News Detail

Gewaagde vorm van leiderschapsontwikkeling, wie durft?

Registeraccountantskantoor Dubois & Co koos voor een gewaagd leiderschapsontwikkelingstraject met de Baak. Door middel van een Management Development programma werd de vraag over de toekomst van hun organisatie bij tien potentiële leiders uit hun eigen organisatie neergelegd. Gekoppeld aan het uitwerken van deze strategiecase werkten de deelnemers aan hun eigen leiderschapskwaliteiten.

Extra impact had het feit dat uit deze groep mensen gekozen gingen worden die ook daadwerkelijk vennoot zouden worden in Dubois & Co. De nadruk lag echter op de eigen leiderschapontwikkeling: een ontdekkingstocht naar ieders kwaliteiten en ambities: ‘Waar sta ik nu, waar kan en wil ik naartoe en hoe kom ik daar?’

Aparte manier om bedrijfscultuur veilig te stellen

Uitgangspunt van de (bijna geheel vertrekkende) leiding van kantoor was dat zij de cultuur van het kantoor zeker wilden stellen voor de toekomst. Dubois & Co. heeft een tamelijk informeel karakter met veel persoonlijke aandacht voor de klant en een duidelijke leidraad voor het soort klanten waarvoor zij (willen) werken. Het programma bestond uit een aantal inhoudelijke modules, intervisie, individuele coaching en het uitwerken van de case over de toekomst van de organisatie, met focus op ondernemen, strategie en innovatie.

Uitdagend programma

Een van de deelnemers en (inmiddels nieuwe vennoot) Marco Huijbregts omschreef het zo: “Het was een intensief proces met je collega’s. Wanneer je onderzoekt of jij een leider wilt zijn, speelt ook de vraag of je  impact hebt op anderen. Luisteren ze naar je, breng je je visie wel duidelijk over, en kun je mensen nader tot elkaar brengen? Naast zelfsturing speelde af en toe ook zelfoverschatting. Dat inzien is heel leerzaam. Het groepsproces heeft een enorme impact, durf je bijvoorbeeld ook (letterlijk) met elkaar te vechten en hoe doe je dat op een mooie manier? Er zaten veel verrassingsmomenten in dit programma, zoals een game, die maakt dat je minder bedachtzaam en dus spontaan moet reageren. Feedback hierop ontvangen en geven aan anderen wekt een hechtere band met elkaar.”

Directie voert de uitkomst ook uit

De vennoten conformeerden zich aan de uitkomst. Zij waren bereid hun sturing te laten varen en de nieuwe ideeën ook uit te voeren. Het past in de bedrijfscultuur die ze voor ogen hebben een kans te geven aan iedereen uit de geselecteerde groep: mensen een podium bieden om te leren en zichzelf te laten zien. Inmiddels zijn er 4 mensen gekozen die samen met de ‘oude’ leiding en de medewerkers de toekomst van het kantoor vorm gaan geven.

Meer etaleren

Een van de speerpunten vanuit de strategiecase is om de informele inter-actie, de sociale cultuur en duurzame opvatting van dit kantoor meer naar buiten toe te etaleren. “We eten biologisch, rijden in hybride auto’s, hebben uitgebreide sociale en maatschappelijk regelingen voor ons personeel,  maar niemand weet dat”. Belangrijk is ook dat iedereen die er werkt zelfstandig en op de eigen manier het vak kan uitoefenen met leuke collega’s en bedrijven.

Op de kaart gezet

Cor Offerman, vertrekkend vennoot: “Dit traject heeft het commitment binnen het bedrijf erg verhoogd en veel duidelijker op de kaart gezet wie we zijn en waar we voor staan. Het moeilijke vond ik de gesprekken met de mensen die wel vennoot wilde worden maar niet gekozen werden.”

Openheid troef bij het tonen van je leiderschap

De programmamaker van dit programma, Brenda Wigleven, is tevreden over de aanpak en het resultaat: “Het programma was half open. Dat wil zeggen dat we al gaandeweg, meestal naar aanleiding van een vraagstuk, het programma aanpasten en accenten hebben verlegd. De openheid waarmee alles besproken kon worden was heel bijzonder. Iedereen durfde zich kwetsbaar op te stellen. Ze mochten van de leiding  echt los gaan, hoefden zich niet bij voorbaat al commercieel op te stellen. Zo krijg je de beste ideeën die op een diep niveau gedragen worden binnen de organisatie. Als vennoot/leidinggevende moet je met onzekerheid over de uitkomst durven omgaan, want zo’n proces aangaan met je managers of potentiële leiders is  onvoorspelbaar. De vennoten hebben de deelnemers bewust uitgedaagd ook hun leiderschap te tonen, niet alleen bij het ontwikkelen van hun visie op de case, maar ook in de wijze waarop de deelnemers hun case presenteerden. Wij gaan er met dit soort designs van uit dat groepen erg veel zelf kunnen, wij als aanbieder nodigen deelnemers uit , trekken eruit wat erin zit door de juiste uitdagende vragen te stellen. De groei en ontwikkeling die mensen tijdens zo’n traject meemaken is bijna ongelofelijk te noemen. Ze zijn niet meer dezelfde.”

Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343 55 63 69 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de training Leidinggeven aan Professionals tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de training Leidinggeven aan Professionals.

  Lees meer...

 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Jack van Osch

  Persoon

  Sinds 2004 werk ik voor de Baak en verblijf ik met regelmaat in deze innovatieve leer, werk en ontmoetingsplaats. Als organisatie-ontwikkelaar en veranderaar vind ik het inspirerend en motiverend om hier in interactie met deelnemers, klanten en collega’s leren te faciliteren en ervaringen te delen. Want..., Is ontwIKkeling is niet de basis voor elke verANDERing?

  Lees meer...

 • Henk Eggink

  Persoon

  Mensen worden effectiever als ze meer ruimte ervaren in hun leven. Ik geloof dat door mensen zicht te geven op hun gedrags- en comunicatiepatronen, er ruimte ontstaat om andere keuzes te maken en los te komen van hun automatische gedrag. Als trainer zet ik deze overtuiging in bij programma's rond persoonlijke communicatie, effectiviteit en leiderschap. Ik faciliteer leerprocessen in zowel open trainingen als incompany-trajecten. In mijn rol creëer ik een veilige bedding voor deelnemers om te leren en daag hen uit te reflecteren op hun gedragspatronen, overtuigingen en waarden, deze op te rekken en te experimenteren met nieuw gedrag. Dit verhoogt de effectiviteit van de deelnemers in hun werk. Daarbij werk ik graag met story-telling, en breng ik mensen in verbinding met de natuur.

  Lees meer...

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Teaser_Art_Godfried

  Zo word je een zelfbewuste leider

  Artikel

  Wanneer je aan anderen leidinggeeft, stuur je hen een richting op en beïnvloedt hen. Maar hoe ziet dat eruit wanneer je handelt vanuit onbewuste patronen? Dan kan het wel eens een kant op gaan die jij helemaal niet wilt, terwijl je voor je gevoel ‘het goede’ doet. Dus, als je leiding wilt geven aan anderen is het handig eerst leiding te kunnen geven aan jezelf. Maar hoe doe je dat? Er zijn 5 aandachtspunten.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0019

  De risico's van optimisme

  Artikel

  Van leiders wordt optimisme gevraagd, maar dat kan de soms harde werkelijkheid vertroebelen: ziehier de Stockdale-paradox. Nieuw leiderschap houdt in dat je hier meer dan ooit mee om weet te gaan.

  Lees meer...

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
Scroll up