Het 'Grassroots Leadership' van Dennis Karpes

News Detail

Changemaker met 'Think Different' als mantra!

Dennis Karpes is hét voorbeeld van iemand die succesvol zijn droom najaagt en mensen weet te inspireren en tot actie aan te zetten. Iemand die vanuit nieuwe inzichten, met respect voor wijsheden uit het verleden, werkt aan een duurzame toekomst. Hij wil de wereld veranderen. Wie is deze changemaker met een businessachtergrond die ‘think different’ als mantra heeft? Hij is de keynotespeaker op 18 juni bij het Baak event Stand Still. Be Wise. - Grassroots Leadership.

Zo’n 19 jaar geleden belde Dennis Karpes zijn baas bij Levi Strauss met de boodschap: “Ik kom vandaag niet.“ In één dag zette Karpes een vooruitstrevend concept op papier: Dance4Life. Een volstrekt nieuwe manier om jongeren uit de hele wereld te wijzen op de gevaren van aids en hiv. Niet de zoveelste voorlichtingscampagne, maar een inhoudelijk energiek en educatief scholierenprogramma dat tieners raakt en uiteindelijk uitmondde in een dansfeest. Karpes wist wereldberoemde sterren en dj’s als Tiësto aan zich te binden.

Met simpele acties mensen in beweging krijgen

Vanaf dat moment wilde hij alleen nog maar voor de inhoud gaan en inmiddels zet hij zich als bevlogen sociaal ondernemer in om grote wereldproblemen op een innovatieve manier te helpen oplossen. Dance4Life is een succesvol voorbeeld van een concept dat groot werd door iemands vermogen om met simpele acties een beweging te starten die mensen aantrekt omdat zij zich betrokken voelen bij het einddoel. Een grassroots beweging. Ook binnen een organisatie kun je, wanneer je bevlogen bent over een idee beweging veroorzaken.

Van spijkerbroeken naar wereldverbeteraar

Het bedenken van ideeën en het verkopen ervan zit Dennis in zijn bloed. Alles wat hij aanraakt lijkt te veranderen in goud. Hij stond bijvoorbeeld als marketingdirecteur aan de wieg van het duurzame spijkerbroekenmerk Kuyichi. Dance4Life ontwikkelde Dennis in een vlaag van grote inspiratie. Een plan waarin zijn drie grote liefdes samenkwamen: Afrika, dancemuziek en multimediatechnologie. Hij stopte in eerste instantie eigen geld in het idee en had binnen een halfjaar met behulp van overheid, corporate sponsors, mediapartners en hiv-organisaties de financiering en de organisatie definitief rond.

“Je zou me best een dagdromer kunnen noemen.”

Vanaf dat moment had hij zijn pad gevonden en inmiddels zet hij zich in om grote wereldproblemen op een innovatieve manier te helpen oplossen. Het succes bracht hem in contact met internationale leiders van naam en faam. “Ik ben zelf soms verbaasd over hoe dat in zijn werk gaat”, vertelt hij. “Opeens stond ik geprogrammeerd op bijeenkomsten tussen sprekers als Richard Branson en een Nobelprijswinnaar om over mijn visie te praten.” Hij werd in 2008 benoemd tot Young Global Leader, een exclusief en invloedrijk genootschap van werelds meest in het oog springende leiders. Andere YGL’s zijn of waren o.a. Larry Page en Sergey Brinn (oprichters Google), Mark Zuckerberg (oprichter Facebook), Evan Williams (CEO Twitter) en koning Willem-Alexander. Zijn organisatie Justdiggit wordt ondersteunt door ambassadeurs als Desmond Tutu, André Kuipers, Floortje Dessing en meer.

“Wij informeren, inspireren en activeren de wereld om te handelen.”

“In 2009 ontmoette ik een kunstenaar en uitvinder Peter Westerveld. Peter die geboren en getogen is in Afrika, bracht mij in de wereld van landschapsherstel. Samen met hem heb ik in 2010 Justdiggit opgericht, dat zich inzet om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door te graven kan regenwater weer de grond in, waardoor droge gebieden vergroenen en de aarde zichzelf kan herstellen. “Via onze movement informeren, inspireren en activeren we de lokalen en de boeren in Afrika, maar ook de wereld om te handelen. Dat doen middels de inzet van creatieve campagnes, ambassadeurs, events, muziek, kunst en crowdsourcing. We stimuleren de plaatselijke bevolking om in beweging te komen en het zelf te doen. Als inderdaad gebeurt wat ik allang gezien heb dat kan gebeuren, dan gaan we geschiedenis schrijven.”

Karpes is niet alleen een bevlogen sociaal ondernemer maar ook een story-teller die mensen inspireert zelf hun ideeën waar te maken. Recente deelnemers van het Young Executives Program van de Baak kennen hem van zijn bijdrage aan het programma.

Dit artikel verscheen naar aanleiding van het event 'Stand Still. Be Wise. - Grassroots Leadership' op 18 juni 2019 bij de Baak. Dennis gaf daar de masterclass Think Different.

Wij zijn de Baak. Hét trainingsinstituut voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling voor hoogopgeleide professionals. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Scroll up