Uitdaging opgelost! Innovatietraject met de gemeente Utrecht

News Detail

In 2014 werd de Baak door de Gemeente Utrecht gevraagd om haar innovatievermogen verder te versterken. We waren het er allen over eens dat je innovatie niet leert buiten de praktijk, aangezien het werkelijk moeten opleveren, en al het gedoe dat daarbij komt kijken, een belangrijk onderdeel is van innoveren. We willen per slot van rekening niet eindigen met een muur vol goed bedoelde post-its.

Casus Fietsparkeren

We zijn in het eerste jaar gestart met het fietsparkeerprobleem van de stad. Waarom parkeren mensen hun fiets niet netjes in de daarvoor uitgegraven fietskelders?  We hebben Design Thinking als methodiek gekozen aangezien het perfect aansluit bij de ambitie om samen met de burger te creëren. De gemeente heeft het traject vastgelegd in het onderstaande filmpje.


Resultaat

Het concrete resultaat van het traject is goed waarneembaar op De Drift: Een straat aan een gracht met universiteitsgebouwen waar altijd erg veel fietsen stonden. Een inzicht hier was dat studenten naar college gaan om elkaar te ontmoeten, en de oplossing daarmee een sociale insteek moest hebben. Kan je studenten helpen elkaar te ontmoeten op zo'n manier dat ze hun fietsen automatisch anders weg zetten? Je ziet nu bankjes, waar studenten zelf ook van zeggen dat je fietsen daar niet tegenaan zet, en de sociale routing is aangepast. 

de_drift_fietsparkeren

Maar wellicht nog belangrijker is dat het traject bijzonder enthousiast is ontvangen door de 'deelnemers' die de mindset en vaardigheden in hun dagelijks werk inzetten: minder beleidsnotities, meer contact met gebruikers, en meer experimenteren.  Ondertussen zijn er al verschillende vervolgtrajecten geweest waarbij oud-deelnemers worden opgeleid tot facilitatoren. Innovatie komt hiermee steeds meer in het menselijk DNA van de organisatie.

Meer informatie? Stuur een mail naar innovatie@debaak.nl.


Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close
Scroll up