PostNL | Innovatief Ondernemen

News Detail

"Deze training is echt anders, dit hebben we nooit eerder gedaan. De deelnemers werden uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden. En ze leerden om elkaar effectief te ondersteunen en aan te moedigen. Naast een aantal modules werkten de deelnemers aan een innovatieve businesscase inclusief het betrekken van een sponsor op hoog niveau. Dat maakt dat er ook echte resultaten kwamen" - Emma de Kleer, senior programmamanager Training & Development bij PostNL

Hoe kun je als organisatie innovatiever worden?


PostNL wil een klimaat creëren waarin nieuwe ideeën tot ontwikkeling komen. Hoe meer mensen bekend zijn met een ‘mindset’ die gericht is op ondernemen en vernieuwen, hoe groter de kans is dat de totale organisatie innovatiever wordt. De Baak ontwikkelde daarom een programma voor 140 medewerkers van totaal verschillende disciplines.

Kansrijke producten ontwikkelen


De modules werden ingericht rondom de competenties innovatiekracht, ondernemerschap en strategisch denken. Daarnaast werden de deelnemers uitgedaagd om een nieuw product op te zetten. Tijdens deze business case leerden ze anders te kijken door letterlijk naar buiten te gaan. Want creatieve nieuwe oplossingen bedenken vraagt vaak om het loslaten van bekende patronen. Thema’s die hierbij aan bod kwamen zijn: open waarnemen versus alleen je interpretatie zien, al je zintuigen gebruiken versus gesloten zijn en nieuwe informatie tot je nemen versus bevestiging van de ideeën die je al hebt.

De trainers stuurden op praktische toepasbaarheid. Zo leerden de deelnemers hun creatieve ideeën werkelijk om te zetten in concrete plannen, met het krachtenveld van bestaande structuren, weerstand en voortgang dat heerst binnen iedere organisatie, in het achterhoofd. Dat zorgde ervoor dat er ook echte resultaten kwamen. De deelnemers presenteerden hun concepten tijdens de laatste module aan een jury. Zij bepaalden welke ideeën daadwerkelijk uitgevoerd werden.

“Als je blijft denken wat je dacht en blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je had. Met andere woorden: soms moet je iets fundamenteel anders durven te doen voor het beste resultaat.”
- Michiel Res, senior programmamaker en trainer bij de Baak

Dit filmpje gaat over een module uit het programma:

Opbrengst 


Emma de Kleer: "Een deelnemer vertelde me dat hij nu weet dat de beste ideeën niet per se op kantoor tot je komen; je hoofd leegmaken in de natuur, al is het maar door een uurtje te wandelen, werkt heel goed. In andere omgevingen ben je geneigd meer op je gevoel af te gaan. Hierdoor krijg je andere inzichten. Naast vertoeven in de natuur met specifieke oefeningen gingen de deelnemers ook de stad in om kunst, cultuur en trends te bestuderen. Alles wat ze meemaakten, werd onder begeleiding van de trainers terugvertaald naar ons bedrijf. Na zo’n proces van opengaan moet je je ideeën namelijk wel omzetten naar een businesscase, en het politieke krachtenveld weten te bewerken en je ideeën goed en overtuigend weten te presenteren. ”

Resultaat


“We meten het resultaat door de mensen rondom de deelnemers vooraf en achteraf een 360o-feedback te laten invullen. Daarnaast presenteren de deelnemers hun businesscases aan hun eigen manager en het senior management van PostNL. Zo wordt het ook voor hen goed zichtbaar waar de groep potentials op het gebied van innovatief ondernemerschap staat. Dit programma werkt als een olievlek, de nieuwe houding van de deelnemers beïnvloedt hun collega’s waardoor het klimaat binnen de rest van de organisatie ook verandert.”

Verfrissende aanpak


“De deelnemers vonden het programma een vernieuwende en leerzame manier om te kijken naar innovatie. Het was een eyeopener om zaken als kunst en natuur te benutten om ruimte in je hoofd te creëren. Ook kwamen zij tot het inzicht dat innovatie niet een overall-plan voor je hele bedrijf hoeft te omvatten, dat je bijvoorbeeld ook al geld kunt besparen door kleinere zaken. En ze vonden het spannend en leuk om aan de businesscase te werken."

Benieuwd naar de mogelijkheden?


Wil je weten of een incompany training geschikt is voor jouw organisatie? Onze adviseurs staan voor je klaar. Bel gerust voor meer informatie: 0343-556369 of mail naar advies@debaak.nl.

Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Scroll up