Hoe speel jij de tweede helft?

News Detail

Voor voetballers is dat geen vreemde vraag. Stel je dezelfde vraag over de tweede helft van iemands loopbaan, dan kun je wazig aangekeken worden.

Voetballers trainen behoorlijk hard om 2x45 minuten voluit te presteren. In de rust staat de coach in de kleedkamer om ze uit te kafferen of een peptalk te houden en samen te overleggen hoe nu verder. Bij voetbal wel, maar trainen we in ons werkleven ook zo hard?

Dwars voor de goal gaan liggen

Hoe het spel verder wordt gespeeld, hangt af van de stand bij de rust. Als je op winst of gelijkspel staat, wordt het dan verdedigen en dwars voor de goal liggen om je winst te behouden? Is dat dan nog wel leuk voetbal? Die afweging kun je bij je werk ook hebben. Een ding is zeker: je moet de rust gebruiken om daar eens goed over na te denken. Om op adem te komen en je af te vragen wat je eigenlijk wilt in die tweede helft.

Time-out

Ik heb daar prachtige voorbeelden van gezien. Vrouwen die zeiden: mijn gezin loopt op rolletjes, de kinderen zijn het huis uit, nu ben ik aan de beurt. Of mannen die hun fietsje pakten en er een maand op uit trokken om hun gedachten te ordenen, ver van het steeds drukker wordende werkleven. Zo kun je het midden van je leven ook gebruiken, even een time-out, niet voortdurend maar doorhollen.

Tweede helft anders doen?

Nu langer doorwerken voor de meesten van ons aan de orde is, wordt die tweede helft steeds belangrijker. De vraag speelt: ga ik dat op dezelfde manier doen als de eerste helft? Zijn de omstandigheden nog hetzelfde? Wil ik nog wel hetzelfde als toen ik 38 was?

De tijd nemen

Twee dingen zijn vrij zeker: de eerste helft is nooit hetzelfde als de tweede helft en je moet de tijd nemen om daar eens goed over na te denken. Zeker omdat er in het werkleven geen vaste rust is en geen kleedkamer met een coach die je uitkaffert of een peptalk houdt: daar moet je zelf voor zorgen. Anders dan bij voetbal weten we wat werk betreft vooraf al dat de wedstrijd een verlenging heeft gekregen en daarin wordt meestal niet het mooiste voetbal gespeeld.

Roer om of aanpassen?

Als de tweede helft ‘anders’ moet, moet dan rigoureus het roer om of ga je stap voor stap aanpassen? Het vraagt van je om eens strategisch na te denken over de korte en de langere termijn, dat is niet eenvoudig in een wereld waar verandering de enige constante is.

Plezier in je werk

Bij voetbal is het nog betrekkelijk eenvoudig, een afgebakend speelveld en heel duidelijk winst en verlies. In het werkleven heb je talloze keuzes: ander werk, andere ambities, een verstandig compromis? Wat is belangrijk in die 2de helft? Je eigen werkplezier, dat zeker. Plezier in je werk is de meest steekhoudende garantie voor duurzame inzetbaarheid. Daarnaast speelt zingeving een belangrijke rol: waar doe ik het eigenlijk voor? Wat betekent dat werk van mij, voor anderen, welk waarde voegt het toe?

Goede tweede helft

Misschien is er een lang gekoesterde ambitie. Als je daar iets mee wilt, moet je het nu doen. Tenslotte gaat het over een langetermijninvestering die je doet in je tevredenheid. Voetballers zijn daar op voorbereid; die trainen erop ook een goede tweede helft te spelen. Of ze komen tot de conclusie dat in een klasse lager het spel eigenlijk veel leuker is en stellen hun ambities bij. Of ze worden coach van een jeugdteam.

Was je maar voetballer geworden, dan wist je nu wel waar je aan toe was.

Door David Jan van Stolk trainer en coach bij de Baak.Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up