Uitwaaien of inwaaien?

News Detail

In drukke tijden met een lange to-do lijst is rust pakken vaak lastig. Toch is het paradoxaal genoeg precies wat je dan het hardste nodig hebt. Een stukje wandelen bijvoorbeeld schept ruimte om door te kunnen gaan. Maar wat is beter, wandelend uitwaaien of wandelend inwaaien?

Uitgerust rust pakken

Als je moe bent van alles wat je doet en alles wat er nog moet gebeuren, neem je doorgaans geen gas terug juist vanwege alles wat er moet gebeuren. Het lijkt wel of je uitgerust moet zijn om te kunnen beslissen om te stoppen of te vertragen. Maar je kunt ook je eigen duwtje in je rug creëren.

Lege ruimte inplannen

Een voorbeeld van zo ‘n duwtje in de rug is om met jezelf een afspraak te maken iedere dag een reflectie of stilte moment in te plannen in je agenda. Dat kan een begin zijn van een omkering. Hoe? Het is een manier om op de voorhand focus en rust te creëren, zodat je niet achteraf de dingen die fout gaan moet fixen. Begin er gewoon mee, al lukt het je niet iedere dag.

Uitwaaien

Een veelgebruikte manier is om een eindje te gaan wandelen. Liefst aan het strand of elders in de natuur. Uitwaaien heet dat. Maar wat gebeurt er feitelijk tijdens uitwaaien? Het wordt langzaam stiller in je hoofd en na een tijdje komen er nieuwe ideeën op of dingen die je was vergeten of een beeld van mensen met wie je een specifiek probleem kunt overleggen. Alsof er een nieuwe wind door je hoofd waait. Al wandelend komen er allerlei frisse gedachten bij je inwaaien, zou je kunnen zeggen.

Je zou het niet verwachten maar In de encyclopedie (Let op: Spelling (deels) uit 1864) staat een definitie van inwaaien: door waaien binnenwaarts komen, door den wind inkomen of ingebragt worden; door den wind omvergeworpen worden; door waaien breken.

Ik ben even inwaaien

Is dit niet prachtig? Maak het jouw woord voor de rest van 2019: regelmatig even inwaaien voor rust en ontspanning, een helder hoofd en frisse ideeën.

Met dank aan Cornalien Stolker, trainer bij de Baak

Uitwaaien of inwaaien. Aan jou de keuze. Wil je jouw persoonlijke leiderschap verder ontwikkelen en je leervraag eens uitdiepen met een van onze adviseurs? Maak dan een afspraak voor een wandelend adviesgesprek in Noordwijk of Driebergen.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Anderen bekeken ook:

Scroll up