Leiderschap en Sociale Veiligheid

(3 reviews)
 • Leer over sociale veiligheid binnen je organisatie en jouw aandeel daarin
 • Word je bewust van je eigen invloed en grenzen
 • Vergroot je sensitiviteit voor de grenzen van jezelf en de ander
 • Ontdek hoe je houvast en veiligheid kan bieden als leider in onzekere tijden

Beschrijving

In een tijd waarin de roep om sociale veiligheid binnen organisaties luider klinkt dan ooit, is het essentieel dat leiderschap zich aanpast en zich richt op het creëren van een veilige werkcultuur. De stevige positie die je als leider hebt, brengt invloed met zich mee. Wat je zegt, hoe je je gedraagt, hoe je omgaat met de mensen om je heen, doet ertoe. Juist nu, in een tijd waarin er steeds meer openheid en bewustwording ontstaat rondom grensoverschrijdend gedrag is het belangrijk om ook te kijken naar jouw eigen relatie tot macht. En om je bewust te worden van wat jij als leider kan doen om de sociale veiligheid te vergroten - en wanneer situaties van grensoverschrijdend gedrag zich voordoen - constructief te handelen, met respect voor alle betrokkenen.

Word bewust van jouw rol als leider
Hoe verhoud jij je tot je medewerkers? Ben jij je bewust van de impact die jouw positie heeft op de rest van je organisatie? Hoe ga je om met je eigen macht en onmacht en die van een ander en waar liggen jouw grenzen? Wanneer je onder druk staat; ga je dan over grenzen heen of laat jij juist anderen over jouw grenzen gaan? En wat doe je als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag? Hoe mobiliseer jij ‘omstanders’ in je organisatie om zich uit te spreken?

Durf het gesprek aan te gaan
In deze training zoom je in op het thema sociale veiligheid binnen jouw leiderschap. Samen met andere leiders durf jij het gesprek aan te gaan; over jezelf, de ander en de grenzen van macht. Je vergroot je kennis over sociale veiligheid en de psychologie van macht en onmacht. Doordat je je bewuster wordt van deze thematiek kun je ook bewuster keuzes maken in je organisatie. Keuzes die ten goede komen aan vertrouwen, veiligheid en een gezonde verhouding tussen macht en tegenmacht.

Leer handelen bij grensoverschrijdend gedrag
In deze training ga je aan de slag met zelfonderzoek rondom het thema. Je traint je vaardigheden en vergroot je zelfvertrouwen dat je professioneel het juiste doet. Door jouw optreden kan emotionele schade bij anderen beperkt worden. Om dit complexe en gevoelige thema als leider aan te gaan heb je veiligheid en vertrouwen te voelen in jezelf. Het concreet aan de slag gaan met dergelijke gesprekken en het uitwisselen met andere leiders over dilemma’s uit de praktijk, helpt jou hierbij. Je bent daardoor beter in staat om jezelf en de ander door de onveiligheid heen te leiden, richting erkenning, verbinding - en waar nodig - begrenzing.

Deze training wordt ook aangeboden in de vorm van een incompany traject voor teams en organisatie.

Programma

Vergroot je bewustzijn rondom sociale veiligheid in 2 modules

Leiderschap en Sociale Veiligheid bestaat uit 2 modules, verdeeld over 4 dagen. Voordat je aan dit programma begint, heb je een intakegesprek met een van onze trainers. Tussen de modules zal er een intervisiemoment plaatsvinden en de training wordt afgesloten met een terugkomdag.

Tijdens de training kies je – naast een buddy binnen de leergroep – ook een buddy binnen jouw organisatie die je helpt om je plannen en voornemens ten uitvoer te brengen en de olievlek van bewustzijn in gang te zetten.

Intakegesprek
Tijdens het online intakegesprek formuleer je samen met een van de trainers jouw leervraag. Na de intake zal je je voorbereiden op de eerste module aan de hand van twee opdrachten die je van de trainers mee krijgt.

Module 1: Wat is mijn relatie tot het thema ‘sociale veiligheid’? (2 dagen)
In deze module ga je aan de slag met bewustwording rondom het thema sociale veiligheid. Zelfkennis geeft je bewustzijn op welke manier dit thema jou mogelijk kan raken als persoon. Hierdoor word je in de praktijk minder snel van je stuk gebracht en kun je bewuster kiezen voor constructief gedrag.

 • Word bewust van jouw biografie ten aanzien van macht en onmacht
 • Onderzoek je coping strategieën die ervoor zorgen dat jij je ‘bij machte’ blijft voelen
 • Ervaar de (groeps)dynamiek van grenzen en wat ervoor nodig is om anderen aan te spreken wanneer grenzen worden overschreden

Tussen de modules: intervisie
Reflecteer met je leergroep op casuïstiek uit jullie praktijk rondom het thema grensoverschrijdend gedrag en help elkaar verder.

