PostNL | Young Executives- Incompanytraject

News Detail

Joris en Kim zijn beiden deelnemer van een incompanytraject van het Young Executives Program (YEP) bij PostNL. Ze zijn hoogopgeleid en ambitieus en zoekende wat ze willen. "Daar helpt YEP van de Baak bij. We worden gedwongen om bewust te kijken naar ons leerproces."

Over PostNL zijn ze erg positief. "Bij PostNL kun je je echt ergens in vastbijten. Je bent gedurende een langere periode werkzaam in verschillende functies. Dit geeft je de mogelijkheid om de afdelingen waar je werkt goed te leren kennen." Kim koos dan ook bewust voor PostNL. Joris niet per se. 'Na een studie Rechten en verschillende stages heb ik bij PostNL gesolliciteerd. Het Young Executives Program sluit goed aan bij wat ik wil en wat ik kan, het was een schot in de roos. Toch weten veel mensen niet waar ze voor solliciteren. Pas als ze er zitten weten ze waar ze beland zijn. Bij PostNL kwam ik midden in een reorganisatie terecht. Dat was enorm leerzaam."

Proactieve houding en confronterende opdrachten

De YEP wordt helemaal door De Baak uitgevoerd. Door het volgen ervan bereiden leidinggevenden zich voor op hun carrière. Dat daarbij persoonlijkheidsvorming en reflectie sterke componenten zijn, was geen verrassing. "Confronterende opdrachten waren voor mij een opluchting. Het was soms heel moeilijk, maar achteraf was ik altijd blij dat het me gelukt was. Wat ik bij de Baak leer, kan ik bij PostNL wel heel goed gebruiken. Mijn loopbaan bij PostNL staat niet vast, ik moet hem zelf creëren. Dat valt niet altijd mee maar YEP leert me mijn eigen ruimte te nemen."

Vraagstukken

Joris vertelt dat hij leert om met vraagstukken aan de slag te gaan als: Hoe profileer ik me? Waar haak ik op aan? Hoe stel ik me assertief op zonder anderen het gras voor de voeten weg te maaien? Kim beaamt dit en voegt toe: "Het is aan jou hoeveel je hier in investeert of wilt investeren. Het netwerk waar je aan werkt is iets dat je echt zelf doet en dat vereist een proactieve houding en een doelgerichtheid. Weten wat je wilt is daarin belangrijk, dan ga je kansen zien en wordt het leuk om die ruimte te pakken."

Intensieve reflectie

Maar YEP doet meer dan persoonlijkheidsverdieping. De voorbereiding op het leidinggevende gedeelte van de carrière van de deelnemers vormt een belangrijk deel van de trainingen. Politiek handelen is daarin niet onbelangrijk. Kim: "PostNL is een dynamische organisatie die niet zelden onder druk staat. Er kunnen banen op de tocht staan en dat raakt soms ook directe collega’s, YEP-ers of jezelf. Ik denk goed na hoe ik hier met anderen over praat en hoe ik met kwetsbaarheid van anderen omga. Met name de sessies met de intervisiegroep dragen hier aan bij. Je komt constant op een grens tussen jezelf en anderen. Hoe positioneer je jezelf dan en waar leg je de nadruk op in een gesprek? Op die vragen weet ik nu veel beter antwoord te geven. Het sparren over situaties uit je werkomgeving samen met andere YEP-ers helpt hierbij heel erg, die reflectie kom je op de werkvloer niet vanzelf tegen."

Schakelen zonder je eigenheid te verliezen

Voor Joris waren de gesprekken met een acteur erg waardevol. "Tijdens een training over 'botsen in leidinggeven' heeft die acteur me de ogen doen openen. In die situatie zie ik echt de waarde van de YEP, je zit niet elke dag met een acteur je werk te oefenen. Ik kreeg de tijd om stil te staan bij wie ik ben en waar ik naar toe ga en hoe mijn handelen me daar kan brengen of juist belemmert. Dat zijn moeilijke dingen die niet in de functieomschrijving staan, maar vitaal zijn bij de kwaliteit van mijn functioneren. Op mijn leeftijd een leidinggevende positie, dat is best opmerkelijk! Ik krijg veel verantwoordelijkheid. Die mag ik dragen, maar dat moet ik dan wel kunnen. Het is de kunst bij leidinggeven een gezonde balans te vinden tussen respect geven en nemen. Dat proces is erg belangrijk: hoe verhoud ik me tot de ander? Hoe schakel ik zonder mijn eigenheid te verliezen? Hoeveel respect geef je om respect te ontvangen? Natuurlijk maak je fouten. Het gaat erom hoe je met die fouten om gaat en dat je het de volgende dag beter wilt doen. Wat ik ervan leer is hoe ik anderen kan benaderen."

Elkaar uitdagen

De YEP biedt de ruimte om de spanningen in jezelf en op de werkvloer te ervaren en er op te reflecteren. Je staat stil bij waar je staat en wat je nodig hebt om de volgende stap te maken binnen je eidinggevende rol. Volgens Kim is het ook een kwestie van aftasten. "Elke dag zie je nieuwe dingen. Het leuke aan PostNL en YEP is dat je ook in aanraking kunt komen met interessante nevenactiviteiten. Zo kun je bijvoorbeeld events organiseren voor het bedrijf die buiten je normale werkzaamheden of afdeling vallen. Ook zijn er meerdere mogelijkheden om je met YEP-ers onderling uit te dagen door bijvoorbeeld een actueel vraagstuk samen aan te pakken. Dit vind ik erg leuk en het zorgt ervoor dat ik me betrokken voel bij het bedrijf." 

Coaching voor persoonlijke kwesties

Ook individuele coachinggesprekken maken deel uit van het YEP. Daar leren deelnemers zich uit te spreken en een stapje terug te doen. "Even uit je baan, even terug. Jezelf een spiegel voorhouden, daarbij is de coach onmisbaar", zegt Joris. "In een groep vind ik het soms moeilijk me kwetsbaar op te stellen. Dan biedt de coach ruimte om mezelf te laten zien. Ook al is de insteek dat we het met de groep moeten doen. Ik vind die balans mooi: van de groep naar coaching en weer terug."

De Baak is o.a. gespecialiseerd in incompanytrajecten met Young Talents.

Bekijk een video van PostNL over dit programma:

Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Scroll up