News Detail

Cofely Energy Solutions BV was een conventioneel installatiebedrijf en is door de veranderende vraag op de markt verschoven naar innovatief projectontwikkelaarbedrijf. “Dat vraagt heel veel van je personeel”, vertelt algemeen directeur Bas Ambachtsheer. “Als managementteam besloten we dat we inzicht in onszelf moesten hebben, inclusief de blindspots, om deze bedrijfsverandering goed te kunnen uitdragen en in goede banen te leiden. Wij zijn een voorbeeld voor de rest van de teams.”

"Alle 30 personeelsleden deden uiteindelijk mee met de AEM-cube drijfveren analyse. Het managementteam heeft zelf een paar bijeenkomsten gehad, er is 1 bijeenkomst geweest met de hele organisatie en er zijn individuele gesprekken gehouden. Uit zo’n analyse komt per persoon een persoonlijk profiel, een feedbackprofiel en de plek waar je je bevindt op de zogenaamde S-curve, een groeicurve voor je bedrijf of teamdoelstelling."

Model is geschikt voor complexe situaties

“Dit model is driedimensionaal, net iets meer inhoud dan de tweedimensionale analyse methoden waar je als blauwe persoon e.d. uitkomt. Dat geeft meer houvast over wat er in een functie nodig is, of welke aanleg iemand heeft en geeft meer handvaten voor complexe bedrijfssituaties. In installatiebedrijven zijn sequentiële denkers nodig, die hebben we dus veel, maar bij projectontwikkelaars zijn integrale denkers wenselijk, mensen die meerdere dingen tegelijk kunnen. Door deze analyse merk je ook dat je iemand niet kunt omvormen in wat hij niet kan worden of gewoon niet is. Nu heb ik handvaten om in gesprekken daarover dit objectief te bespreken, zonder dat er sprake is van ‘hij functioneert niet’. Wel kun je ‘ontwikkeldoelen’ formuleren."

Scherpe analyse en aanleiding tot gesprek

"In gesprekken met ons managementteam over onze profielen kwamen ook meteen andere dingen ter sprake die veel duidelijkheid boden over onze strategie voor de toekomst en hoe het nu loopt. Je ziet opeens dat bepaalde teams capaciteiten missen, en bedenkt oplossingen hoe andere teams hierbij kunnen helpen. Wat ik opvallend vond is dat je jezelf soms in een profiel vindt die slechts een rol is die je aanneemt als tegenreactie op andermans profielen. Niet omdat ik zo ben, maar omdat ik inschat dat het nodig is. Het is een tegenreactie. Omdat iedereen rechts zit op een curve ga ik me extra links gedragen om ze wat meer naar links te krijgen. Iedereen heeft dan het beeld dat ik links ben terwijl dat in werkelijkheid niet zo is."

Samenwerking met De Baak

"We zaten met een enorme uitdaging. Ik was met De Baak in gesprek geraakt over innovatie, hoe je daar mee omgaat in je bedrijf. Ze kwamen met dit voorstel om concreet aan de slag te gaan met de mensen die je nu hebt. Ik heb vrij veel opleidingen en trajecten gezien en gevolgd, en dit stak er echt bovenuit. Het was onderscheidend. De trainer was een wandelende encyclopedie wat betreft het profiel. Hij kon ook adviseren over bijvoorbeeld een financieel traject dat met een externe partij liep: ‘Deze persoon met dit profiel kun je het beste zo en zo benaderen om snel een deal te sluiten’. Wat ik aansprekend vond is dat de Baak zelf ook leert van het traject. Je bent als bedrijf nooit uitgeleerd, steeds zijn er weer nieuwe uitdagingen waar je in mee moet gaan. Natuurlijk heeft de Baak de expertise, maar door veranderingen moet je weer bijdraaien. Je leert zo ook van elkaar, dat maakt de samenwerking erg inspirerend en menselijk."

Resultaten

"Ik ben me er nu heel bewust van of ik de juiste persoon op de juiste klus heb. Ik ga geen dingen proberen waarvan ik weet dat de slagingskans klein is. Ik zie ook wel dat de teamleiders moeite hebben de duidelijkheid van het profiel vast te houden. Ze gaan twijfelen omdat iemand dan niet hetzelfde is als henzelf. Maar als je werkpaard nodig hebt, heb je die nodig. Er zit nu meer structuur achter de inzet van mensen. Het is een natuurlijk proces, je gooit niet in 1 keer je hele bedrijf om. Je stuurt langzaam naar een bepaalde richting. Als er mensen weggaan weet je wat voor iemand je in de plaats wilt. Doordat ikzelf veel inzicht heb, is er geen HRM persoon nodig, dat bespaart kosten.”

Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343-556369 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de training Leidinggeven aan Professionals tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de training Leidinggeven aan Professionals.

  Lees meer...

 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Jack van Osch

  Persoon

  Sinds 2004 werk ik voor de Baak en verblijf ik met regelmaat in deze innovatieve leer, werk en ontmoetingsplaats. Als organisatie-ontwikkelaar en veranderaar vind ik het inspirerend en motiverend om hier in interactie met deelnemers, klanten en collega’s leren te faciliteren en ervaringen te delen. Want..., Is ontwIKkeling is niet de basis voor elke verANDERing?

  Lees meer...

 • Marike van den Heuvel

  Persoon

  Marike verzorgt voor de Baak met heel veel plezier het programma Communicatie met Impact! Dit programma kenmerkt zich door het high impact karakter: korte bijeenkomsten met een groot effect. Daarnaast is zij actief in het ontwerpen en geven van Incompany programma's op het gebied van communicatie en leren.

  Lees meer...

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Teaser_LerendeOrganisatie

  Agile werken

  Thema

  Opdrachten uitvoeren omdat je baas het zegt? Dat dacht ik niet. Leidinggeven of een project managen op basis van hiërarchie en autoriteit blijkt niet meer succesvol. Teamleden bepalen grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Met hoofd, hart en handen.

  Lees meer...

 • Teaser_Art_Godfried

  Zo word je een zelfbewuste leider

  Artikel

  Wanneer je aan anderen leidinggeeft, stuur je hen een richting op en beïnvloedt hen. Maar hoe ziet dat eruit wanneer je handelt vanuit onbewuste patronen? Dan kan het wel eens een kant op gaan die jij helemaal niet wilt, terwijl je voor je gevoel ‘het goede’ doet. Dus, als je leiding wilt geven aan anderen is het handig eerst leiding te kunnen geven aan jezelf. Maar hoe doe je dat? Er zijn 5 aandachtspunten.

  Lees meer...

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
Scroll up