De Zelfbewuste Leider

(38 reviews)
 • Ontdek de stabiele basis in jezelf en leer leidinggeven vanuit rust, reflectie, focus en wijsheid
 • Onderzoek je patronen en beschermingsmechanismen
 • Bouw aan een nieuwe manier van in de wereld staan en leidinggeven
 • Je bent een leider die vanuit zelfbewustzijn een bijdrage wil leveren aan je omgeving

Beschrijving

Leidinggeven vanuit rust, reflectie, focus en wijsheid

“Leidinggeven aan jezelf begint bij zicht krijgen op ‘hoe je werkt’ – wat je denkt, doet en voelt. We noemen dat zicht op jezelf zelfbewustzijn. Zelfbewustzijn is belangrijk, want zonder zelfbewustzijn geef je geen leiding aan jezelf en anderen, maar wórd je geleid, door iets wat zich buiten je bewustzijn bevindt. Als je bewust bent van jezelf, dan heb je de basis om leiding te geven aan jezelf, en kun je vanuit die basis beginnen op een zelfbewuste manier leiding te geven aan anderen”. (De zelfbewuste leider p. 8).

Hoe vind je stabiliteit en rust in jezelf?
Je bent, zoals de meeste mensen, vaak in conflict met jezelf. Je doet niet altijd wat je wil en wil niet altijd wat je doet. Je bekritiseert jezelf, maar zo word je ook onzeker over jezelf. Je vreest de kritiek van anderen en vreest de kritiek van jezelf nog meer. Hoe vind je stabiliteit en rust in jezelf?

Het programma ‘De zelfbewuste leider’ nodigt je uit tot diepgaande zelfreflectie. Dan zal je zien dat onder alle innerlijke turbulentie er in de diepere lagen van je bewustzijn een basis van rust, focus, creativiteit en stabiliteit te vinden is. Die basis leer je in te zetten in je leiderschap, zodat je leert leidinggeven vanuit stabiliteit, helderheid en rust. Zo word je een inspiratiebron voor anderen.

Waarover gaat het programma ‘De zelfbewuste leider’?

 • Het versterken van stabiliteit, focus, reflectie en oorspronkelijkheid - fundamentele eigenschappen van de leider, die je vindt in de diepere lagen van je bewustzijn.
 • De open blik naar binnen. Onderwerp jezelf in een gelijkgestemde groep aan een eerlijke, diepgaande blik: hoe is het met je binnenwereld gesteld? Leer jezelf kennen.
 • Je zelfgeschreven verhaal. Leer zien hoe patronen en beschermingsmechanismen zijn ontstaan gedurende je leven, en hoe je je daarmee bent gaan identificeren. Leer zien hoe die je leven en werk vaak belemmeren en verstoren.
 • Zelfbewustzijn. Ga op zoek naar zelfbewustzijn voorbij het innerlijke ‘lawaai’ van je gedachten en emoties - waarin je je persoonlijke eigenschappen hébt in plaats van bent.

Een uitdaging voor leiders
Dit is een programma voor leiders, die weten dat persoonlijke verdieping hun leiderschap versterkt. Het gaat op zoek naar innerlijke helderheid en stabiliteit in een context die vaak verwarrend en turbulent is. Niet door je af te schermen van de wereld of die te beheersen, maar door jezelf diepgaand te leren kennen.

Doelstellingen
Het programma ‘De Zelfbewuste Leider’ bevordert je zelfbewustzijn. Het geeft inzicht in je innerlijke processen, patronen, twijfels en beschermingsmechanismen, en leert je zien dat je méér bent dan dat. Het doel is contact te maken met de diepere lagen van jezelf waar zich een stabiele, heldere basis in jezelf bevindt. Leidinggeven vanuit die basis geeft helderheid, focus en rust, en maakt je een baken van stabiliteit in een turbulente wereld.

 • We gaan op zoek naar een stabiele en heldere basis in jezelf, die ervoor zorgt dat je de turbulentie om je heen én in jezelf leert hanteren.
 • We ontrafelen nauwlettend je binnenwereld van innerlijke twijfels, conflicten, patronen en beschermingsmechanismen, die vaak het contact met je innerlijke basis vaak bemoeilijken.
 • We werken aan een type persoonlijk leiderschap waarbij je vanuit rust en focus contact maakt met de turbulentie om je heen. Als het oog van de orkaan, waarin je anderen inspireert en vertrouwen geeft.

Het programma - hoe het werkt

 • Je leert jezelf hernieuwd kennen, door ruimte te nemen voor zelfreflectie.
 • Je werkt aan inzicht in de werking van je eigen binnenwereld met al zijn conflicten en tegenstrijdigheden, en gaat op zoek naar de oorsprong daarvan. Je onderzoekt je patronen, beschermingsmechanismen en zelfbeelden - met als doel die los te laten;
 • Je leert leidinggeven vanuit de diepere lagen in jezelf, waar rust en focus en stabiliteit heersen. Leiderschap vanuit de stabiele basis van bewustzijn, om zo een inspiratiebron voor anderen te zijn.

