Marjan Minnesma | Urgentie

'We denken nog steeds dat we zo snel mogelijk moeten groeien, maar een leefbare aarde zou ons grootste doel moeten zijn. We hebben een overheid nodig die ècht leiderschap toont, want de komende tien jaar worden cruciaal.'

 

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. De organisatie richt zich op (snellere) verduurzaming en innovatie in Nederland. Ze zijn onder andere bekend van de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. 

 

Deze klimaatzaak is de eerste rechtszaak in Europa waarin de overheid, voor de rechtbank, werd aangesproken op de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. 
De Hoge Raad stelde in 2019 Urgenda in het gelijk: de Nederlandse Staat heeft een zorgplicht (naar de burger) en moet meer doen om broeikasgassen terug te dringen. De huidige maatregelen zijn echter niet voldoende en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Deze gevolgen zijn onder andere hittegolven, bosbranden en overstromingen. Welke crisisaanpak heeft ze voor ogen en welke leiders hebben we hierbij nodig?

Beluister de podcast

 

Wie is Marjan Minnesma?

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. Samen met Jan Rotmans richtte ze de stichting op in 2007. Doel van Urgenda is om Nederland sneller duurzaam te maken. Hiervoor werkte ze o.a. bij Greenpeace en Novem.

De Staat van Leiderschap | de Talkshow

In navolging van De Staat van Leiderschap | de interviews organiseren we op dinsdag 30 november om 15.30 uur het vervolg: de Talkshow.

Tijdens dit exclusieve online event duiken we samen met diverse bekende gasten in de wereld van leiderschap anno 2021.

Anderen bekeken ook

  • "Leiders moeten verlies niet zien als falen"

    Wat is het geheim van een winnaarsmentaliteit? En wat is het verschil tussen coachen en leidinggeven? In De Staat van Leiderschap praten we met Maurits Hendriks, oud-hockeycoach en technisch directeur van NOC*NSF.

  • "Ik hoop dat we in Nederland groter durven denken"

    De nieuwe koers van VNO-NCW richt zich op brede welvaart, meer duurzaamheid en inclusiviteit. In De Staat van Leiderschap gaan we in gesprek met Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. Welke gevolgen heeft deze koers voor het bedrijfsleven en wat voor toekomst heeft zij voor ogen?

Scroll up