Marjan Minnesma | Urgentie

'We denken nog steeds dat we zo snel mogelijk moeten groeien, maar een leefbare aarde zou ons grootste doel moeten zijn. We hebben een overheid nodig die ècht leiderschap toont, want de komende tien jaar worden cruciaal.'

 

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. De organisatie richt zich op (snellere) verduurzaming en innovatie in Nederland. Ze zijn onder andere bekend van de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. 

 

Deze klimaatzaak is de eerste rechtszaak in Europa waarin de overheid, voor de rechtbank, werd aangesproken op de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. 
De Hoge Raad stelde in 2019 Urgenda in het gelijk: de Nederlandse Staat heeft een zorgplicht (naar de burger) en moet meer doen om broeikasgassen terug te dringen. De huidige maatregelen zijn echter niet voldoende en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Deze gevolgen zijn onder andere hittegolven, bosbranden en overstromingen. Welke crisisaanpak heeft ze voor ogen en welke leiders hebben we hierbij nodig?

Beluister de podcast

 

Wie is Marjan Minnesma?

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. Samen met Jan Rotmans richtte ze de stichting op in 2007. Doel van Urgenda is om Nederland sneller duurzaam te maken. Hiervoor werkte ze o.a. bij Greenpeace en Novem.

<h3>De Staat van Leiderschap | de Talkshow</h3>

Op dinsdag 11 oktober 2022 is de nieuwe editie van De Staat van Leiderschap Talkshow. In deze editie kijken wij naar dilemma's. Met welke dilemma’s krijgen leiders te maken? En hoe ga je hier mee om? Met diverse bestuurders en ondernemers duiken wij in dit vraagstuk. Laat je inspireren en meld je gratis aan!

Anderen bekeken ook

Scroll up