Je leven vullen is gemakkelijker dan je leven vervullen

News Detail

In de dagelijkse hectiek van werk vergeten we wel eens wat ons werkelijk inspireert en wat de kwaliteit van ons bestaan bepaalt. Mensen die achteraf terugkijken naar hun leven hebben dikwijls meer spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben, dan de fouten die ze maakten.

Vaak zijn dat kleine dingen: meer aandacht schenken aan mensen om je heen, meer tijd nemen om plezier te maken. Of ze zeggen: ‘ik had zo graag X gedaan, maar heb er de tijd niet voor vrijgemaakt.’ Voor een vervuld leven hoef je dus vaak niet alles om te gooien, maar alleen meer intensiviteit of verfijning brengen in wat je nu al doet. Hier volgen 5 tips voor een vervuld leven, ook op het werk.

1. Vanuit welke waarden wil je leven en werken? 

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun waarden. Die krijg je voor een groot deel mee vanuit je opvoeding en je omgeving. Maar leef je momenteel wel jouw persoonlijke waarden of leef je die van een ander of van een opvattingensysteem uit het verleden? Tijd om jouw waarden opnieuw te benoemen en jezelf er op af te stemmen. Dat kunnen zijn rechtvaardigheid, creativiteit, integriteit, openheid, vertrouwen, verbinding, etc. Kies er 3 voor je privéleven en 3 voor je werk, maar alleen degene die een gevoel van enthousiasme oproepen, waar je hart open van gaat staan. Schrijf vervolgens 4 dingen op die je anders gaat doen om meer in overeenstemming te leven met je waarden. Plan in je agenda meerdere momenten waarop je dit checkt en of je het ook echt gedaan hebt. En stuur bij als je merkt dat je de lat te hoog hebt gelegd. Hou het spontaan en luchtig.

2. Sta stil bij bewust genieten

In deze tijd van volle agenda’s en waarbij we van afspraak naar afspraak vliegen vergeten we nogal eens om bewust te genieten van de mooie momenten in het leven. Het lijkt erop dat we liever bezig zijn met onze ‘to do’ lijsten en onze mentale dialogen. Wist je dat wij slechts 1% originele gedachten per dag hebben en de rest herhaling is? Je denken effectiever gebruiken is een eerste stap naar meer genieten: denk bewust over je probleem of uitdaging na, beslis, schrijf eventueel de uitkomst op en laat het los.

Een tweede stap is het idee loslaten dat je tijdens je werk niet mag genieten. Dat je alleen betaald krijgt voor niet-geniet tijd en 'hard je best doen'. Genieten is een staat van openheid die juist op het werk ook goed van pas komt. Intuïtieve nieuwe ideeën komen dan veel eerder bij je op. Dus, geniet van vergaderingen en de eigenheid van alle mensen die daar aanwezig zijn, geniet van zitten typen achter je bureau met een geurend kopje thee of koffie of geniet van het uitzicht door je raam. En als daar lelijke gebouwen staan, valt er altijd wel iets moois te ontdekken, al is het maar de kleur van de bakstenen. Je kunt zelfs genieten van de dialoog tijdens een meningsverschil. Of van het gevoel ‘verloren’ te hebben of teleurgesteld te zijn.

Een voorwaarde voor bewust genieten is dat je voelt wat er is en dat je de ruimte neemt om te zijn wie je bent. Je gaat er dan vanuit dat er niets verbeterd hoeft je worden aan jou of aan het moment. Dat kun je thuis oefenen met o.a. ontspanningsoefeningen of mindfulness. Gek genoeg levert het vertragen - wat voor genieten en dus meer vervulling nodig is - je meer productiviteit op dan sneller gaan werken. Het gevolg is namelijk dat je slimmer gaat werken en op de lange termijn beter af bent.

3. Angst als positief teken opvatten 

Welke bezigheden (ook buiten je werk!) geven je een geluksgevoel? Waar wil je vanuit spontane nieuwsgierigheid meer van weten? Deze en vele andere vragen brengen je bij je passie, je talent en je kwaliteiten. Kijk in hoeverre deze tot hun recht komen in je werk en vooral welke je meer wilt ontwikkelen. Niets is meer vervullend dan dat je voor jezelf een uitdaging hebt overwonnen. Daar komen altijd angst en discipline bij kijken. Ons advies: voel de angst, en doe het toch! Want angst is een teken dat je aan het leren en ontdekken bent. Laat je daarnaast niet ontmoedigen door tegenslagen, gebruik telkens je creativiteit om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.

4. Wat is jouw 'purpose' in het leven? 

Voor sommigen mensen is een voortkabbelend leven met familie en bekenden vervullend, anderen willen iets doen wat ‘hun tijd op aarde’ overleeft. Voor beiden is het aan te raden een doel te zoeken dat je werkelijk inspireert. Dat doel kan overeenkomen met de doelen en waarden van de organisatie waar je werkt, of een persoonlijk doel wat je ook in je werk probeert vorm te geven. Doelen kunnen uiteenlopen: ‘in harmonie leven met mijn omgeving’, ‘voedsel en basisbehoeften voor iedereen’ of ‘de wereld mooier maken en het leven van mensen gemakkelijker maken met mijn product’. Het gaat hier om doelen die te maken hebben met het gevoel van zingeving. Wat is jouw reden van bestaan? Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? In Japan vinden ze dit aspect van het leven zo belangrijk, dat ze er een term voor hebben, namelijk ‘Ikigai’. Hier komen je passie, missie, roeping en beroep/vak samen.

5. Waar is je liefde?

Volgens cultuurhistoricus en filosoof Roman Krznaric heerst er in onze samenleving een eenzijdig beeld over liefde. We zijn gefocust op de romantische liefde waarbij we verwachten dat al onze behoeften kunnen worden vervuld door die ene ware. Vanuit o.a. de Griekse filosofie zijn er meerdere soorten liefde te onderscheiden die betrekking hebben op meerdere mensen en aangelegenheden. Je hebt meer kans op een vervuld leven wanneer je je aandacht verspreidt over al deze verschillende soorten liefde. Dit zijn ze: seksuele hartstocht, vriendschap (bijvoorbeeld tussen gezinsleden, zakenpartners, politieke bondgenoten of kameraden), speelse liefde (lachen en creatief zijn met vrienden zoals kinderen ook spelen), volwassen liefde (begrip tussen mensen en toegewijd zijn aan een ander), onzelfzuchtige liefde (solidariteit), liefde voor de natuur, kunst, hobby, vaderland of ideaal, en eigen liefde.

Mystica Hildegard von Bingen (12 e eeuw) raadde mensen aan dat werk te doen wat het meeste liefde in ze opriep. Dat kan het helpen van mensen zijn, maar ook een project mooi vormgeven of een financiële doorrekening helemaal kloppend maken. Stofzuigen met liefde voor je stofzuiger en je mooie vloerbedekking, of bewegen met liefde voor je omgeving en je lichaam zijn ook goede mogelijkheden om je gevoel van liefde en dus 'vervulling' uit te breiden.  

Een vervullend leven leiden heeft te maken met je innerlijke houding. Ook wanneer de dingen in je leven of op je werk niet gladjes verlopen, kun je aandacht blijven houden voor de zaken die de kwaliteit van leven verhogen.


Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up