Brainstorm eens anders

News Detail

Traditioneel brainstormen werkt niet altijd. Juist omdat de groepsleden elkaar te veel afleiden. Je krijgt dan ‘production blocking’. De gedachtengangen, de bijsturing en aanvullingen van anderen leiden je dan juist af om je eigen vernieuwende ideeën te formuleren. Maar ook met een groep kun je het op verschillende manieren aanpakken. Brainstormen is trouwens niet romantisch met 'de voeten op tafel en pizzapunten'. Het is gewoon productie draaien. Wat kun je doen?

Concrete vraag

Formuleer één korte, eenvoudige en concrete vraag: bv ‘Hoe zorgen we dat afdelingen meer samenwerken? Hoe zorgen we dat afdelingen meer zichtbaar zijn? Hoe zorgen we voor een cultuur waarin we elkaar durven aan te spreken? Gebruik dan eens de volgende 5 brainstorm methodes:

1. In je eentje

Brainstorm in je eentje; schrijf je ideeën op zonder er eerst kritiek op te hebben. Doe dat niet in één keer achter elkaar maar neem er een week lang iedere dag vijf minuten voor.

2. In stilte

Brainstorm in stilte; als je het toch met een groep wilt doen, hou dan allemaal een kwartier je mond. Ga googelen of blader door een boek. Wissel pas later uit.

3. Met beelden

Brainstorm met beelden; je maakt veel meer ruimte voor nieuwe verbindingen en patronen als je tekent of op een andere manier ideeën beeldend vormgeeft. Wees blij dat je niet kunt tekenen want brainstormen gaat over imperfecte ideeën. Je kunt ook bladeren in magazines of 'googelen' en beelden die je op het onderwerp aanspreken uitknippen of printen en bij elkaar leggen. Ook dat leidt tot nieuwe ideeën.

4. Met buitenstaanders

Brainstorm met buitenstaanders; diversiteit leidt tot betere en snellere probleemoplossing. Haal mensen van andere afdelingen, met een andere achtergrond (jong en oud, man en vrouw, autochtoon en allochtoon, etc.) en het liefst ook van buiten je organisatie.

5. Voor de kwantiteit

Brainstorm voor kwantiteit; door direct kwalitatieve eisen te stellen rem je het proces van productie af. Neem je voor om binnen vijf minuten twintig ideeën te produceren.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up