Leerfilosofie
We gaan er vanuit dat mensen een groot potentieel met zich meedragen, dat vaak ten dele onbenut is gebleven. ‘Alles is er al’ en hoeft ‘slechts ’hervonden, open en inzetbaar gemaakt te worden.
Bij de Baak geven we jou de ruimte om te ontdekken wat er in je zit.
We gaan er vanuit dat mensen een groot potentieel met zich meedragen, dat vaak ten dele onbenut is gebleven. ‘Alles is er al’ en hoeft ‘slechts ’hervonden, open en inzetbaar gemaakt te worden.
De zoektocht naar verborgen en ‘vergeten’ opties in jezelf gaat vaak gepaard met confrontaties. Je stuit op ‘blauwe plekken’, opgelopen in het verleden. Of er is een groot lonkend perspectief. Hoe dan ook is er lef voor nodig.
Bij de Baak geven we deelnemers de gelegenheid, de kans en de juiste omstandigheden om zichzelf in een veilige omgeving te ontwikkelen. We bieden niet één manier aan. We onderwijzen niet, maar faciliteren een proces voor onze deelnemers. Een dynamiek in een groep, een ‘persoonlijke manier van…’.
De Baak bijdrage houdt niet op als deelnemers of organisaties een training hebben afgerond, maar gaat juist daarna door. Het is een reis, een nieuwe ingeslagen weg. Niet eenmalig iets vinden, maar steeds opnieuw iets vinden en dat openen.
Wat is kenmerkend voor de Baak?
Achterwaarts kijkend
Het citaat van Kierkegaard ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen’ geeft aan dat deze inzichten gebaseerd zijn op een rondgang langs alle open programma’s. Het is geen conceptuele visie die nog vertaald zou moeten worden naar de praktijk. Het is de visie die ‘opstijgt’ uit die dagelijkse praktijk. Door goed en geconcentreerd te kijken naar wat we elke dag concreet doen, wordt de rode draad daarin zichtbaar. ‘Achterwaarts kijkend’ is een van de kenmerken, die we ook wel ‘Baaks’ noemen.
Tegendraads denken
De Baak moedigt aan tot tegendraads denken. Je mag van het vaste pad afwijken, het ongewone accepteren. Veel is ‘een beetje waar, een beetje goed, een beetje nuttig of nodig’. Open staan om de vele, verschillende perspectieven te kunnen en willen zien. Belangrijk is stil te staan bij normen, waarden, zelfinzicht en bezinning. Kenmerkend voor de Baak.
The human side op enterprise
Centraal staat the human side of enterprise. Het individuele belang en organisatiebelang, evenwaardig van betekenis en verbonden. Vanuit een open dialoog en maatschappelijke relevantie.
Nieuwe weg
De Baak-bijdrage houdt niet op als deelnemers of organisaties een training hebben afgerond, maar gaat juist daarna door. Het is een reis, een nieuwe ingeslagen weg. Niet eenmalig iets vinden, maar steeds opnieuw iets vinden en dat openen.
Wat maakt onze trainingen uniek?
Groepen
Een belangrijk aspect van onze trainingen is de mogelijkheid om te netwerken en samen te werken met gelijkgestemde professionals. Dit creëert een rijke leeromgeving waarin je van elkaar kunt leren, inspireren en waardevolle connecties kunt opbouwen.
Dit is altijd zo geweest. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is Thale Bout (mede-grondlegger van de Baak) naar het NTL (in Bethel, VS) gegaan om daar te participeren in de allereerste experimenten met groepsdynamica.
Dat gedachtegoed is nog steeds herkenbaar in ons werk. Het is oud, maar niet ouderwets. Integendeel, leren in groepen biedt fundamentele meerwaarde. Mensen zijn sociale dieren. Inzicht krijgen in jezelf verloopt altijd via de interactie met de ander. ‘Ik en de Anderen’ is niet voor niets een van onze oudste trainingen.
Persoonlijk
De Baak is dé deskundige trainer met oog voor de mens. Bij ons staat zelfreflectie en het delen van perspectieven centraal. Zo hebben we generaties van persoonlijke leiders helpen ontwikkelen. Wij bieden nooit ‘de beste manier’ aan, maar gaan altijd met elke individuele deelnemer op zoek naar een ‘persoonlijke manier van’. In dezelfde training ontdekt en leert iedere deelnemer iets anders. En dat is ook precies de bedoeling.
Aandacht
Trainer zijn bij de Baak betekent daarom aandacht hebben voor al die individuele leerroutes binnen de gezamenlijke context van een leergroep. Het zien en benutten van de groepsdynamiek, antennes hebben voor alle niveaus van interactie. Boven en onder water. Schakelen, spiegelen, interveniëren, loslaten en doorpakken. Een voortdurend proces van intensief aandacht geven aan wat er gebeurt.
Diversiteit & herkenning
De open trainingen zijn gebaat bij een (grote) diversiteit aan deelnemers, omdat dat het
leerklimaat verrijkt. De verschillen in achtergrond, branche of type organisatie maken dat deelnemers als vanzelf ‘gedwongen’ worden om vanuit een ander perspectief naar hun werkelijkheid te kijken. De Baak slaagt er goed in om die diversiteit ook te garanderen: je ontmoet bij de Baak altijd leuke, interessante mensen. Naast diversiteit is er in elk programma ook herkenning. Dat kan zijn op thema, rol/positie, levensfase of branche.
Trainingselementen
Patronen
Terugkerend thema in onze trainingen is het onderzoeken van patronen in/bij jezelf, die je in de loop van je leven hebt opgebouwd en die bepalen/sturen hoe je reageert in bepaalde situaties. Onze trainingen gaan over het vermogen om jezelf te ‘ontkoppelen’ van automatische reacties en reflexen en over het vinden van nieuwe, andere opties. Om op die manier meer keuzevrijheid te ervaren in je dagelijkse werkpraktijk.
Autonomie in verbinding
Een ander terugkerend element in onze trainingen is het (kritisch) uitnodigen van deelnemers om op zoek te gaan naar hun eigen koers, waarde en eigenheid. Om af te pellen waar het werkelijk om gaat en om principes, criteria te vinden die je hanteert in je beoordelingen en beslissingen. ‘Wat vind je er zelf van?’ in de meest waardevolle betekenis van die klassieke vraag.
Vanuit die oriëntatie is vervolgens de vraag hoe je jezelf dan verhoudt tot je werkcontext en tot de vragen, keuzes, dilemma’s die zich daarin aandienen. A sense of purpose vraagt om professionals die zowel persoonlijk als in groepsverband (organisatie) weten wat betekenis heeft, geeft en hoe daar naar te handelen.
Als geen ander weet de Baak deze twee niveaus van betekenis, van mens en organisatie, te verbinden. Kortom: hoe je je eigenheid en autonomie bewaart en productief inzet in verbindingmet wat je omgeving van je vraagt en verwacht.