Cultuur- en leiderschapsontwikkeling


Aan de basis van een sterke organisatie staan leiders die zichzelf goed kennen, elkaar vertrouwen en verantwoordelijkheid nemen voor de cultuur en koers. Zij spelen een cruciale rol in het vormgeven en versterken van de organisatiecultuur. In een tijd waarin van organisaties steeds meer wordt verwacht en gevraagd is zowel de interne als externe omgeving, is het essentieel dat leiders niet alleen vanuit een gedeelde visie werken, maar deze visie ook actief uitdragen en doorleven.

Onze trajecten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling richten zich op het ontwikkelen dan wel versterken van de collectieve visie op leiderschap en het doorleven van cultuurwaarden. Met als doel om de leiders in jouw organisatie te ondersteunen in het ontwikkelen van een gezamenlijk leiderschapskompas dat hen richting geeft in hun dagelijks handelen en invulling van hun rol. Dit resulteert in leiderschap dat niet alleen inspireert, maar ook bijdraagt aan wie je als organisatie wil zijn en in het behalen van de doelstellingen.

Bij cultuur- en leiderschapsontwikkeling zien we vaak de volgende leerbehoeftes terugkomen:

  • De ontwikkeling van een gezamenlijke visie op leiderschap
  • Een stevig fundament leggen voor duurzame cultuurontwikkeling
  • Een leiderschapskompas creëren dat richting geeft aan individueel en collectief gedrag.
  • De leiderschapsvisie vertalen naar concreet gedrag in de praktijk
  • Verbinding tussen leiders versterken en werken aan een lerende cultuur binnen de organisatie

Een gedeelde visie als ankerpunt
Het fundament voor sterk leiderschap is een gezamenlijke visie. Samen met jouw organisatie ontwikkelen we een helder en gedragen leiderschapskompas. Dit kompas dient als richtinggevende basis voor het leiderschap binnen de organisatie en verbindt principes, waarden en gedragingen met de strategische ambities.

Afhankelijk van de behoeften en ontwikkeldoelen binnen jouw organisatie stemmen we de inhoud en omvang van het traject af. Als er al een bestaande visie op leiderschap is, is het mogelijk om ons te richten op het verder concretiseren of omarmen van de visie en wat dit concreet betekent voor het ontwikkelen van het leiderschap binnen de organisatie.

Cultuur en leiderschap in verbinding
In onze aanpak komen persoonlijke groei en organisatieontwikkeling samen. Met onze trajecten vertalen we de leiderschapsvisie en -principes naar concreet gedrag dat zichtbaar wordt in het dagelijks handelen van leiders. Het ondersteunt leiders in het doorleven en toepassen van het leiderschapskompas. Dit omvat de ontwikkeling van persoonlijke leiderschapsvaardigheden, versterking van verbinding en samenwerking binnen het leiderschapsteam en het vergroten van de impact op de organisatiecultuur.

  • Persoonlijke leiderschapsvaardigheden: versterking van zelfbewustzijn, inzicht in eigen rol, persoonlijke waarden en talenten en hoe deze bijdragen aan organisatieontwikkeling.
  • Verbinding binnen leiderschapsteams: het vergroten van het vertrouwen, de samenwerking en groepsdynamiek.
  • Impact op de organisatiecultuur: ondersteuning bij het authentiek uitdragen als ook het doorleven van de cultuurwaarden en het verbinden van medewerkers aan de strategische doelen van de organisatie.

Door te werken aan zowel individuele groei als ook ontwikkeling op team- en organisatieniveau, helpen we leiders navigeren in een complexe en veranderende omgeving. Dit resulteert in leidinggevenden die richting geven, verbinding maken en een cultuur creëren waarin groei en ontwikkeling centraal staat. 

Weten wat onze trajecten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling voor jouw organisatiedoelen kunnen betekenen?

Onze manier van werken

Wij geloven erin dat de mensen het verschil maken in het verbeteren van organisaties. Met onze ontwikkeltrajecten verbinden we het werkelijk potentieel van mensen aan de ambities van de organisatie waarin zij werken.

Werken in partnerschap

Iedere organisatie heeft eigen ambities en uitdagingen. Daarom werken we samen met jouw organisatie om een programma te ontwikkelen dat aansluit bij de doelen en cultuur van de organisatie. Dit maakt het tevens mogelijk om actuele thematiek, zoals transities, cultuurverandering of samenwerking over afdelingen heen te integreren in het programma. 

