Hoe breng je elk gesprek tot een goed einde? Vijf tips!

News Detail

Goede voorbereiding is belangrijk wanneer je spannende gesprekken aan moet gaan. Maar soms overvalt een gesprek je, en ook dan wil je het beste eruit halen. Lees in beide gevallen deze 5 tips uit onze training Persoonlijke Effectieve Communicatie!

  1. Beslis (soms moet dat snel) wanneer je tevreden zou zijn over het gesprek. Heb helder wat je wilt bespreken en bereid dat innerlijk voor. 
  2. Maak contact. Weet wie je gesprekspartner is en verplaats je in diegene. Hoe zou hij of zij kijken naar wát jij in het gesprek brengt en hoe je dat doet. Vraag je af wat zijn of haar belang is en zoek naar de overeenkomsten met jouw belang.
  3. Blijf je reacties tijdens het gesprek ervaren, en benoem die af en toe. Hierdoor zal je gesprekspartner zich vrijer voelen dit ook te doen en zo kan het gesprek zich makkelijker verdiepen. Je komt op menselijk niveau nader tot elkaar, ook al is er misschien een conflict. 
  4. Zorg dat je je prettig voelt. Doe dit door bv. echt lekker op de stoel te gaan zitten en ga het gesprek open in. Communicatie gaat over (véél) meer dan alleen de inhoud. Dus gebruik al je zintuigen: luister, kijk, stel open vragen. Zie het vooral als een dialoog waarin ieder de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen.
  5. Blijf gewoon lekker ademen. Dit klinkt voor de hand liggend, maar bewust rustig ademen geeft aan je lichaam het signaal af dat er geen reden tot paniek is. 

Veel plezier met verrassende ontmoetingen. Want je leert mensen op een andere manier kennen als je 'echt' communiceert. (Zakelijke) gesprekken nemen onverwachte wendingen en 'magische' momenten kunnen ontstaan.

Door Edith Bergamin, trainer bij de Baak.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up