Tips voor de ervaren senior die wat anders wil (of moet)

News Detail

Als senior heb je veel te melden aan een nieuwe manager of een nieuw bedrijf. Dat heeft met kennis en werk- en levenservaring te maken. Het vraagt er alleen wel om dat je je leeftijd op een goede manier benadrukt. Als je die levenservaring als een voordeel kunt presenteren verandert er al veel, mits je oppast voor de valkuilen die er ook zijn.

1. Buig vooroordelen om in voordelen. Hoe hijgerig en trendy je dat constante gedoe met smartphones, getwitter en Facebook ook vindt, als je er mee kunt bewijzen dat je bij de tijd bent gebleven is de eerste horde al genomen.

2. Meet je ervaring breed uit en moffel je leeftijd niet weg. Laat dus gewoon zien hoeveel ervaring je hebt en waar je die allemaal opdeed. Laat zien dat je ervaring je een stabiele factor maakt in een onrustige tijd; formuleer de toegevoegde waarde ervan.

3. Bij de tijd blijven betekent niet dat je jezelf hoeft te verloochenen. Je bent wie je bent en je hebt de leeftijd. Doe niet alsof je een jongere bent, maar zorg wel dat je van de jongste ontwikkelingen op de hoogte bent.

4. Zorg dat je veel beter in je vak bent dan toen je 40 of 50 was. Lees meer vakliteratuur, volg meer opleidingen houd jezelf samen met andere senioren scherp zodat zichtbaar is dat je beter bent dan toen je 45 was.

5. Ontslagen buiten je schuld? Laat zien wat je daarvan geleerd hebt. Voor een toekomstige werkgever of manager is het aantrekkelijk om een medewerker te hebben die met tegenslagen weet om te gaan, die door kan zetten als het even tegen zit.

6. Laat niet merken dat je het allemaal al eens meegemaakt hebt. Het maakt een eigenwijze indruk en zou ook wel eens kunnen doorgaan voor een superioriteitsgevoel. Er valt nog een boel te leren en elke situatie is anders…

7. Ook al zou je de vader of moeder van je toekomstige collega kunnen zijn, neem die rol niet aan. Je bent een ander individu met een andere leeftijd en je hebt andere dingen meegemaakt in het leven.

8. Bevorder discriminatie (= bevorder onderscheid). Laat niet alleen zien welke voordelen er zijn van je gevorderde leeftijd, maar doe er ook in de praktijk wat mee: ga lesgeven aan jongere collega’s, word mentor/coach.

9. Heb je dat hoge salaris echt nodig? Hecht je echt aan die oude functiegroep ? Of is leuk bevredigend werk belangrijker voor je, je hebt de belangrijkste uitgaven waarschijnlijk toch al gehad.

10. Doe aan tevredenheidsmanagement. Noteer elke dag waarover je tevreden bent in wat je deed, dacht of ervaren hebt. Niets is aantrekkelijker dan een gelukkig mens.

Door David Jan van Stolk trainer bij de Baak.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up