Duurzame gedragsverandering

De trajecten gaan verder dan alleen kennisoverdracht. Met onze aanpak zorgen we ervoor dat deelnemers niet slechts begrijpen wat zij leren, maar ook voelen en toepassen, zodat het duurzaam in de praktijk beklijft. Zo realiseren we niet alleen tastbare resultaten op korte termijn, maar bouwen tegelijkertijd aan een solide fundament voor duurzame groei.

Op maat waar nodig

Samen kiezen we de aanpak die het beste aansluit bij de ontwikkelbehoefte van jouw organisatie. Dit geldt ook voor de mate van maatwerk. Dit kan variëren van een standaardprogramma tot volledig maatwerk en alles daartussen in, afhankelijk van de vraag.

Leren bij de Baak

Leren is meer dan het opdoen van kennis. Het is een transformatieve ervaring die hoofd, hart en handen verbindt. Deze benadering zorgt ervoor dat deelnemers niet alleen begrijpen wat ze leren, maar het ook voelen en toepassen in hun dagelijks werk. We richten ons op ontwikkeling van drie niveaus: individueel, team en organisatie. Zo versterken we niet alleen persoonlijke groei, maar dragen we ook bij aan de strategische doelstellingen van de organisatie.

Leren door doen, reflecteren en verbinden
We geloven in ervaringsgericht leren. Dit betekent leren door te doen, daarop te reflecteren, nieuwe inzichten te verkrijgen en opnieuw te experimenteren. De combinatie van kennis (hoofd), emotie (hart) en vaardigheden (handen) vormt de kern van deze aanpak. Hierdoor worden niet alleen vaardigheden ontwikkeld, maar verandert ook daadwerkelijk gedrag.

In onze aanpak staan de deelnemers zelf als instrument centraal. De effectiviteit van de persoon is afhankelijk van drie pijlers:

  • Persoonlijkheid: inzicht in eigen kracht, valkuilen, normen, waarden en overtuigingen.
  • Skills: het ontwikkelen en toepassen van vaardigheden, methoden en technieken.
  • Context: begrip van je rol en positie binnen je omgeving, inclusief de impact op teams, samenwerkingen en het krachtenveld waarin je opereert.

Onze trajecten bieden deelnemers een veilige en stimulerende leeromgeving waarin zij zich kwetsbaar kunnen opstellen, nieuwe vaardigheden kunnen oefenen en reflecteren op hun handelen. Zo doen deelnemers niet alleen nieuwe inzichten op, maar laten ook daadwerkelijk ander gedrag zien.

Koppeling met werkcontext
Het vraagstuk binnen de organisatie bepaalt welk soort ontwikkeltraject nodig is. De meeste van onze incompany programma's zijn modulair opgebouwd. Tussen de modules hebben deelnemers de ruimte om het geleerde in de praktijk te brengen. Zo krijgt het leerproces direct betekenis in hun eigen werkomgeving. In de trajecten onderscheiden we verschillende leerlijnen: individueel, collectief en praktijkleren. 

Centraal staat de verbinding tussen theorie en praktijk. We bieden kennis en modellen die direct toepasbaar zijn op concrete vraagstukken binnen de organisatie. Door te werken met casuïstiek uit de werkcontext van de deelnemers, ontstaat een directe koppeling tussen leren en doen. Dit versterkt niet alleen de impact, maar zorgt er ook voor dat het geleerde duurzaam beklijft.

Duurzaam resultaat
Vanaf de start van het traject worden niet alleen de deelnemers actief betrokken, maar ook belangrijke stakeholders binnen de organisatie. Door hen vanaf het begin bij het traject te betrekken, zorgen we ervoor dat het programma niet alleen aansluit bij de behoeften van de deelnemers, maar ook op organisatieniveau gedragen wordt. Dit bevordert de duurzame implementatie van het geleerde en versterkt de impact op de organisatie als geheel.

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen?

Wil je graag meer informatie over wat onze cultuur- en leiderschapsontwikkelng trajecten voor jouw organisatie kunnen betekenen? Onze incompany adviseurs helpen je graag verder. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Adviesgesprek