News Detail

Interview met Sjors Meekels, eigenaar van Agitma, Agile IT Management. Hij werkt bij grotere organisaties, als Zoover, PGGM, en ING die met meerdere teams agile werken, met scrum, Kanban of een bepaalde mix.

Dagelijks 'planken' voor kort en bondig overleg

Ik zit nu in een traject waarbij we met meerdere teams moeten samenwerken. Om mensen op een andere manier aan elkaar laten te snuffelen, doe ik onder andere bootcamps. Lekker samen sporten; zo leer je elkaar beter kennen. Het is team overstijgend en je krijgt korte lijntjes. Als je mensen vanuit een andere setting kent, levert dat toch een andere band op dan alleen even in het voorbij gaan in het kantoorpand. Ik heb overigens ook wel organisaties gezien waar ze de daily stand-up in de plank-houding doen. Reken maar dat dat helpt om de dingen kort en bondig te houden.

Agile lost niet alle problemen op, maar maakt ze wel zichtbaar

Ik ben al jaren enthousiast over het werken met agile teams en organisaties. Omdat je aan de IT-kant zit, weet je hoe moeilijk het is om enerzijds dingen goed te bouwen en anderzijds om de goede dingen te bouwen. Hoe sneller onduidelijkheden en problemen die de boel blokkeren naar boven komen, hoe fijner het is voor iedereen.

Soms heb je wel management dat denkt ‘dat is een mooie methode die een heleboel dingen voor ons gaat oplossen’, maar die komen bedrogen uit. Agile lost de organisatorische problemen van organisaties niet op. Het helpt wel mee, maar de problemen worden er niet mee opgelost. Ze worden wel stelselmatig en snel zichtbaar gemaakt.

Vertrouwen is een knelpunt in de transitie

Een belangrijk knelpunt in de transitie naar agile werken is om alles gecontroleerd te willen doen en te houden. De gedachte achter agile is dat je met teams werkt en dat de teams zoveel mogelijk in control zijn. Dat ze zelfsturend problemen oplossen en dat ze alles kunnen doen dat nodig is om het doel te bereiken. Dat vraagt om vertrouwen in zo’n team en de ruimte om fouten te mogen maken. Dat gaat soms lastig, want daar komen we niet vandaan. Voor alle verschillende rollen hadden we allerlei verschillende mensen en procedures en kwaliteitshandboeken, enzovoort. Daar moet je als organisatie doorheen zien te komen.

Product Owner is een niet te benijden positie

De Product Owner is degene die bepaalt wat er in welke volgorde gebouwd gaat worden. Diegene zorgt ook dat dit met de stakeholders afgestemd wordt. Het is een cruciale rol. De Product Owner moet acteren in een veld met veel verschillende belangen, meerdere stakeholders en veel verschillende prioriteiten.

Klassiek is de tegenstelling tussen het ontwikkelen van nieuwe klantwensen versus upgrades of onderhoud aan systemen. Nieuwe kansen botsen dan direct met de continuïteit van de systemen.

Nou dan moet je een uitstekende Product Owner zijn met een goed idee wat is nou het beste voor het bedrijf. Rekening houdend met ‘quick wins’ en de stabiliteit van het systeem. Ik vind dat een niet te benijden positie! Een product Owner moet een beetje een ondernemertje zijn en durven. Ik denk dat dit de meest kritieke rol is die je bij agile werken hebt. De Product Owner is degene die maakt of kraakt.

Kennis delen over meerdere teams: lunch pitches

Kennisdelen gaat ook binnen een agile werkwijze niet vanzelf. Als er een team briljante inzichten heeft opgedaan, dan wil je als organisatie dat andere teams daar ook van leren. Bij een organisatie gingen we actief shoppen bij de teams op meerdere management niveaus. Als je iets leuks te vertellen hebt dat je wilt delen, laat dat weten dan plannen we dat in. We zorgden ervoor dat dat zo laagdrempelig mogelijk was: tijdens de lunch! Er zijn altijd een paar voortrekkers die dan opstaan: Ik heb wel wat te vertellen’.

Is de manier van communiceren anders bij agile?

De manier van communicatie an sich? Ik zie niet dat dat heel anders zou zijn als je agile werkt. Als je een hork was in de oude organisatie, dan ben je dat ook in de agile organisatie.

Word ook succesvoller in het agile werken: werk aan je communicatieve vaardigheden en vergroot jouw persoonlijke effectiviteit. Volg 1 van onze high-impact trainingen:

De Informele Leider
Authentiek Profileren en Netwerken
Effectieve Persoonlijke Communicatie
Communicatie met Impact!
Ik en de Anderen
Perfectionist en in je Kracht
Persoonlijke Kracht
Invloed in Complexiteit
Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering
Young Professionals

Deze trainingen organiseren we ook incompany voor jullie team of organisatie.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Advies?