Programma

“Als de wereld in verwarring is, vind dan helderheid in jezelf”

Vooraf aan de modules:
Je loopt jouw eigen ontwikkelingspad door dit programma. Daarom bespreek je voorafgaand aan de modules in een individueel gesprek je ontwikkelingsdoelen met de trainer. Daarnaast gaan we na of je goed past in het deelnemersprofiel voor dit programma en bespreken we de inhoud van het programma. 

Module 1: maak hernieuwd kennis met jezelf
5 dagdelen, beginnend met diner op dag 1, en eindigend met lunch op dag 3

De eerste module gaat over een nieuwe blik op jezelf, of anders gezegd, op ‘wie je bent’. We brengen de belangrijkste theorie die je binnenwereld in kaart brengt, en doen ervaringsoefeningen. Belangrijk doel is een hernieuwde kennismaking met jezelf.

 • Voorbij de ‘labels’: wie ben ik achter mijn uiterlijke verschijning?
 • Leer jezelf én de ander kennen op een nieuwe manier;
 • De heldere blik op je ‘Ware zelf’: op zoek naar wie je ten diepste bent;
 • Leer de stilte in jezelf kennen, om vanuit die stilte helder naar buiten te kijken

Tijdens het diner de eerste avond vertellen we elkaar verhalen waardoor we op een vernieuwende manier kennismaken. Je leert jezelf én de ander op een nieuwe manier kennen.

Module 2: ontrafel je eigen binnenwereld

5 dagdelen verdeeld over 2 dagen

Deze module gaat over de ontrafeling van jezelf. Het gaat over je bewust te worden van je innerlijke worstelingen, je beschermingsmechanismen en patronen, en te leren je daarmee niet te identificeren. Doel is datgene wat je belemmert of in de weg zit los te laten en zo ruimte te scheppen voor je diepere wijsheid.

 • Keer terug naar de oorsprong van je innerlijke conflicten;
 • Pak je patronen en beschermingsmechanismen uit, en kom daar los van; 
 • Werp een volledig eerlijke blik op jezelf, zonder je te beschermen of te verstoppen;
 • Zelfconfrontatie én -acceptatie: dit is wie ik ben. Ik ben genoeg. 

“Veel mensen zoeken naar rust en voldoening, naar iets meer acceptatie van zichzelf, een weg uit de ratrace. Maar veel ‘remedies’ helpen niet: de oplossing lijkt verborgen, ergens diep in onszelf”. (De zelfbewuste leider, p. 98)

Module 3: creëer ruimte in jezelf en geef leiding
24 uurssessie, beginnend met diner op dag 1, eindigend om 17:00 op dag 2.

Deze module gaat over hoe je zelf in balans blijft als de wereld om je heen uit balans is. Hoe behoud je je innerlijke rust, focus en wijsheid?

 • Concretiseer jouw persoonlijk leiderschap in de wereld;
 • Blijf in het oog van de orkaan: wees een baken van rust in een turbulente wereld;
 • Geef vorm aan je verlangen: wat heb jij te brengen?

We beginnen - als in module 1 -  met een diner samen, en vertellen elkaar verhalen over de (bewustzijns)reis die we gemaakt hebben.

“Ook wij moeten zelf ontdekken wat ons drijft, wat onze programmering is, wat maakt dat we onze patronen niet kunnen doorbreken, en wat maakt dat wij geen zeggenschap hebben over onszelf. Een ander kan je geen zelfbewustzijn geven, dat kun je alleen zelf vinden. Wat een ander je daarover ook vertelt, hoe goed, hoe logisch of overtuigend het ook klinkt, het wordt pas ‘waar’ en bruikbaar als je die waarheid zelf ontdekt. Dan gaat het over jou; dan wordt het concreet. Je inzicht is dan niet langer een abstract idee dat je gefabriceerd hebt in je hoofd, maar een haast tastbare feitelijkheid”. (De zelfbewuste leider, p. 153)

Na afloop van de modules: tweejaarlijkse verdiepingsdag
De ontwikkeling van jou als zelfbewuste leider is nooit ‘klaar’. Zelfbewust zijn doe je elke dag, ieder moment van de dag. Het vraagt continu je aandacht. Het betekent dat je ‘aanwezig’ bent, dat je in het hier en nu bewust je leiderschap vormgeeft. We leren je om ook na jouw deelname aan De Zelfbewuste Leider door te gaan met je ontwikkeling om als leider zelfbewust te zijn, in het oog van de orkaan, en niet meegesleurd te worden door de hectiek van alledag. Én we beseffen dat dit uitdagend is. De wereld trekt je nu eenmaal makkelijk uit je centrum. Het is zó makkelijk jezelf te verliezen! Daarom zijn er twee keer per jaar verdiepingsdagen, speciaal voor oud-deelnemers van De Zelfbewuste Leider. De eerstvolgende verdiepingsdag is op maandag 21 oktober 2024.

