Uitdaging opgelost! Innovatietraject met de gemeente Utrecht

News Detail

In 2014 werd de Baak door de Gemeente Utrecht gevraagd om haar innovatievermogen verder te versterken. We waren het er allen over eens dat je innovatie niet leert buiten de praktijk, aangezien het werkelijk moeten opleveren, en al het gedoe dat daarbij komt kijken, een belangrijk onderdeel is van innoveren. We willen per slot van rekening niet eindigen met een muur vol goed bedoelde post-its.

Casus Fietsparkeren

We zijn in het eerste jaar gestart met het fietsparkeerprobleem van de stad. Waarom parkeren mensen hun fiets niet netjes in de daarvoor uitgegraven fietskelders?  We hebben Design Thinking als methodiek gekozen aangezien het perfect aansluit bij de ambitie om samen met de burger te creëren. De gemeente heeft het traject vastgelegd in het onderstaande filmpje.


Resultaat

Het concrete resultaat van het traject is goed waarneembaar op De Drift: Een straat aan een gracht met universiteitsgebouwen waar altijd erg veel fietsen stonden. Een inzicht hier was dat studenten naar college gaan om elkaar te ontmoeten, en de oplossing daarmee een sociale insteek moest hebben. Kan je studenten helpen elkaar te ontmoeten op zo'n manier dat ze hun fietsen automatisch anders weg zetten? Je ziet nu bankjes, waar studenten zelf ook van zeggen dat je fietsen daar niet tegenaan zet, en de sociale routing is aangepast. 

de_drift_fietsparkeren

Maar wellicht nog belangrijker is dat het traject bijzonder enthousiast is ontvangen door de 'deelnemers' die de mindset en vaardigheden in hun dagelijks werk inzetten: minder beleidsnotities, meer contact met gebruikers, en meer experimenteren.  Ondertussen zijn er al verschillende vervolgtrajecten geweest waarbij oud-deelnemers worden opgeleid tot facilitatoren. Innovatie komt hiermee steeds meer in het menselijk DNA van de organisatie.

Meer informatie? Stuur een mail naar innovatie@debaak.nl.


Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Ja, ik wil advies
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Zo word je een zelfbewuste leider

  Wanneer je aan anderen leidinggeeft, stuur je hen een richting op en beïnvloedt hen. Maar hoe ziet dat eruit wanneer je handelt vanuit onbewuste patronen? Dan kan het wel eens een kant op gaan die jij helemaal niet wilt, terwijl je voor je gevoel ‘het goede’ doet. Dus, als je leiding wilt geven aan anderen is het handig eerst leiding te kunnen geven aan jezelf. Maar hoe doe je dat? Er zijn 5 aandachtspunten.

 • Nieuw organiseren is ook nieuw coördineren

  Om wendbaarder te worden gaat de organisatie op zijn kop en krijgen teams meer vrijheid. Dat wordt gesteld in dit artikel van MT.nl. Maar als het management niet meer stuurt, hoe weet je dan waar je met zijn allen naartoe gaat?

 • Strategie maak je niet aan een bureau

  Kun je een lange-termijnstrategie maken in een tijdperk dat sterk in beweging is? Durf je de schijnzekerheden van controle en planning los te laten? Joi Ito, directeur van het prestigieuze MIT MediaLab, geeft zijn visie op innovatie en strategie.

 • Brainstorm eens anders

  Traditioneel brainstormen werkt niet altijd. Juist omdat de groepsleden elkaar te veel afleiden. Je krijgt dan ‘production blocking’. De gedachtengangen, de bijsturing en aanvullingen van anderen leiden je dan juist af om je eigen vernieuwende ideeën te formuleren. Maar ook met een groep kun je het op verschillende manieren aanpakken. Brainstormen is trouwens niet romantisch met 'de voeten op tafel en pizzapunten'. Het is gewoon productie draaien. Wat kun je doen?

 • Intelligent Fast Failure

  Intelligent Fast Failure houdt in dat je experimenten met minimale middelen uitvoert om in de kortst mogelijk tijd zo snel mogelijk te kunnen leren van fouten.

 • Webinar: Let’s Play Innovation

  De wereld verandert snel en organisaties hebben moeite manieren te vinden om zichzelf duurzaam te organiseren. Er is behoefte aan Game Changers die in staat zijn oude roestige patronen te transformeren of geheel nieuwe initiatieven te starten.

Scroll up