Marjan Minnesma | Urgentie

'We denken nog steeds dat we zo snel mogelijk moeten groeien, maar een leefbare aarde zou ons grootste doel moeten zijn. We hebben een overheid nodig die ècht leiderschap toont, want de komende tien jaar worden cruciaal.'

 

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. De organisatie richt zich op (snellere) verduurzaming en innovatie in Nederland. Ze zijn onder andere bekend van de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. 

 

Deze klimaatzaak is de eerste rechtszaak in Europa waarin de overheid, voor de rechtbank, werd aangesproken op de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. 
De Hoge Raad stelde in 2019 Urgenda in het gelijk: de Nederlandse Staat heeft een zorgplicht (naar de burger) en moet meer doen om broeikasgassen terug te dringen. De huidige maatregelen zijn echter niet voldoende en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Deze gevolgen zijn onder andere hittegolven, bosbranden en overstromingen. Welke crisisaanpak heeft ze voor ogen en welke leiders hebben we hierbij nodig?

Beluister de podcast

 

Wie is Marjan Minnesma?

Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. Samen met Jan Rotmans richtte ze de stichting op in 2007. Doel van Urgenda is om Nederland sneller duurzaam te maken. Hiervoor werkte ze o.a. bij Greenpeace en Novem.

De Staat van Leiderschap | de Talkshow

Op dinsdag 30 november was de eerste editie van De Staat van Leiderschap – De Talkshow. Met leiders van verschillende organisaties spraken we over de impact van hybride werken op leiderschap. De Talkshow gemist? Bekijk via onderstaande link De Talkshow gratis terug.

Anderen bekeken ook

Scroll up