Duurzaamheid
Sinds de oprichting van de Baak ondernemen we op een duurzame en verantwoorde manier. Een succesvolle onderneming gaat voor ons hand in hand met een positieve bijdrage aan de samenleving.
Duurzame samenleving
Bij de Baak zijn we steeds op zoek naar een goed evenwicht tussen de verschillende stakeholderbelangen vanuit economisch, mensgericht, innovatief en duurzaam perspectief.
Een gezonde exploitatie is uiteraard een voorwaarde om in kwaliteit, mensen en innovatie te kunnen blijven investeren. Waardecreatie voor de lange termijn staat centraal. Dat geldt voor onze organisatie zelf en in het bijzonder in onze trainingen met daarin jaarlijks vele duizenden deelnemers. Op die manier draagt de Baak bij aan een duurzame samenleving, aan een wereld waarin de menselijke maat centraal staat.
Trainingen en verblijf
In onze programma’s bouwen wij altijd bewegingsonderdelen in. 86% van het eten en drinken bij de Baak is duurzaam, ecologisch, biologisch en/of lokaal geproduceerd of ingekocht. We gebruiken verse en gezonde producten en schenken fairtrade koffie en thee.
Langere trajecten kennen modules waarin duurzaamheids-opdrachten aan bod komen. Daarnaast verzorgen we programma's voor klanten waarbij duurzaam ondernemen centraal staat.
Duurzame inkoop
Bij de inkoop van onze producten houden wij ons aan duurzame inkoopcriteria. Overall geldt dat wij spaarzaam om willen gaan met middelen, of dit nu papier, energie, kantoorartikelen, eten of drinken betreft.
Papier en disposables
Zowel in het leerbedrijf als in de accommodaties is digitalisering het uitgangspunt. Daar waar wij (nog) papier gebruiken is dat gerecycled. Disposables in restaurant en keuken zijn van bamboe, palmblad, suikerriet en/of gemaakt van materiaal uit reststromen van zetmeel en mais. Disposable glazen zijn PLA glazen gemaakt uit delen van de maisplant.
Energie
De Baak betrekt 100% groene elektra, windenergie met SMK keurmerk en gecompenseerd "groen" gas. Vanuit de eisen van het keurmerk Green Key wordt het waterverbruik zoveel mogelijk beperkt door de uitstroom te reguleren.
Leveranciers
Wanneer het kan, kiezen wij bewust voor leveranciers uit de directe omgeving van onze vestigingen. Daarnaast clusteren we zoveel mogelijk de te bestellen eenheden om de bestelfrequentie te verlagen. Zo dragen we bij uit aan het reduceren van CO2 uitstoot.