12 tips om High Performance te bereiken met je team

News Detail

Wetenschappelijk onderzoek (prof. A. de Waal, Universiteit van Maastricht) geeft als belangrijkste High Performance factoren:

 • Kwaliteit van management
 • Kwaliteit van medewerkers
 • Openheid & actiegerichtheid
 • Lange termijn gerichtheid
 • Continue verbetering & vernieuwing.

Hoe kun je High Performance bereiken met je team of afdeling binnen een bestaande organisatie? Bekijk de volgende aandachtspunten:

12 tips om High Performance te bereiken:

 1. Het gedrag van de teamleden is open, nieuwsgierig en beleefd naar elkaar en naar externen. Zo creëer je een open werksfeer.
 2. Leg de nadruk op de motivatie, vooral wanneer je met een bestaand team betere prestaties wilt neerzetten. Mensen zijn dan bereid snel te leren wanneer de expertise of trackrecord achterblijft.
 3. Denk en werk vanuit een teamgedachte, bv bij het aannemen van nieuwe collega’s beslissen de teamleden mee.
 4. De essentie van het succes is veiligheid bieden in de vorm van transparantie. Er komt dan vertrouwen en daardoor meer zelfvertrouwen om naar eigen inzicht te handelen. De resultaten volgen vanzelf. Geef teamleden bv. de mogelijkheid aan te sluiten bij MT vergaderingen (voorwaarde is dat zij zich goed voorbereiden).
 5. Toon waardering voor elkaars sterke kanten en vertel elkaar meteen de behaalde successen.
 6. Zet instrumenten zoals Strengthfinder, Kernkwaliteiten en het Enneagram in om zo goed mogelijk de diversiteit in kracht en kwaliteiten binnen het team en in het MT te duiden en in te zetten.
 7. Zorg dat er een gedeelde 'purpose' is. Hang bv. de teamdoelen groots in de teamruimte. Saamhorigheid op dit gebied uit zich in gedrag én producten en diensten.
 8. Bouw reflectiemomenten in om de kernwaarden van het team te benoemen. Besteed tijd aan vragen zoals 'wie en wat willen we zijn voor onze klanten?' Kernwaarden zouden kunnen zijn: snelheid, kwaliteit en creativiteit. Ook hier: Saamhorigheid op dit gebied uit zich in gedrag én producten en diensten. 
 9. Naast cultuur- en relationele aspecten gaat het zeker ook over resultaat. Ga bv. intensief door de teamontwikkelingsfasen van Tuckman: forming, storming, norming and performing. Gevolg kan zijn dat teamleden het team moeten verlaten op basis van gedrag en/of prestaties. 
 10. Stel uitdagende targets en budgetten op en maak een transparante, confronterende performance management rapportage.
 11. In de flow-staat van de High Performance staan de resultaat- en relatiegerichte aspecten in balans. 
 12. Heb lef om het 'het anders te doen'. En doe dat niet alleen, maar betrek iedereen vanaf het begin. De teamleden maar ook de rest van de organisatie. 

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Bekijk onze trainingen

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Anderen bekeken ook:

Scroll up