Lees meer en meld je aan

Voor wie

Past De Zelfbewuste Leider bij jou?

Deze training is voor leiders die vanuit zelfbewustzijn een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld om hen heen. Je kan hierbij denken aan functieniveaus en -titels zoals directeuren, ondernemers, (senior) projectleiders, (senior) coördinatoren, leidinggevenden, (senior) managers en teamleiders.

 • Je hebt een mindset waarbij je openstaat om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, waarbij (kritische) zelfreflectie een belangrijke factor is
 • Je bent bereid om kritisch en diepgaand naar jezelf te kijken, én om mede deelnemers te ondersteunen in hun groeiende zelfbewustzijn;
 • Je hebt een hbo of wo werk- en denkniveau;
 • Deelnemers aan dit programma zijn 35 jaar en ouder.

Samen leren
De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers en biedt een krachtige leercontext voor een dialoog op diepgaand niveau. Wij creëren een veilige leeromgeving waarin je betekenisvol met elkaar kunt sparren.

Ontdek of deze training bij je past
Wil je vrijblijvend kennismaken met deze training? Meld je aan voor de Online Proeverij. Tijdens deze online sessie – georganiseerd door de trainers -kan je in één uur de inhoud van de training ervaren en ontdekken of de training goed bij jou en je leervraag past.

 

Startdata

Plaatsen beschikbaar
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Reserveer een plek op de wachtlijst
Startdatum Locatie Beschikbaarheid
27 mei 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee Ja

Module planning 27 mei 2024 - 17:30 uur

 • DZL 19 - M1

  Datum
  27 mei 2024 - 17:30 uur  t/m  29 mei 2024 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 19 - M2

  Datum
  01 jul 2024 - 09:00 uur  t/m  02 jul 2024 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 19 - M3

  Datum
  23 sep 2024 - 17:30 uur  t/m  24 sep 2024 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
11 sep 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee Ja

Module planning 11 sep 2024 - 17:30 uur

 • DZL 20 - M1

  Datum
  11 sep 2024 - 17:30 uur  t/m  13 sep 2024 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 20 - M2

  Datum
  17 okt 2024 - 09:00 uur  t/m  18 okt 2024 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 20 - M3

  Datum
  28 nov 2024 - 17:30 uur  t/m  29 nov 2024 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
14 okt 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee Ja

Module planning 14 okt 2024 - 17:30 uur

 • DZL 21 - M1

  Datum
  14 okt 2024 - 17:30 uur  t/m  16 okt 2024 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 21 - M2

  Datum
  18 nov 2024 - 09:00 uur  t/m  19 nov 2024 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 21 - M3

  Datum
  21 jan 2025 - 17:30 uur  t/m  22 jan 2025 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
20 nov 2024 Bekijk planning Verberg planning Noordwijk aan Zee Ja

Module planning 20 nov 2024 - 17:30 uur

 • DZL 22 - M1

  Datum
  20 nov 2024 - 17:30 uur  t/m  22 nov 2024 - 14:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 22 - M2

  Datum
  14 jan 2025 - 09:00 uur  t/m  15 jan 2025 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee
 • DZL 22 - M3

  Datum
  18 feb 2025 - 17:30 uur  t/m  19 feb 2025 - 17:00 uur
  Locatie
  Noordwijk aan Zee

Ervaringen

Reviews (38)

 • een onverwacht passende leerervaring die mij persoonlijk hele waardevolle inzichten heeft gebracht

 • Geeft inzicht in hoe je met je zelf ná de training verder kunt.

 • Van warrig/onwennig naar visie en resultaat.

 • Een cadeau

 • Levensveranderend.

 • Als een gevoel mijzelf weer opnieuw ontdekt te hebben

 • zeer positief!

 • Ik heb de training ervaren als een reis die me op plaatsen heeft gebracht die ik vooraf nooit bedacht zou hebben.

 • In rust en een mooie omgeving, samen met een diverse groep mooie mensen werken aan persoonlijke groei en leidersschap

 • Als een lang moment van gedeelde introspectie vol compassie en verwondering.

Het team

 • Annemiek Moeskops
  Naam
  Annemiek Moeskops
  Functie
  Trainer

  Lees meer...

 • Godfried IJsseling
  Naam
  Godfried IJsseling
  Functie
  Programmamaker | Trainer

  Lees meer...

 • Rozemarijn Pauelsen
  Naam
  Rozemarijn Pauelsen
  Functie
  Contactpersoon | Programmacoördinator

  Lees meer...

 • Sabrina Oudega
  Naam
  Sabrina Oudega
  Functie
  Programmamaker | Trainer | Coach

  Lees meer...

 • Stephanie Hutten
  Naam
  Stephanie Hutten
  Functie
  Contactpersoon | Programmacoördinator

  Lees meer...

Zeker weten of deze training bij jou past?

Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder. In een vrijblijvend adviesgesprek bespreken zij samen met jou welke training het beste aansluit bij jouw leerdoelen en behoefte.

Scroll up