“Theorieën maken je geen senior.”

News Detail

Mijn leren begon al toen ik het terrein van de Baak in Driebergen op kwam rijden. Ik dacht dat ik op een fietspad reed maar dit bleek niet het geval. Ik reed op dé leerweg. Een weg vol bochten, haltes en inspiratiepunten.

Ik kwam bij de Baak met het doel om senior te worden in het adviseur vak: stevig in mijn schoenen staan en geloven in wat ik doe, denk en vind.

Voordat ik hier aan begon kampte ik regelmatig met de gedachte: ‘waarom zouden mensen naar me luisteren?’, ‘wat heb ik nou te vertellen dat mensen interessant vinden?’ In adviesgesprekken is dat geen constructieve gedachtegang. Je staat 1-0 achter nog voordat je begint.

Door deze training ben ik in gaan zien dat theorieën je geen senior maken. Ik ben open gaan staan voor andere zaken zoals meer dingen zien en herkennen bij mezelf en anderen. Daarbij gaat het vooral om dat wat je waarneemt te accepteren. Bijvoorbeeld dat je erkent dat je in beperkingen denkt, in plaats van in mogelijkheden. En hier vervolgens ook wat mee doet. In plaats van iemand ‘vreemd’ te vinden zou je deze persoon ook ‘bijzonder’ kunnen noemen. Tijdens de training werd een citaat van Nelson Mandela gedeeld dat me diep raakte. Het ging over jezelf onnodig klein maken terwijl niemand daarmee gebaat is. Dit opende voor mij een deur. Ik had ook niet gedacht dat een meditatie oefening effectief kon zijn voor mij. Het was weer een bewijs dat de oplossing vaak bij jezelf ligt en binnen handbereik.

Wat ik doe is goed! Ik ben al heel ver gekomen in mijn carrière en dat is niet voor niets. Mijn bescheidenheid is mooi, maar in dit vak moet je ook weleens lef en ballen tonen. Wel altijd op je eigen manier waarbij je dicht bij jezelf blijft met de rust om vanuit je eigenheid de wereld te benaderen.

Tijdens de training heb ik me vaak onrustig en onwennig gevoeld. Dit herken ik nu als signalen dat ik aan het ontwikkelen ben. Je zet altijd stappen vooruit en stappen terug. Ook de leerreizen die mijn mededeelnemers hebben gemaakt hebben me enorm geholpen. Ik ben niet de enige die op ontdekkingsreis is! Het was een mooie basis voor gesprekken, inzichten, discussies, analyses en worstelingen. Dit alles gaf veel stof tot nadenken.

Of ik nu een senior adviseur ben weet ik niet, maar als persoon ben ik erg aan het groeien en ontdekken geslagen. Ik ervaar mezelf nu als een krachtige professionele adviseur.

Naar andere ervaringen >

Neem contact op voor vrijblijvend advies:

Bart Lems, Communicatieadviseur bij Star-shl
Deelnemer Professioneel Adviseren

“Door deze training ben ik mezelf toffer gaan vinden.”

Scroll up