Wil je weten welke open of maatwerktraining aansluit bij jouw leervragen neem dan contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Via 0343-556369 of advies@debaak.nl

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0071

  Wat je als projectmanager moet weten voor projectsucces

  Artikel

  Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een project. Je wilt zo snel mogelijk naar een goed resultaat waarbij het beste in jezelf én anderen naar boven wordt gebracht. Hierin word je gedurende je carrière steeds beter, maar niet alleen ervaring maakt je beter.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  Waarom is veranderen zo moeilijk? 5 simpele tips voor nieuw gedrag

  Artikel

  Je bent gewend iets op een bepaalde manier te doen. Dan is het moeilijk iets ineens anders te doen. Als de glazen in je keuken bijvoorbeeld al jaren op dezelfde plek staan, en je zet ze ineens in een ander kastje, zul je merken dat je in het begin nog steeds onbewust naar de oude plek blijft lopen als je een glas nodig hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0014

  10 tips om je collega’s te coachen

  Artikel

  Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0013

  Help! Hoe ga ik om met een lastige opdrachtgever?

  Artikel

  Yes! Je mag werken aan een nieuw project met nieuwe mensen en je hebt er zin in. Je gaat enthousiast aan de slag, maar merkt al snel dat je te maken hebt met een lastige opdrachtgever. Hoe ga je hier mee om en lever je toch een ‘product’ af waar beide partijen tevreden mee zijn? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

  Lees meer...

 • per_matthewhouse

  Emoties spelen bij projecten zeker een rol

  Artikel

  Matthew House werkte in verschillende functies bij KPN, onder andere als Strategie Consultant. In die functie ontwikkelde hij een ambitieuze groeistrategie voor de datacenteractiviteiten bij KPN. In 2016 volgde hij bij de Baak de training Professioneel Adviseren.

  Lees meer...

 • teaser_0027

  Eerste hulp voor hopeloze teams

  Artikel

  Alle fut is uit de teambesprekingen, er wordt nauwelijks meer gecommuniceerd en iedereen gaat zijn eigen gang. Help, het team ontspoort! 5 tips om hopeloze teams weer op de rails te krijgen.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0002

  Hoor jij écht wat je team zegt?

  Artikel

  Teamleden bepalen vaak grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. Beter luisteren verhoogt de teamprestaties en vergroot de creativiteit. En het mooie is: beter luisteren kun je leren. 3 waardevolle adviezen.

  Lees meer...

 • Wat gaat er mis in contact met anderen?

  Artikel

  Of je nu financieel professional, project engineer of HR manager bent, iedereen ervaart wel eens onduidelijkheid in gesprekken of voelt zich niet altijd even krachtig. Dit kan erg vervelend zijn en ten koste gaan van je effectiviteit en soms ook van je zelfvertrouwen. Hoe kan dit gebeuren?

  Lees meer...

 • header_0026

  Tips voor presentatievaardigheden

  Artikel

  Wanneer je een presentatie geeft sta je in het middelpunt van de belangstelling. Alle ogen zijn op jou gericht. Dat je niet precies weet wat al die mensen van jou vinden, maakt het voor veel mensen spannend. Het is de kunst om onafhankelijk te zijn van wat anderen vinden.

  Lees meer...

 • Tips om effectiever te communiceren

  Artikel

  Dit heeft waarschijnlijk wel zo zijn reden; je hebt immers met zeer veel belanghebbenden te maken. Toch zou je het efficiënter en sneller willen laten verlopen. Wat maakt dat een gesprek voor beide partijen helderheid en uitkomsten biedt? Komt wat jij bedoelt altijd zo over? Hoor je wel écht wat de ander zegt? Regelmatig belanden mensen door een reflex in de valkuil van 'oud communicatie-gedrag' terwijl zij het vaak goed bedoelen. Leer meer over de ingrediënten van effectieve communicatie!

  Lees meer...

 • teaser_0018

  Over valkuilen in communicatie

  Artikel

  Wil je in je organisatie zaken voor elkaar krijgen, dan heb je impact en invloed nodig. Goede communicatie, het verwoorden en voelbaar maken van je overtuigingen en ideeën, is de sleutel tot succes. Kennis van je eigen communicatieve kwaliteiten helpt je om op een creatieve manier invloed uit te oefenen!

  Lees meer...

 • header_0013

  Krachtig in onzekerheid

  Artikel

  Dit is een reeks gesprekken met fictieve deelnemers, beschreven door senior trainer Godfried IJsseling van het programma Authetiek Profileren en Netwerken van de Baak. De personages die in de gesprekken voorkomen zijn gebaseerd op karaktertrekken echte deelnemers.

  Lees meer...

 • teaser_0007_schoen

  Hoe verander je een communicatiepatroon?

  Wil je aan de slag met je leervraag: hoe communiceer ik met anderen? Dan is het aan te raden je niet te richten op een ‘quick fix’, maar de onderliggende oorzaak van je manier van communiceren aan te pakken. Maarten van Thiel, trainer van 'Effectieve Persoonlijke Communicatie' legt uit hoe je de patronen die je écht tegenhouden onderzoekt en verandert.

  Lees meer...

Scroll up