Waarom ‘Deep Learning’ in Zwitserland onderdeel is van het Young Talent Programma van KPN

News Detail

“Als je net afgestudeerd bent en gaat werken is alles nieuw”, zegt Claudette Rensen, Talentmanager Young Talents bij KPN. “Je moet in een nieuw ritme komen, nieuwe collega’s leren kennen, snappen waar het bedrijf over gaat, wat het portfolio is en wie de klanten zijn. Daarnaast moet je weten wat er van je verwacht wordt en dan ook nog eens jezelf beter leren kennen en gaan ontwikkelen. Al met al best veel tegelijk. Het KPN Young Talent Programma is er helemaal op gericht om de nieuwe trainees hierbij zo veel mogelijk te begeleiden.”

Het persoonlijke ontwikkelingstraject is volgens Claudette een belangrijk onderdeel van het Young Talent Programma van KPN. Het bestaat uit 8 modules en wij doen dit voor een belangrijk deel met de Baak. “We zijn hier 4 jaar geleden mee begonnen en inmiddels is klas 13  gestart. Samen met de Baak evalueren we dit traject continu en passen we het aan waar nodig. We vinden het belangrijk dat de eerste module echt een mooie ervaring is, waarin je je klas – je mede traineegenoten – beter leert kennen én dat het ook een goede start is van aan de slag gaan met jezelf.

Intensief leren buiten de context van KPN

Voor klas 11 en 12 besloten we om af te reizen naar de mooie bergen van Zwitserland. Samen met twee trainers zijn de deelnemers drie dagen echt helemaal weggeweest. Ze hebben gewandeld, gezwommen en samen gegeten. Tijdens alle activiteiten kregen zij allerlei verschillende vraagstukken en conversatieonderwerpen voorgelegd waarover ze in gesprek zijn gegaan met elkaar.
Door fysiek afstand te nemen van KPN en door buiten te zijn in een fantastische omgeving, maakt dat je ook echt helemaal weg bent van je werkende leven. Dat geeft het ruimte om over andere relevante zaken na te denken. En dat is gelukt, ik heb alleen maar positieve reacties gehoord!”

Persoonlijke ontwikkeling als ‘Experience’

Martijn van Haagen is als expert van Young talent programma’s bij de Baak de maker van dit programma voor KPN: “Vanuit de universiteit krijg je meteen een rol  binnen KPN. KPN verzorgt zelf het trainee traject, de Baak geeft de modules rond persoonlijke ontwikkeling die verspreid zijn over 18 maanden.
De aftrap in Zwitserland is een ‘Experience’, het is een ‘Leadership Journey’. Nadenken over je leiderschap in combinatie met inspanning en buitenlucht zorgt ervoor dat de groep deelnemers met elkaar een avontuur aangaat. Het is een unieke setting om met elkaar te leren. De elementen -bergen, water en wind - zijn de context om van ‘buiten’ naar ‘binnen’ te gaan. Door de omgeving en de opdrachten die je daar krijgt ontstaat er ruimte om naar je eigen leerproces te kijken.
We laten de deelnemers kijken naar hun biografie: wat ze heeft gevormd, wat voor opvoeding ze hebben gehad, wat bijzondere en minder mooie momenten waren in hun leven en welke gedragspatronen daardoor ontstaan zijn.

‘Deep Learning’: inzicht in je kwaliteiten en je leiderschap

Doel hiervan is om meer je authentieke zelf te zijn, om inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten en persoonlijke leiderschap. Je leert hoe andere mensen anders zijn en de verschillen van elkaar te waarderen. Je doorziet en gebruikt de kracht van diversiteit en beseft dat ieder mens eigen basisverlangens heeft in het leven.
We creëren een onvergetelijke ervaring die diepe indruk maakt. We maken het spannend en avontuurlijk waardoor de deelnemers onder professionele begeleiding veel over zichzelf en over elkaar leren. Je leert veel over wendbaar zijn, aanpassingsvermogen, flexibiliteit, omgaan met weerstand, hoe je reageert als je onder druk komt te staan, doorzettingsvermogen, hoe je vitaal blijft, en hoe je dit alles ook binnen een organisatie toepast.”

