News Detail

In 2014 werd de Baak door de Gemeente Utrecht gevraagd om haar innovatievermogen verder te versterken. We waren het er allen over eens dat je innovatie niet leert buiten de praktijk, aangezien het werkelijk moeten opleveren, en al het gedoe dat daarbij komt kijken, een belangrijk onderdeel is van innoveren. We willen per slot van rekening niet eindigen met een muur vol goed bedoelde post-its.

Casus Fietsparkeren

We zijn in het eerste jaar gestart met het fietsparkeerprobleem van de stad. Waarom parkeren mensen hun fiets niet netjes in de daarvoor uitgegraven fietskelders?  We hebben Design Thinking als methodiek gekozen aangezien het perfect aansluit bij de ambitie om samen met de burger te creëren. De gemeente heeft het traject vastgelegd in het onderstaande filmpje.


Resultaat

Het concrete resultaat van het traject is goed waarneembaar op De Drift: Een straat aan een gracht met universiteitsgebouwen waar altijd erg veel fietsen stonden. Een inzicht hier was dat studenten naar college gaan om elkaar te ontmoeten, en de oplossing daarmee een sociale insteek moest hebben. Kan je studenten helpen elkaar te ontmoeten op zo'n manier dat ze hun fietsen automatisch anders weg zetten? Je ziet nu bankjes, waar studenten zelf ook van zeggen dat je fietsen daar niet tegenaan zet, en de sociale routing is aangepast. 

de_drift_fietsparkeren

Maar wellicht nog belangrijker is dat het traject bijzonder enthousiast is ontvangen door de 'deelnemers' die de mindset en vaardigheden in hun dagelijks werk inzetten: minder beleidsnotities, meer contact met gebruikers, en meer experimenteren.  Ondertussen zijn er al verschillende vervolgtrajecten geweest waarbij oud-deelnemers worden opgeleid tot facilitatoren. Innovatie komt hiermee steeds meer in het menselijk DNA van de organisatie.

Meer informatie? Stuur een mail naar innovatie@debaak.nl.


logo_gemeenteutrecht

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0049

  Met talentontwikkeling bouwen aan de bank-nieuwe-stijl

  Artikel

  Een klantgerichte dienstverlener die haar rekeninghouders proactief adviseert: bij de Volksbank – voorheen SNS Bank – krijgt de bank-nieuwe-stijl gestalte. Een van de instrumenten daarbij is talent development waarbij met ‘innovation challenges’ wordt gewerkt. ‘Je bouwt aan een voorhoede van de cultuurverandering.’

  Lees meer...

 • per_marjet_van_baggum

  Voor strategieontwikkeling hoef je geen visionair te zijn

  Artikel

  “Als je met de training start denk je dat je komt voor de theorie, maar de echte eyeopener blijkt dan toch te zitten in het gedeelte: ‘hoe neem je mensen mee, hoe haal je ze uit de weerstand?’ Dat had een onverwachte grote impact" Marjet van Baggum. Programmamanager bij zorgverzekeraar CZ Lees het interview >

  Lees meer...

 • Strategie maak je niet aan een bureau

  Artikel

  Kun je een lange-termijnstrategie maken in een tijdperk dat sterk in beweging is? Durf je de schijnzekerheden van controle en planning los te laten? Joi Ito, directeur van het prestigieuze MIT MediaLab, geeft zijn visie op innovatie en strategie.

  Lees meer...

 • Brainstorm eens anders

  Artikel

  Traditioneel brainstormen werkt niet altijd. Juist omdat de groepsleden elkaar te veel afleiden. Je krijgt dan ‘production blocking’. De gedachtengangen, de bijsturing en aanvullingen van anderen leiden je juist af om je eigen vernieuwende ideeën te formuleren. Brainstormen is niet romantisch met de voeten op tafel en pizzapunten. Het is gewoon productie draaien. Wat kun je wel doen?

  Lees meer...

 • header_0024

  Olifantenpaadjes

  Artikel

  Er circuleerde een oproep door mijn organisatie. De meest gestelde vraag van deelnemers aan onze programma’s blijkt: ‘hoe krijg ik mijn mensen mee’? Dus daar moeten we een antwoord op hebben. Een kort bombardement aan mails vol visies en meningen volgde, zoals bij ons vaker gebeurt.

  Lees meer...

 • header_0011

  Intelligent Fast Failure

  Artikel

  Intelligent Fast Failure houdt in dat je experimenten met minimale middelen uitvoert om in de kortst mogelijk tijd zo snel mogelijk te kunnen leren van fouten.

  Lees meer...

 • teaser_0123

  Baanbreker!

  Artikel

  Vernieuwing is mensenwerk. Het werk van mensen die zich niet klem laten zetten door de verwachtingspatronen van anderen in hun omgeving, maar mensen die daar juist mee spelen. Mensen die ondanks alle belangen, processen en risico’s de ruimte maken om samen met anderen buitengewone dingen te doen.

  Lees meer...

 • Webinar: Let’s Play Innovation

  Artikel

  De wereld verandert snel en organisaties hebben moeite manieren te vinden om zichzelf duurzaam te organiseren. Er is behoefte aan Game Changers die in staat zijn oude roestige patronen te transformeren of geheel nieuwe initiatieven te starten.

  Lees meer...

Scroll up