Waarom hebben de Zweden bijna geen burn-outs?

News Detail

Je wilt het allemaal voor elkaar hebben. De touwtjes in eigen handen. ‘Gewoon goed’ is voor jou niet goed genoeg. Je legt de lat hoog voor jou en jouw omgeving. En je vindt het maar wat irritant als anderen het niet zo nauw nemen met die hoogte. Maar hoge eisen zorgen ook voor problemen en daar wil je vanaf. Waar is de balans?

Toewijding is je kracht, maar tegelijkertijd ook je valkuil. De Zweden hebben daar een oplossing voor: lagom! ‘Lagom är bäst’ om precies te zijn. Dat betekent 'Net genoeg is het beste'. En ook in hun werk passen de Zweden dat toe: ze werken niet te weinig, maar ook niet te veel. Voor hen geldt: gewoon goed is goed genoeg.

Een duurzaam alternatief voor de graaicultuur

Op knack.be beschrijven ze lagom als ‘een duurzaam alternatief voor de graaicultuur en het consumentisme, de vereenzelviging van een minder competitieve, meer medelevende maatschappij waarin consensus en gelijkheid centraal staan.’

Misschien ben jij wel lagom zonder het zelf te weten? Heb je een jurkje van H&M? Of een Billy Boekenkast van Ikea? Deze Zweedse bedrijven gebruiken lagom voor een eigen soort ideologisch geïnspireerd consumentisme waarbij je functionele kleren of meubels koopt, die leuk zijn, maar toch ook weer niet té leuk... Ze zijn goed genoeg.

Niet levensvatbaar? De stekker eruit!

De agile, lean of scrum methode kent eigenlijk ook een stukje lagom. Namelijk een MVP, een Minimum Viable Product. Een MVP is een product dat net goed genoeg is om de markt op te gaan maar nog niet helemaal perfect. Een MVP is in die werkwijze heel erg waardevol. Aan de hand van een MVP bepaalt een team of er wel of geen muziek zit in een concept. Valt een MVP niet in de smaak? Dan is een MVP in die vorm niet levensvatbaar en kunnen ze besluiten de stekker uit het project te trekken. Ze hoeven dan niet de volledige versie van het product te ontwikkelen en besparen zo een smak tijd en geld. Lagom toch?

Perfectionist én in je Kracht

Zou jij die lat eigenlijk ook wel eens wat lager willen leggen? Wat meer los willen laten? Zodat je echt eens rustig voor je eigen werkzaamheden kunt gaan zitten. Je even niet voor alles en iedereen verantwoordelijk voelen. En lukt dat je niet door simpelweg ‘lagom’ te leven? Met Perfectionist en in je Kracht vind jij de juiste balans! Ontdek in onze training hoe je blijft werken vanuit je kracht, zonder jouw kwaliteiten als perfectionist te verliezen. Sta meer veerkrachtig en ontspannen in het leven. Zo leer je tijd en kwaliteit optimaal te gebruiken. Je hebt meer invloed op je eigen ontwikkeling en je kunt een optimale bijdrage leveren aan jouw organisatie. Jij bent de inspiratiebron voor jezelf en jouw omgeving.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up