Reacties van de deelnemers

“De vrijheid en openheid van de natuur in Zwitserland zorgt ervoor dat er veel onderlinge openheid ontstaat. In een paar dagen hebben de trainers in deze setting zoveel losgemaakt dat we in één klap een hele hechte groep zijn geworden. Ik heb geleerd dat je in bepaalde patronen terugvalt zonder reden – enkel omdat ze vertrouwd zijn. Het is niet moeilijk ze te doorbreken. Ik ben me daar nu veel bewuster van.”
Maaike van Os - Manager Servicedesk FSRM binnen Customer Service

“Met de groep hebben we actieve en geïnteresseerde gesprekken gehad, ontzettend mooi en bijzonder om mee te maken.”
Camiel van Hooff - Adviseur KPN BO S&D

 “Ik heb geleerd dat het waardevol is je bewust te zijn van wat je eigen gedrag bij jezelf en anderen oproept. Daarnaast leerde ik dat je ‘oude’ denkwijze helemaal niet meer hoeft te matchen met hoe je nu wilt handelen. Juist door buiten te zijn, stel je je meer open voor alle gesprekken en opdrachten en bereik je meer diepgang. Ik ben nu alerter op wat mijn passie heeft binnen het werk. Het feedback geven zonder waardeoordeel en met gevoelsuiting, heeft ook weer een update gekregen.”
Gerben Vermeulen - Adviseur KPN BO S&D

“Ik heb mijn gedragspatronen beter in kaart kunnen brengen en hierdoor ben ik in staat sommige gedragsvormen te doorbreken. De onbekende omgeving van Zwitserland, ver weg van de ‘snel veranderende’ wereld vol telefoontjes, afleiding en kaders, zorgde voor een ‘vibe’ waar je je gedachten compleet kon laten gaan. De natuur heeft onvoorstelbare positieve invloed op de sociale omgang en de mate van zelfreflectie. Dat maakt deze eerste module tot een onvergetelijke trip waarbij onze groep nader tot elkaar is gekomen. Trots op ieders vertrouwen en openheid!”
Kirsten van Rijn - Adviseur KPN Marketing en communicatie bij NLDC

“Fysiek op reis gaan zorgt er voor dat je als groep ook makkelijker mentaal op reis gaat. Je wordt samen uit je dagelijkse comfortzone gehaald, waardoor je naar elkaar toe trekt. Ik had het gevoel dat we als groep opener en ‘closer’ waren door naar Zwitserland te gaan. Eenmaal daar, zorgt de omgeving ervoor dat je onthaast. Je neemt de tijd om je gedachtes te verplaatsen van de dagelijkse zaken naar de opdrachten. Ik ben het meest enthousiast over hoeveel impact de persoonlijke verhalen hebben op het groepsgevoel. Het heeft me veel rust gebracht om met meer focus te kunnen werken.”
Sven van der Meer - Adviseur KPN Smart Mobility

“Het heeft mij enorm verrast hoezeer een wandeltocht door de prachtige natuur in Zwitserland een positieve uitwerking heeft gehad op de groep en op mijzelf. Ik vond veel eerder mijn innerlijke rust waardoor niet alleen het reflecteren, maar ook het onderling delen een stuk makkelijker en diepgaander werd. De één op één gesprekken met elkaar waren enorm waardevol: om de tijd te kunnen nemen om elkaar feedback te geven en hiervan te leren. Dat geeft rust en ruimte voor mijn enthousiasme, die ik nu beter kan gebruiken in de samenwerking met anderen.”
Laurens Kersbergen - Go to Market & Acquisitie Marketeer

“De prachtige omgeving, de rust, het geluid van de rivieren en watervallen, maar ook de fysieke inspanning maken het de perfecte plek om alles los te laten, na te denken en diepgaande gesprekken aan te gaan. Het samen op reis gaan maakt veel los en creëert een sterke band en een fijne sfeer in de groep, we deden dit echt samen. Er is een hele hechte band, respect en vertrouwen ontstaan. Ik heb geleerd dat bepaalde onzekerheden en overtuigingen voortkomen uit het verleden en dat die niet altijd meer van toepassing zijn op het heden. Ik ben me nu veel meer bewust van waarom ik bepaalde keuzes maak en waarom ik bepaalde dingen doe.”
Lisa Heijman - Adviseur KPN Advisor KPN BO Service & Delivery

Als Young Talent aan de slag bij KPN? Kijk op de ‘Werken bij’ site van KPN voor het Young Talent programma.

Samen werken aan blijvende verandering

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap. In onze intensieve trainingen combineren wij intellect, intuïtie en interactie. De groeiende complexiteit in organisaties vraagt om nieuwe benaderingen. Daarom leren we mensen hoe ze bewust en op elk moment de juiste combinatie van hun kwaliteiten en die van anderen kunnen inzetten om kansen te creëren.

Naar de Baak Incompany

De Baak heeft veel ervaring met incompany trainingen rond Management Development, Team Development en (Young) Talent Development.

Wil je vrijblijvend met ons sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via 0343-556369, advies@debaak.nl of het adviesformulier. Of kom naar de gratis informatie- en netwerkbijeenkomst(en) waarin we trends, uitdagingen en ‘learnings’ van incompany trajecten met elkaar delen.

Neem contact op voor advies over Incompany:

E-mail
incompany.aanvragen@debaak.nl
Scroll up