Cofely Energy Solutions | AEM-cube

News Detail

Cofely Energy Solutions BV was een conventioneel installatiebedrijf en is door de veranderende vraag op de markt verschoven naar innovatief projectontwikkelaarbedrijf. “Dat vraagt heel veel van je personeel”, vertelt algemeen directeur Bas Ambachtsheer. “Als managementteam besloten we dat we inzicht in onszelf moesten hebben, inclusief de blindspots, om deze bedrijfsverandering goed te kunnen uitdragen en in goede banen te leiden. Wij zijn een voorbeeld voor de rest van de teams.”

"Alle 30 personeelsleden deden uiteindelijk mee met de AEM-cube drijfveren analyse. Het managementteam heeft zelf een paar bijeenkomsten gehad, er is 1 bijeenkomst geweest met de hele organisatie en er zijn individuele gesprekken gehouden. Uit zo’n analyse komt per persoon een persoonlijk profiel, een feedbackprofiel en de plek waar je je bevindt op de zogenaamde S-curve, een groeicurve voor je bedrijf of teamdoelstelling."

Model is geschikt voor complexe situaties

“Dit model is driedimensionaal, net iets meer inhoud dan de tweedimensionale analyse methoden waar je als blauwe persoon e.d. uitkomt. Dat geeft meer houvast over wat er in een functie nodig is, of welke aanleg iemand heeft en geeft meer handvaten voor complexe bedrijfssituaties. In installatiebedrijven zijn sequentiële denkers nodig, die hebben we dus veel, maar bij projectontwikkelaars zijn integrale denkers wenselijk, mensen die meerdere dingen tegelijk kunnen. Door deze analyse merk je ook dat je iemand niet kunt omvormen in wat hij niet kan worden of gewoon niet is. Nu heb ik handvaten om in gesprekken daarover dit objectief te bespreken, zonder dat er sprake is van ‘hij functioneert niet’. Wel kun je ‘ontwikkeldoelen’ formuleren."

Scherpe analyse en aanleiding tot gesprek

"In gesprekken met ons managementteam over onze profielen kwamen ook meteen andere dingen ter sprake die veel duidelijkheid boden over onze strategie voor de toekomst en hoe het nu loopt. Je ziet opeens dat bepaalde teams capaciteiten missen, en bedenkt oplossingen hoe andere teams hierbij kunnen helpen. Wat ik opvallend vond is dat je jezelf soms in een profiel vindt die slechts een rol is die je aanneemt als tegenreactie op andermans profielen. Niet omdat ik zo ben, maar omdat ik inschat dat het nodig is. Het is een tegenreactie. Omdat iedereen rechts zit op een curve ga ik me extra links gedragen om ze wat meer naar links te krijgen. Iedereen heeft dan het beeld dat ik links ben terwijl dat in werkelijkheid niet zo is."

Samenwerking met De Baak

"We zaten met een enorme uitdaging. Ik was met De Baak in gesprek geraakt over innovatie, hoe je daar mee omgaat in je bedrijf. Ze kwamen met dit voorstel om concreet aan de slag te gaan met de mensen die je nu hebt. Ik heb vrij veel opleidingen en trajecten gezien en gevolgd, en dit stak er echt bovenuit. Het was onderscheidend. De trainer was een wandelende encyclopedie wat betreft het profiel. Hij kon ook adviseren over bijvoorbeeld een financieel traject dat met een externe partij liep: ‘Deze persoon met dit profiel kun je het beste zo en zo benaderen om snel een deal te sluiten’. Wat ik aansprekend vond is dat de Baak zelf ook leert van het traject. Je bent als bedrijf nooit uitgeleerd, steeds zijn er weer nieuwe uitdagingen waar je in mee moet gaan. Natuurlijk heeft de Baak de expertise, maar door veranderingen moet je weer bijdraaien. Je leert zo ook van elkaar, dat maakt de samenwerking erg inspirerend en menselijk."

Resultaten

"Ik ben me er nu heel bewust van of ik de juiste persoon op de juiste klus heb. Ik ga geen dingen proberen waarvan ik weet dat de slagingskans klein is. Ik zie ook wel dat de teamleiders moeite hebben de duidelijkheid van het profiel vast te houden. Ze gaan twijfelen omdat iemand dan niet hetzelfde is als henzelf. Maar als je werkpaard nodig hebt, heb je die nodig. Er zit nu meer structuur achter de inzet van mensen. Het is een natuurlijk proces, je gooit niet in 1 keer je hele bedrijf om. Je stuurt langzaam naar een bepaalde richting. Als er mensen weggaan weet je wat voor iemand je in de plaats wilt. Doordat ikzelf veel inzicht heb, is er geen HRM persoon nodig, dat bespaart kosten.”

Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343-556369 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.

Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Scroll up