maar het is ook zo op de praktijk gericht dat je het meteen toe gaat passen.”

 • Het einde van de manager?

  Steeds meer mensen vragen om nieuwe manieren van werken. Ze willen zelf beslissen en hun talenten gebruiken en ontplooien. (Grote) Organisaties kunnen er niet meer om heen. Managers laten verdwijnen is niet de oplossing. Wel dat zij zichzelf transformeren in leiders die condities scheppen, faciliteren en ondersteunen.

 • Geluk als businessmodel

  Jenn Lim, CEO Delivering Happiness: “We zijn het ‘tipping point’ nabij, de wereld wil het anders doen.”

 • Coachende vaardigheden: een must voor iedere professional!

  Coachende vaardigheden helpen je als professional om effectievere gesprekken op een diepere laag te kunnen voeren. Ze zijn helpend wanneer je werkt in een steeds veranderende organisatie of in wisselende teams. Wat zijn coachende vaardigheden eigenlijk en wat is het effect? We vroegen het Miranda Huiden, trainer in Coaching on the Job.

 • Coachen naast je werk, waarom?

  Heb jij er plezier in om collega’s te coachen? Doe je dit nu vanuit intuïtie maar zou je het serieuzer willen aanpakken?

  In dit artikel vertelt oud Coaching on the Job*-deelnemer Vanessa Kirpensteijn-Godron (Jurist, Fiscalist en Coach) over haar passie ‘coaching’ cq mentoring binnen haar organisatie (MN). Vanwaar haar interesse in coaching, welke vragen komt zij tegen en hoe is coaching georganiseerd binnen MN komen aan de orde.

 • Inzet van coaching in de organisatie

  Coaching kan een waardevolle invloed uitoefenen op een organisatie. Coaching kent echter vele vormen en welke vorm is dan ideaal en het meest effectief? Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een HR-workshop over de toegevoegde waarde van en dilemma’s bij interne coaching, externe coaching en coachend leidinggeven.

 • Hoe ga je om met onrust in je bedrijf?

  Tegenwoordig gaat het niet meer om ‘een’ organisatieverandering maar is ‘veranderen’ continu aan de orde. Ik zie dat in bijna elke organisatie en ook daar buiten. Een verandering kun je zien als een nieuwe uitdaging, maar het roept toch vooral onrust, onveiligheid en dus angst op. Hoe ga je daar mee om?

 • Leren van paarden

  Om te overleven moeten paarden, wild of gedomesticeerd, op zeer grote afstand kunnen aanvoelen of een groep leeuwen hongerig en agressief is of juist volgegeten en loom. Kortom ‘Zijn ze gevaarlijk en moet ik een blokje om lopen of kan ik er veilig langs?’ Ze weten dit precies zonder een woord gewisseld te hebben. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat paarden menselijk gedrag en emoties goed kunnen aanvoelen en spiegelen. Dit maakt de dieren uitermate geschikt om in te zetten tijdens individuele of teamleerprocessen.

 • Herijk je persoonlijke koers

  In het spitsuur van je leven wordt aan alle kanten aan je getrokken. Je carrière, je gezin, vrienden en familie, je wilt alles en iedereen aandacht geven. Daardoor geef je minder aandacht aan dat wat het belangrijkste is, namelijk jezelf.

 • Prestatiemaatschappij leidt tot stressmaatschappij

  Menig persoon telt af tot de eerstkomende vakantie, want dat is tegenwoordig steeds meer hét middel om je te onttrekken aan de druk van de Nederlandse prestatiemaatschappij. Even niets aan je hoofd, tijd om je batterij op te laden.

 • Hoe speel jij de tweede helft?

  Voor voetballers is dat geen vreemde vraag. Stel je dezelfde vraag over de tweede helft van iemands loopbaan, dan kun je wazig aangekeken worden.

 • U-Theory

  In het leiderschapprogramma The Baak Leap wordt er gewerkt aan de hand van de U-Theory. Een manier om drastisch los te komen uit bekende patronen. Om minder alleen op jezelf gericht te zijn en dus meer op anderen. Om meer uit je intuïtie te halen.