Module 2: Wat kan ik doen in mijn organisatie rondom het thema ‘sociale veiligheid’? (2 dagen)
In deze module leer je over verschillende oorzaken en risicofactoren van machtsongelijkheid en machtsmisbruik, zoals arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden, genderongelijkheid en verschillen tussen groepen.

 • Ontdek hoe je signalen van grensoverschrijdend gedrag in je organisatie kan herkennen
 • Verken wat jij kunt voorbereiden in je organisatie om goed om te gaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag (op basis van de handreiking van de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld)
 • Vergroot je vaardigheden om het gesprek te voeren met betrokkenen bij een incident van grensoverschrijdend gedrag

Terugkommiddag en avond met afsluitend diner
Tijdens de terugkommiddag reflecteer je op de vraag: waar ben jij je bewuster van geworden als leider en hoe ga jij richting geven aan de toekomst van het thema ‘sociale veiligheid’ binnen je organisatie? Wat zijn je inzichten, voornemens en wat wordt je volgende stap? Tijdens de avond inspireer je je mededeelnemers en iemand uit je organisatie met je leerwinst en plannen voor de toekomst tijdens een afsluitend diner.

Studiebelasting
Naast de opleidingsdagen zoals vermeld, dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van ongeveer 3-8% van de duur van de gehele opleiding. De studiebelasting bestaat over het algemeen uit huiswerkopdrachten en/of reflectieopdrachten ter voorbereiding op de volgende module.

Tip: alles uit je training halen? Blijf overnachten!
Blijven slapen geeft gegarandeerd een verdieping aan de trainingservaring. Zo kun je alles wat je tijdens de training leert rustig op je laten inwerken. Bovendien kun je je ervaringen met andere deelnemers delen. Onze comfortabele hotelkamers zijn gewoon op onze trainingslocaties. In de prachtige, bosrijke omgeving of bij de ruisende zee kom je helemaal tot rust. Je reserveert de overnachtingen via het inschrijfformulier.

Coaching &Co: meer verdieping na jouw training
Wil je na jouw training verder leren? Schrijf je dan in voor Coaching &Co. Daarmee gaat jouw leerproces ook na de training door. Zo breng je jezelf en jouw organisatie verder!

Voor wie

Past de training Leiderschap en Sociale Veiligheid bij jou?

Deze training is voor professionals met ruime leidinggevende ervaring (functioneel of hiërarchisch).

 • Je hebt in je organisatie een rol of functie waarmee je impact kunt en wilt maken op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag
 • Je wilt je sensitiviteit voor de grenzen van jezelf, de ander en je organisatie vergroten
 • Je wilt je comfortabeler voelen in het voeren en/of faciliteren van gesprekken rondom grensoverschrijdend gedrag, zowel één op één als in teams of groepen.
 • Je hebt een hbo of wo werk- en denkniveau

Samen leren
De groep bestaat uit 9 tot 12 personen. Wij creëren een veilige leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud van de training én over jouw werksituatie.

Startdata

Plaatsen beschikbaar
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Reserveer een plek op de wachtlijst
Startdatum Locatie Beschikbaarheid
23 sep 2024 Bekijk planning Verberg planning Driebergen Ja

Module planning 23 sep 2024 - 09:00 uur

 • Leiderschap en Sociale Veiligheid 2 - Module 1

  Datum
  23 sep 2024 - 09:00 uur  t/m  24 sep 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • Leiderschap en Sociale Veiligheid 2 - Intervisie

  Datum
  08 nov 2024 - 13:30 uur  t/m  08 nov 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • Leiderschap en Sociale Veiligheid 2 - Module 2

  Datum
  18 nov 2024 - 09:00 uur  t/m  19 nov 2024 - 17:30 uur
  Locatie
  Driebergen
 • Leiderschap en Sociale Veiligheid 2 - Terugkomdag

  Datum
  12 dec 2024 - 13:00 uur  t/m  12 dec 2024 - 22:00 uur
  Locatie
  Driebergen

Ervaringen

Reviews (3)

 • enorm inspirerend, confronterend en een training die eigenlijk elke leidinggevende zou moeten willen volgen...

 • interessant, leerzaam, boeiend, nuttig en zeer goed geleid

 • Heel erg inspirerend en leerzaam.

Het team

Zeker weten of deze training bij jou past?

Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder. In een vrijblijvend adviesgesprek bespreken zij samen met jou welke training het beste aansluit bij jouw leerdoelen en behoefte.

Scroll up