 • Goed ouder worden is een kunst die je niet kunt afkijken

  Mijn gevoel zegt me dat voor mijn generatie, de babyboomers, het ouder worden een terra incognita is. Aan hun ouders hebben de babyboomers vaak geen voorbeeld want die gleden gewoon de ouderdom in. Maar wij babyboomers, die opgegroeid zijn met de gedachte dat de wereld maakbaar is, hebben het moeilijk met het begrip oud worden. Ouder worden is nog wel OK, maar oud zijn zeker niet.

 • Langer doorwerken? Man, je bent pas halverwege!

  In alle verwikkelingen rond de levensloopregelingen en het langer doorwerken kom je steeds de vraag tegen: Hoelang moet jij nog? Je hoort mensen nooit aan elkaar vragen: “Hoe ga jij nou op een beetje bevredigende manier die laatste jaren invullen?” Dit was voor David Jan van Stolk het motief om het boek Halverwege te schrijven en het ontwikkelingsprogramma Investeren in Meesterschap op te zetten.

 • Uitwaaien of inwaaien?

  In drukke tijden met een lange to-do lijst is rust pakken vaak lastig. Toch is het paradoxaal genoeg precies wat je dan het hardste nodig hebt. Een stukje wandelen bijvoorbeeld schept ruimte om door te kunnen gaan. Maar wat is beter, wandelend uitwaaien of wandelend inwaaien?

 • Je leven vullen is gemakkelijker dan je leven vervullen

  In de dagelijkse hectiek van werk vergeten we wel eens wat ons werkelijk inspireert en wat de kwaliteit van ons bestaan bepaalt. Mensen die achteraf terugkijken naar hun leven hebben dikwijls meer spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben, dan de fouten die ze maakten.

 • Menskunde voor op het werk!

  Hoe kun je het beste omgaan met mensen die je niet graag mag maar waar je wel iets mee moet? Of met mensen waar je je aan ergert of waarmee de communicatie erg stroef verloopt? Lees de 6 tips. >

 • Op koers blijven

  Het is een grote en moeilijke opdracht om in je leven op koers te blijven. Je koers vraagt voortdurende aandacht, want gaandeweg word je steeds voor keuzes gesteld, als kruispunten op je pad.

 • Vitaal beleid draagt bij aan topprestaties en tevreden klanten

  91 procent van de managers, senior medewerkers en leidinggevenden vindt dat vitaliteit een onderdeel hoort te zijn van het bedrijfsbeleid. Een grote meerderheid geeft aan dat vitale organisaties beter presteren dan organisaties die geen aandacht schenken aan vitaliteit. Dit blijkt uit de resultaten van het Vitaliteitsonderzoek dat De Baak in april 2015 hield onder 194 leiders.

 • Toezicht houden op zelfsturende teams, kan dat eigenlijk wel?

  Een belangrijk onderdeel van het 21ste eeuws leiderschap is dat de bevoegdheden lager in de organisatie worden gelegd. Daar zitten immers de mensen die rechtstreeks met de klant in contact staan – goed opgeleide mensen, doorgaans, die snel kunnen inspelen op wat in de markt wordt gevraagd. Zonder hun baas om toestemming te moeten vragen. Het gevolg: meer flexibiliteit, meer ideeën, meer werkplezier.

 • 8 tips: paradoxaal leiderschap in de praktijk

  De snel veranderende wereld van nu, met zijn hoge mate van complexiteit, vraagt om leiders die niet strak één bepaalde eenzijdige koers aanhouden, maar vloeiend kunnen schakelen en balanceren tussen tegengestelde krachten. Kortom: deze tijd vraagt om paradoxaal leiderschap.

 • "Waarom zou iemand zich door jou laten leiden?"

  Tijdens onze Leiderschapstrainingen leer je naast diepgaande persoonlijke ontwikkeling ook de meest relevante theorieën kennen. Zoals ‘Why Should Anyone Be Led by You?’ door Robert Goffee en Gareth Jones. Hier de kern in het kort.

 • Wat wil je nu echt, en wat houdt je dan tegen?

  Pas had ik een intakegesprek met een deelnemer voor de training Bezielend Leiderschap. Een leidinggevende aan 100 mensen: over wat hij eigenlijk wil en wat hem tegenhoudt om voluit en vrij te leven. Hij heeft al veel cursussen gedaan, maar die vragen kan hij niet beantwoorden. Nog niet, want 10 minuten later zijn we bij de kern.

Scroll up